Bin 500 metrede brifing

Edirneli basın mensupları, Şumnu ilindeki '˜Bulgaristan Kurucuları Anıtı'nı ziyaret ettiler. Ziyarette Şumnu'nun en yüksek bölgesinde yer alan bin 500 metrelik yükseklikteki anıtta Bulgaristan'ın Asparuh'tan Simeon'a kadar tarihsel süreci yer alıyor. Bulgaristan'da bir ilke imza atılan anıtta Bulgar devlet sisteminin simgesi olan aslan da dikkat çekiyor.

Bin 500 metrede brifing
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı Edirne İl Müdürlüğü ile Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu işbirliğinde 2017 yılında başlayan '˜Gazeteci Değişim Programı'nın ikinci ayağında Bulgaristan'ın Razgrad ve Şumnu kentlerine ziyaretler gerçekleştiren Edirneli basın mensupları, program kapsamında Şumnu ilinde 28 Kasım 1981 yılında açılan '˜Bulgaristan Kurucuları Anıtı'nı ziyaret ettiler. Prof. KrumDamyanov'un önderliğinde çalışan proje müellifleri ve inşaat çalışanlarından oluşan büyük bir ekip tarafından yapılan anıtta, heykeller, eşli yazıt parçaları, mozaik ve tarihi eserlerle Bulgaristan'ın Asparuh'tanSimeon'a kadar tarihsel süreci yer alıyor. Han Asparuh'un kılıcını yere saplayıp toprakların Bulgarlara ait olacağını söylediği anın simgelendiği heykel ile ziyaretçilerini karşılayan anıtta, fütüristtik bir üslup ile geleneksel Bulgar el sanatlarından biri olan taş oymacılığı tekniği birlikte kullanılarak Bulgaristan'da bir ilke imza atılmış. Gölge ışık tekniği uygulanarak günün farklı saatlerinde güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı ile oluşan ortam, ziyaretçilere farklı etkiler sunuyor. 30 kilometre mesafeden anıta bakıldığında Bulgar Devleti'nin ilerleyici gelişmesini sembolize eden spiralde birleşen 8 gövde bütünlüğünden oluşan siluetin görülebileceğini anıtta; Bulgar hükümdarlarının en fazla bilinen sahneleri ile Nagyszentmıkloş Hazinesi ve Madara Atlısı arasında bağlantı yapmak üzere heykel kompozisyonunda zafer duruşlu bir at, hanı koruyan ve kaçmakta olan bir köpek, totem ve Protobulgarlara ait kurbanlık bir hayvan yer alıyor. At kuyruğunun üstünde ve askerlerin mızraklarında ise en eski Bulgar belgesi olan Bulgar Hanlarının isim listesinden bir parça bulunuyor.Alanın ortasında strateji ve kanunlarıyla bilinen Han Krum heykeli yer alırken; Han Tervel heykeli ise çaprazlama elleri ile tüm anlaşmazlıkların savaş ve çekişmelerle değil; diplomasi ve barış yoluyla halledilmesi gerektiği mesajı veriyor. Anıtta bulunan inşaat projeleri ve felsefeye ilgisi ile bilinen hükümdarlardan Omurtag, bir sütuna dayanmış, Pliska ve Tuna Nehri'nden eşit mesafede yapılan yeni sarayına bakıyor.

Bulgar devlet sisteminin simgesi aslan

Bulgarların son hanı ve ilk knezi olan I. Boris'in figürü ise hafif eğik, halkı için en doğru yolu bulabilmek için uzakları bakışlarıyla tarar gibi öne doğru bakarken, anıttaki küçük alanda ise I. Simeon heykeli ziyaretçileri karşılıyor. Simeon'un yanında ise önemli devlet işlerinde karar alırken kendisine yardımcı olan Boyar Kurulu Üyeleri dikkat çekiyor. Anıtta ayrıca dikkat çeken bir bölüm de mozaiklerin bulunduğu alan. Büyüklüğü 540 metrekare olan alanda ilk panonun konusu '˜Muzafferler', ikinci panonun teması Hristiyanlığın kabulü, üçüncü panonun konusu ise Altın Çağ temelini atan Kiril ve Metodiy kardeşlerinin ve onların öğrencilerinin eğitim misyonu olarak ifade ediliyor. Anıtta 50 metre yükseklikte de Bulgar devlet sisteminin simgesi olan aslan, ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor.

Bakmadan Geçme