Bulut'tan 'tarihi' çağrı

Kaleiçi'nde yıllardır onarım bekleyen ancak mülk sahiplerinin çeşitli nedenlerden dolayı restore ettiremediği tarihi binalar için Edirneli yerel tarih araştırmacısı Cengiz Bulut'tan önemli bir öneri geldi. Bulut, tarihi bina sahiplerine Edirne Belediyesi'nin yeni yerleşim bölgesinde arsa verip ortak noktada buluşarak çözüm üretebileceğini söyledi.

Bulut'tan 'tarihi' çağrı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin yıllardır kanayan yarası olan tarihi binalar için yerel tarih araştırmacısı Cengiz Bulut'tan tarihi bir öneri geldi. GÜNDEM Gazetesi'nin Kaleiçi'nde Mithat Paşa Mahallesi Türk Ocağı Caddesi'nde bulunan tarihi nitelikteki taş binanın cumba kısmının binadan ayrılma riskiyle karşıya karşıya olduğu haberinden sonra tekrar tartışılmaya başlanan tarihi nitelikteki binalara içinin acıdığını belirten Bulut, 'Edirne'mizin kangren olmuş yarası gibi yarınlara ötelenip duruyor, aslında bu yapılar bir an önce onarılsa şehrin hem görüntüsü değişecek hem de ticari, turistik hayatına katkı yapacak, yapı sahipleri ve karar vericiler ortak bir nokta da buluşup bu yapılar bir an önce onarılmalı' dedi. Tarihi nitelikli ve şahıslara ait bu yapılar için çözüm önerisini de dile getiren Bulut, 'Bu tür yapıları sahipleri aile yadigârı diye, duygusal nedenlerle satmıyor, satmak isteyenler de çok yüksek rakamlar istiyorlar, kendileri de maddi imkansızlık ve onarım veya yeniden aslına uygun inşa etme kurallarının/kanunlarının katılığı yüzünden Edirne'mizin kangren olmuş yarası gibi yarınlara ötelenip duruyor. Özel mülkiyetteki tarihi binalarla ilgili fikir yürüttüğümüzde, belediyenin devre girmesi gerekiyor diye düşünüyoruz. Belediye yeni yerleşim bölgelerinde yeni imar alanları açıyor. Mülk sahipleri ortak kararlar doğrultusunda yeni yerleşim alanlarından örneğin 200 metrekare veya 300 metrekare arsa alanları bu mülk sahiplerine tahsis edilebilir. Bir diğer yolu da belediyenin bu tarihi binaları kamulaştırması' diye konuştu.

'KASTAMONU VE ODUNPAZARI SORUNU ÇÖZDÜ'

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesi ve Kastamonu'da da tarihi yapılarda sorunun buna benzer yöntemlerle çözüldüğünü hatırlatan Bulut, 'Edirne tarihi kültürel varlığı açısından bu illerden daha fazla eser barındırıyor. Onlar bu sorunu yıllar önce çözdü ama biz hala çözemedik' diyerek yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. Bulut, 'Edirne'de 300 civarı bu tip yapı var yüzde 80'i yıkıntılık vaziyette şehrimizi çirkinleştirmeye devam ediyor, devlet kurumlarının mülkiyetinde olanların hepsi onarıldı, ama özel mülkiyette olanlar maalesef çok fazla ve şehrin kültürüne, turizmine katkı yapmaktan ziyade Edirne'ye zarar veriyor' dedi. 

 

Bakmadan Geçme