'Bıçak Bilemek Ustalık İster'
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Edirne'deki bıçakçılarda hareketlilik yaşanıyor. Kurban kesecek vatandaşlar, hazırlıklarını tamamlamak için bıçak bileme ve yeni bıçak satın alma telaşına girdi. Vatandaşlar, bıçaklarını bilemek için bıçakçıların yolunu tutarken, ustalar ise işini son güne bırakmamaları konusunda uyarılarda bulunuyor.
Edirne’nin Kıyık Caddesi’nde yıllardır baba mesleği olan bıçakçılığı sürdüren usta bileyici Mehmet Şenol Çakan, bayram öncesi işlerinde ciddi bir artış olduğunu belirtti. Çakan, bıçak bilemenin ustalık isteyen bir iş olduğunu vurgulayarak, bu işin püf noktalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Bıçak bilemenin herkesin yapabileceği bir iş olmadığını belirten Çakan, “Bıçağın her iki yüzü de eşit açılarda bilenmeli. Gereğinden fazla bilenirse bıçağın namlusu daralır ve bozulur” dedi. Babasının yanında 17 yaşında bu mesleği öğrenmeye başladığını anlatan Çakan, emekliliğin ardından yeniden mesleğe dönerek kendine ait bir dükkan açtığını ifade etti. Kasaplardan otellere, kuaförlerden dönercilere kadar birçok kesime hizmet verdiklerini aktaran Çakan, el becerisiyle teknolojiyi birleştirerek daha kaliteli hizmet sunduklarını dile getirdi.
Bayram öncesinde yoğunluğun arttığını ve vatandaşların genelde bıçak bileme işini arefe gününe bıraktığını söyleyen Çakan, “Kuaför makasları bile geliyor. Bir makasın bilemesi 40 dakika sürüyor. Bu yoğunlukta her müşteriye yeterli vakit ayıramıyoruz. Geceleri bile çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızdan ricamız, işlerini son güne bırakmamalarıdır. Bu, kaliteli hizmet verebilmemiz açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.
Son dönemde kalitesiz, merdiven altı üretim bıçakların piyasada arttığını da belirten Çakan, kurban kesiminin ciddi bir iş olduğunu ve kullanılan bıçağın mutlaka kaliteli ve keskin olması gerektiğini vurguladı.
Mesleğin geleceği açısından en büyük sorunun çırak yetişmemesi olduğunu belirten Mehmet Şenol Çakan, gençlerin masa başı işleri tercih ettiğini ve bu nedenle ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi. Bıçakçılığın kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldiğine dikkat çeken Çakan, okullarda bu gibi mesleklerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.