BİR ANNENİN FERYADI

Edirne'de yıllardır özel gereksinimli 2 çocuğuyla hayat mücadelesi veren bir anne Hatun Kıran. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Edirne Çocuk Hakları Derneği'nin desteğiyle özel gereksinimli bireylerin ve ailelerin korona virüsü salgınında yaşadığı problemleri anlatan Kıran, özellikle çevrim içi dersler ile yaşam alanlarında yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Çevrim içi derslerin imkânsız hale geldiğini belirten Kıran, ailelerin de yeterli olamayacak seviyeye geldiğini söyledi.

BİR ANNENİN FERYADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de yıllardır özel gereksinimli 2 çocuğuyla birlikte hayat mücadelesi veren Hatun Kıran, özel gereksinimli bireyler ve ailelerinin yaşadıklarına dikkat çekmek amacıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne özel bir yazı kaleme aldı. Kıran, farkındalık amacıyla kaleme aldığı yazıyı, Edirne Çocuk Hakları Derneği'nin desteğiyle paylaşırken; özel gereksinimli bireylerin korona virüsü salgınında yaşadığı sorunları anlattı. Kıran, açıklamasında özel gereksinimli bireylerin korona virüsü salgınında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan uzaktan eğitim modelinde sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtirken; ailelerin de çocukları için ilgi çekici etkinlikler düzenlemekte yeterli olamadığını söyledi. Çevrim içi derslere katılımın özel gereksinimli birey ve aileleri için imkânsız hale dönüştüğünü belirten Kıran; zaman zaman komşuları ile yaşadıkları problemleri de hatırlattı.

'İHTİYAÇLAR FARKLI, YETERLİLİK KISITLI'

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde özel gereksinimli bireylerin ailelerinin yaşadıklarına dikkat çeken Kıran; 'Her yıl olduğu gibi bu yıl da bizler yine ihtiyaçlarımızı belirteceğiz, sizler bizi dinleyeceksiniz, acıyacaksınız, hüzünleneceksiniz, can-ı gönülden Allah yardımcınız olsun diyeceksiniz. Sonra herkes kendi yaşam gailesi içinde hayatına devam edecek. Bizler de evlatlarımızla kaldığımız yerden herkes gibi devam edeceğiz. Biyolojik yaşları ile zihin yaşları çok farklı olan evlatlarımız. Bedenlerinin ihtiyaçları farklı, yeterlilikleri kısıtlı' ifadelerini kullandı.

'ÇEVRİM İÇİN DERSLERİ TAKİP ETMEK İMKÂNSIZ'

Kıran, tüm dünyada yaşanan korona virüsü salgını nedeniyle özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yükünün daha da ağırlaştığını söylerken; 'Çocuklarımızın sosyalleştiği önemli yerlerden biri, hatta en önemli yer okullarımızın uzaktan eğitime geçmiş olması. Sizler de biliyorsunuz, diğer çocuklar bile çevrim içi dersleri takip etmekte çeşitli etkenlerden dolayı genelde başarılı değiller. Bu durum bizim çocuklarımız için imkânsız. Ekran karşısında oturabilme, komutları alabilme, yönergeleri yerine getirebilme, göz kontağı kurabilme gibi konularda çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Teknolojik altyapıyla ilgili yetersizlikler, velilerin zoom gibi programları kullanmayı bilmemeleri. Maalesef uzaktan eğitim bizim çocuklarımıza hiç uymadı. Keşke gerekli ve yeterli şartlar sağlanabilseydi de bizim çocuklarımız yaygın ve örgün eğitimlerine devam edebilseydiler' dedi.

'YETERLİ OLAMIYORUZ'

Özel gereksinimli bireylerin sürekli evlerinin içinde zaman geçirmek zorunda kalmalarının da davranış problemlerinin artmasına yol açtığını belirten Kıran; 'Okulda arkadaşlarıyla olmaktan mutlu oluyorlar, öğretmenleriyle yaptıkları çalışmalardan mutlu oluyorlar, her ne kadar zihinsel yetersizlikleri de olsa okul, öğretmen, arkadaş kavramlarının farkında çocuklarımız. Sabah kalktıklarında okul diyorlar, servisin gelmesini bekliyorlar. Öfkeleniyorlar, sıkılıyorlar, kendi kendilerini oyalamasını bilmiyorlar. Biz veliler her gün farklı, ilgi çekici etkinlikler yaptırmakta yeterli olamıyoruz' sözlerine yer verdi.

'BU NASIL VİCDANSIZLIK?'

Kıran, özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yaşam alanlarında yaşadıkları problemlere de dikkat çekerken; 'Bir de tüm bunların üstüne, basında da zaman zaman yer aldığı üzere komşular çocukların yaptığı gürültüden rahatsız olup şikâyet ediyorlar. Biz ne yapalım, bunlar bizim çocuklarımız, atalım mı? Bu nasıl bir vicdansızlıktır' diye konuştu. 

 

 

          

Bakmadan Geçme