Bilimsel ve Akademik Eczacılık Eğitimi'nin 184. yılı törenle kutlandı

Edirne'de Bilimsel ve Akademik Eczacılık Eğitimi'nin 184. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Bilimsel ve Akademik Eczacılık Eğitimi'nin 184. yılı törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Modern Eczacılığın temellerini oluşturan ve ilk eczacılık dersinin verildiği Bilimsel ve Akademik Eczacılık Eğitimi'nin 184. yılı dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Anıttaki törene katılan eczacılar 14 Mayıs Bilimsel Eczacılığın 184’ncü yıldönümü kutladı.

Bu yıl 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimler dolayısıyla 14 Mayıs Eczacılar Günü etkinliklerini öne çeken Edirne Eczacılar Odası yönetimi, Atatürk Anıtı önünde program düzenledi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk töreninde Edirne Eczacılar Odası, Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından anıta çelenk sunuldu. Ardından ise belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım, tüm eczacılara teşekkür etti.

Eczacılık mesleğinin hayat kurtarmadaki önemine değinen Yıldırım, “Eczacılarımız bizim sağlık sistemimizin aslında görünmez kahramanlarıdır. İlk basamakta her zaman eczacılarımız var.  Vatandaşlarımızın, hastalarımızın ilk olarak kendilerine geldiği, danıştığı ve ne yapmalıyım dediği noktada aslında eczacılarımız var. Bu gerçekten çok önemli bir nokta.  Bizim eczacılarımızın doğru yönlendirmesi, hastaya empatiyle yaklaşması ve sağlık sisteminin içerisinde yapması gerekeni kendisine söylemesi gerçekten ilk adım olarak çok değerli.” dedi.

Yıldırım, ilaçların doğru temin edilmesindeki öneme de değindi ve şunları kaydetti: “Bunun yanında malumunuz ilaç temini çok önemli. Doğru ve uygun ilaçların temin edilmesi doğru ve uygun şartlarda saklanması ve bu saklama şartlarının uygunluğunun hasta sağlığı üzerinde ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu gerçekten çok büyük bir özveri gerektiriyor.”

Zor zamanlarda Eczacıların gösterdiği fedakarlıkları anlatan Yıldırım, bu durumun taktir edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Törende konuşan 39. Bölge Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil ise bilimsel eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839'dan bugüne tam 184 yıl geçtiğini belirtti.

Kılıçcıgil, 184 yıldan bu yana bilginin ve şifanın adresi olduklarını ifade etti ve şunları söyledi: “Bu yıl 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü temamız "bilimin ışığında toplumun kalbinde ilacın olduğu her yerde eczacı" olarak belirledik. Biz eczacılar en kolay erişilebilen birinci basamak sağlık danışmanları olarak ihtiyaç duyulan her alanda mesleki sorumlulukla hastalarımızın yanında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Pandemi de orman yangınlarında, sel faciasında, maden kazasında ve son olarak tüm ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketinde kısaca her olağanüstü koşulda. Halkımızın yanında yer aldık. Biz eczacılar deprem felaketinde toplum sağlığını korumak adına en hızlı harekete geçen meslek gruplarının başında yer aldık. Gezici tır eczanemiz ve 28 adet sahra eczanemiz ile depremin ilk gününden itibaren tam 74 gün boyunca kesintisiz ve ücretsiz olarak deprem bölgesinde ilaç eczacılık hizmetini sürdürdük”

Türk eczacılar birliği tarafından deprem bölgesinde ilaç ve tıbbi malzemelerin tedariki için başlatılan yardım kampanyasına eczacılar olarak büyük bağışlarda bulunulduğunu aktaran Kılıçcıgil, afetzedelerin ihtiyaçları olan ilaç ve tıbbi malzemelere ücretsiz erişim sağlandığını hatırlattı.

Eczacı odaları ile birlikte koordineli bir şekilde Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 4 bin 500 meslektaşıyla beraber deprem bölgesinde 74 gün sağlık nöbeti tuttuklarını belirten Kılıçcıgil, eczacıların görünen görünmeyen pek çok alanda ülkeye hizmet ettiğini anlattı.

Kılıçcıgil, yeni mezunların içinde istihdam alanlarının acilen arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Akademik kadroların da desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Kılıçcıgil, “Tüm sağlık çalışanlarının kanayan bir yarası olan şiddet olaylarının son bulması gerek. Biz eczacılar 184 yıldır bilimin ışığından ayrılmadık. Her ne olursa olsun toplum sağlığına hizmet etmekten vazgeçmedik. Mesleki tarihimizde çok önemli bir yere sahip olan, bugün de bölge eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 46 bini aşkın meslektaşımız ile tek ses tek yürek, birlikte ve birlikle olmanın kıvancını yaşıyoruz" dedi.

Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN