Balkan geleneği 'Koleda-Bocuk Gecesi' yaşatılmaya devam ediyor

Balkan geleneği olan 'Koleda-Bocuk Gecesi' Havsa İlçesine bağlı Naipyusuf Köyü'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Balkan geleneği 'Koleda-Bocuk Gecesi' yaşatılmaya devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havsa Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe katılan vatandaşlar yüzlerini boyadı. Çeşitli maskeler takan vatandaşlar omuzlarına taktıkları beyaz çarşaflarla korku temalı gecede birbirinden farklı görüntüler ortaya çıkardı.

Evlerin kapılarına giden vatandaşlar korkutucu sesler çıkartarak camlara vurdu. Vatandaşlar "Koleda-Bocuk Gecesi" etkinliğinde gönüllerince eğlendi. Naipyusuf Köyü bulunan düğün salonuna kadar yürüyüş yapan vatandaşlar, yakılan ateşin etrafında toplandı. Toplanan katılımcılar, Naipyusuf Köyü’nün gönüllü kültür elçisi, akademisyen Meryem Şentürk Pelin’in eşliğinde köy sakinleri tarafından hazırlanan gösteriyi izledi. Gösteride bazen korku bazen ise heyecanlı dakikalar yaşandı.

Bocuk Gecesi’nin geçmişten gelen kültürel faaliyet olduğunu belirten Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan, gelecek kuşaklara aktarmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

İlçenin ve köylerin tanıtımına katkı sağlayacak faaliyetlerin artarak devam ettiğini dile getiren Balkan, “Bu sene belediyemizin organizasyonunda Naipyusuf köyümüzde ilkini gerçekleştirdiğimiz  “bocuk gecesi” renkli görüntüler ve yüksek katılım ile geleneksel olmaya aday bir gece oldu.” Dedi.

Havsa Kaymakamı İsmail Hakkı Batı ise, “Trakya’da düzenlenen bu etkinlikte ne kadar farklı kültürler olduğunu ve insanları birbirine bağlayan nice kültürler olduğunu gördük. Bu gelenekleri yaşatmak için elimizden gelen yardımı yapacağız” şeklinde konuştu.

Köy sakinlerinin tarafından hazırlanan “Eski bir bocuk gecesi” gösterisi ilgiyle izlendi. Bazı vatandaşlar gösteriyi cep telefonlarına kaydetti. Gösteri sonrası geleneği canlandırmak amacıyla elektrikler kesildi. Korkunç görüntülere bürünen vatandaşlar, evlerin camlarına gidip korkunç seslerle köy sakinlerini korkuttu.

Kumru Öngün

 

KUMRU ÖNGÜN