Bulgaristan'daki barajlarda tehlike

Bulgaristan'da bulunan barajlarda su yüksekliğinin kritik seviyeye geldiği ve yeni kaydedilecek yağışlarla birlikte su bırakılacağı bildirildi. Bulgaristan'ın durumu bir notayla Türkiye'ye bildirdiği öğrenildi. Edirne Valisi Günay Özdemir ise nehir su seviyelerinde endişe edilecek bir durum olmadığını açıkladı.

Bulgaristan'daki barajlarda tehlike
TAKİP ET Google News ile Takip Et



Bulgaristan'da bulunan barajlarda yükselen su seviyesi ve buna bağlı olarak Türkiye'ye yapılan bildirim üzerine kamuoyunda yine taşkın yaşanacağı haberleri yayılmaya başladı. Barajlardaki su yüksekliğinin kritik seviyeye geldiği ve yeni kaydedilecek yağışlarla birlikte Bulgaristan'ın su bırakacağı bildirildi. Edirne Valisi Günay Özdemir ise nehir su seviyelerinde endişe edilecek bir durum olmadığını

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ve Türkiye'deki yetkilileri Arda ve Meriç nehirlerinin su seviyesinin tehlikeli oranda yükselmesi beklendiğine dair notayla uyardı.

Yunan yetkililere yapılan uyarıda önümüzdeki günlerde Arda nehrinin havzasında beklenen yoğun yağışlar nedeniyle İvailovgrad (Ortaköy) Barajının taşma olasılığına dikkat çekildi.  Gelen nehir akıntısından faydalanmak için İvaylovgrad Su Termik Santrali 24 saatlik bir çalışma rejimine geçti, bu yüzden Arda Nehri'nin barajdan sonraki akışı saniyede 300 metreküpü geçecektir. Türk yetkilileri, Svilengrad (Cisr-i Mustafapaşa) çevresindeki Meriç nehrinin seviyesinin uyarı eşiğinin altında olmasına rağmen Taşkın Erken Uyarı Sistemi kapsamında dün ve bugün su miktarının sarı ve turuncu uyarı eşiklerini geçmesi ve 'kırmızı alarm' seviyesine yükselmesi olasılığı olduğuna dair uyarıldı. Notalarda Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'nın Çevre ve Su Bakanlığı temsilcileri ile sürekli olarak irtibat halinde olduğu ve gerekirse iki ülkenin Sofya'daki büyükelçiliklerini bilgilendireceği belirtildi.

GÜNDEM'e gelişmeleri aktaran Kırcaalili yerel gazeteci GeorgiKulov ise, barajlarda kritik seviyeye geldiğini seni bir yağmur yağışı ile birlikte barajlardan su bırakılacağını söyledi.

'Endişelenecek bir durum yok'

Su seviyelerinde şimdilik endişelenecek bir durum olmadığını söyleyen Edirne Valisi Günay Özdemir, "600 metreküp civarında bir yükselme bekleniyor ancak bu bir risk oluşturmuyor. Şu anda önemli bir durum yok, gelişmeleri takip ediyoruz. Bugün (dün) ve yarın (bugün) erken saatlere kadar bir yükselme bekliyoruz su seviyesinde. Ancak bu yükselmenin risk oluşturmayacağını öngörüyoruz. Endişelenecek bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme