Bravo Bakkal Amca!

Plastiğe Hayır Platformu ve İspanyol Begona Rodriguez'in plastiğe karşı çalışmaları ile Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası'nın bez çanta projesini başlatmasıyla birlikte Varel Market, bez çanta uygulamasına başladığını açıkladı. Varel Market İşletme Sahibi Yaşar Varel, uygulamanın Türkiye'ye örnek olacağını söyleyerek, tüm Edirnelileri bez çanta ile alışverişe davet etti. Varel Market'ten 20 yıldır alışveriş yaptığını belirten Nedim Metin ise uygulamayı olumlu bulduğunu açıklayarak 'Eskiden file, bez çanta, zembil vardı. Bez çanta bize yabancı bir uygulama değil' dedi.

Bravo Bakkal Amca!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Tunca Nehri kıyısında Plastiğe Hayır Platformu ile düzenlediği temizlik günleri ile plastik kullanımına karşı dikkat çeken İspanyol Begona Rodriguez ile Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası'nın başlattığı bez çanta kampanyasına ilk destek Varel Market'ten geldi. Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör'ün plastik poşete karşı bez çanta projesini başlattıklarını açıklamasının ardından Edirne'de bez çanta uygulamasını başlatan Varel Market İşletme Sahibi Yaşar Varel, müşterilerine plastik poşet yerine bez çanta dağıtmaya başladı.

Balıkpazarı Caddesi'nde 30 yıldan bu yana mahalle bakkalı olarak Edirnelilere sağlıklı hizmet vermeye özen gösterdiğini söyleyen Varel; 'Begona Rodriguez'in çevre ile ilgili mücadelesini gördük. Kendisi İspanya'dan Edirne'ye gelerek bizlere çevreciliği aşıladı. Toplum olarak bizler de katkı vermek adına bez çanta uygulamasını başlattık. Yönetim Kurulu'nda görev aldığım Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanımız Süleyman Yaşagör de projeye duyarsız kalamayacağını söyledi. 5 bin tane bez çanta bastıracağız ve 24 mahalle bakkalına dağıtacağız. 24 mahalledeki bakkal arkadaşlarımız da 365 gün boyunca vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtacak' ifadelerine yer verdi.

'Alışverişe bez çanta ile gelin'
Varel, vatandaşları bez çantalarla birlikte alışverişe davet ettiklerini söyleyerek; 'Bundan sonra plastik poşet vermemeye özen göstereceğiz. Dağıttığımız bez çantalarla vatandaşlarımızın alışverişe gelmelerini rica ediyoruz. Böylece dönüşüm sağlayacağız. Bu uygulamayı gören vatandaşlar da daha çok ilgi göstereceklerdir. Kullanım arttıkça hem halka yayılacak hem de insanları sağlıklı alışverişe özendireceğiz. İnsanları bu uygulamaya alıştırmak istiyoruz' dedi.

'Poşet doğaya zarar veriyor'
Plastiğin çevreye olumsuz etkilerine dikkat çeken Varel; 'Küresel ısınma, iklim değişiklikleri, karbon salınımı konularını ihmal ediyoruz. Plastik poşetler doğada erimiyor. Toprağa çok zararı var. İklimler çok değişti. Yaz ayları artık çok kurak geçiyor. Eskiden normal iklimleri yaşarken bugün ani sıcaklar oluyor' sözlerine yer verdi.

'Müşterilerimiz çok sevindiler'
Begona Rodriguez'in bez torbalardan Varel Market'e getirmesinin ardından dağıtıma dün başladığını açıklayan Varel; 'Ben de devamlı alışverişe gelen müşterilerime dağıtmaya başladım. Bir sonraki alışverişlerine de bez çanta ile gelmelerini söylüyorum. Müşterilerimiz çok sevindiler. Güzel geri dönüşler alacağımızı düşünüyorum. 24 mahallede de dağıtım yaptığımız zaman daha da ses getirecektir' dedi.

'Türkiye'ye örnek olabiliriz'
Varel, Edirne'nin bez çanta uygulaması ile birlikte 81 ile örnek olacağını söyleyerek; 'Çağdaş, modern bir kentte yaşıyoruz. Bu uygulamayı da halkımıza kazandırabilirsek Türkiye'ye de örnek oluruz. Böylece bizi örnek alan iller çoğalır. Diğer illere de bu uygulamayı tavsiye ediyoruz. Büyük marketler de bez çanta uygulamasına geçebilirler. Müşterilerine alışverişe bez çanta ile gelmelerini tavsiye ederlerse güzel geri dönüşler alabilirler. Böylece giderlerimiz de azalır. Plastik poşeti para ile alıyoruz, giderimiz oluyor. Günlük sadece ben yaklaşık 500 tane poşet kullanıyoruz. Ama bez çantaya dönüş olursa marketlerin, bakkalların giderleri azalır. Hem de çevreye katkı vermiş oluruz.' ifadelerine yer verdi.

'Kadınlara büyük görev düşüyor'
Varel Market'ten 20 yıldır alışveriş yaptığını belirten Nedim Metin; 'Mahallemizdeki çöp konteynerlerinin yanından geçerken bile plastik poşetlerin ne kadar yoğun kullanıldığını görüyoruz. İnsanların daha duyarlı olması lazım. Bez çanta uygulamasını çok olumlu buldum. Mahallede 2 hanem var. İkisine de bez çanta götüreceğim. Evim yakın olduğu için küçük alışverişlerde poşet kullanmıyordum. Bundan sonra bez çanta kullanacağım. Edirnelilere de tavsiye ediyorum. Özellikle Edirneli kadınlar sahiplenirse projenin devamlılığı sağlanır. Bu konuda Edirneli kadınlara büyük görev düşüyor. Ayrıca çocuklarımıza ve torunlarımıza da bez çanta kullanımını aşılamalıyız. Özellikle öğrenci çantalarına bez çantalardan koyarak, okul sonrası alışverişlerinde bez çanta kullanımı ile birlikte bu kültürü çocuk yaşta aşılayabiliriz' dedi.

'Bez çantaya yabancı değiliz'
Çocukluğunda file kullanımının yoğun olduğunu söyleyen Metin; 'Eskiden file, bez çanta, zembil vardı. Bez çanta bize yabancı bir uygulama değil. Son günlerde büyük marketlerde de benzer uygulamalar görüyoruz fakat onlar ücretli satıyorlar. Ama mahalle bakkalımız ücretsiz dağıtıyor. Edirnelileri, bez çanta uygulamasına destek vermeye davet ediyorum' sözlerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme