Bakan Yanık '4 milyon hanemizi 3 milyar TL bütçe ile desteklemeyi hedefliyoruz'

Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Şehit Mustafa Tezgider Edirne Sosyal Dayanışma Merkezi(SODAM) binasının açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşma yapan Bakan Yanık, 'Doğal Gaz Tüketim Desteği programımızla yine 4 milyon hanemizi 3 milyar TL bütçe ile desteklemeyi hedefliyoruz. Zorlu geçen kış şartlarından vatandaşlarımızı bölgenin iklim şartlarına göre azami derecede korumayı hedefliyoruz.' Dedi.

Bakan Yanık '4 milyon hanemizi 3 milyar TL bütçe ile desteklemeyi hedefliyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Fevzi Paşa İlkokulu'nun eski binası 25 yıllığına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığına tahsis edilmişti. Binaya yapılan Edirne Şehit Mustafa Tezgider Sosyal Dayanışma Merkezi Açılışına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ta katıldı. Açılış törenine katılan Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık açıklamalarda bulundu.  

                Doğal Gaz Tüketim Desteği programı kapsamında 4 milyon haneyi 3 milyar lira bütçe ile desteklemeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Yanık, zorlu geçen kış şartlarında vatandaşları bölgenin iklim şartlarına göre azami derecede korumayı hedeflediklerini belirtti.

                Hizmetleri tüm toplum kesimleri arasında güven ve birlik tesis edecek şekilde oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Yanık, sosyal yardımları sadece ihtiyaç sahipleri ile sınırlandırmadıklarını aktardı.

'Sosyal yardım programları bizim dönemimizde ortalama % 91 oranında arttı'

Asıl amacın tüm vatandaşları en yüksek hayat standartlarına ulaştırabilmek olduğunu ifade eden Yanık, '49 başlıkta verdiğimiz sosyal yardım programlarımızın birim tutarlarını önemli ölçüde artırdık. İktidarlarımız süresince yapmış olduğumuz bu artış, iktidara geldiğimiz zamana kıyasla ortalama % 91 oranında arttı. Burada SODAM açmamızın sebebi de aslında temelde arz odaklı sosyal hizmet anlayışına geçmemize dayanıyor. Artık desteğe ihtiyacı olan vatandaşımız, kapı kapı dolaşıp derdine çare aramak zorunda kalmıyor. Bizler hane hane gezerek kimin ne derdi varsa, kimin ne ihtiyacı varsa bunu bulup tespit ediyoruz. Uygun hizmet modellerimizle de o kişileri destekliyoruz.' Dedi.

                Hizmet götürülen hanelere sadece maddi yardım yapmadıklarını belirten Yanık, psiko-sosyal destek, teşvik, yol gösterme, eğitim ve rehabilitasyon faaliyetlerini de sağlayacaklarını iletti.

                Çocuğunu askere gönderen ailelere de destek olduklarına dikkat çeken Yanık, eğitimlere destek olmakla birlikte güvenli sağlık hizmeti alınması adına imkan sağladıklarını kaydetti.

'Anaokuluna ya da ana sınıfına gidecek 1 milyon çocuğumuza destek olacağız'

Türkiye Aile Destek Programımız kapsamında 15 milyar TL'lik bütçeyle, 4 milyon haneye ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Yanık, 'Bu 4 milyon haneye 12 ay boyunca hanelerin gelir durumuna göre aylık 450 TL ile 600 TL arasında değişen miktarlarda destek olacağız. Evlerin neşesi küçük çocuklarımız için de eğitim desteklerinde bulunuyoruz. 500 milyon TL bütçeyle anaokuluna ya da ana sınıfına gidecek 1 milyon çocuğumuza destek olacağız. Bu projelere bu güne kadar ülke genelinde toplam 69 Milyon TL kaynak tahsis ettik.' Şeklinde konuştu.

                'Şehit verdiğimiz Özer Camcı adına yeni bir SODAM daha açacağız'

Harcanan her kuruşla Roman vatandaşların güçlü bireyler haline geldiğine şahit olduklarını söyleyen Yanık, 'SODAM Projeleri ile bugüne kadar toplam 330.000 Roman vatandaşımıza ulaştık. Bundan sonra da ihtiyaçlar doğrultusunda Roman vatandaşlarımızın yoğunlukla yaşadıkları yerlerde SODAM'ların yaygınlaştırılmasına devam edeceğiz. Burada size yeni bir müjde daha duyuracağım. Şehidimiz Mustafa Tezgider kardeşimizin adını bu Sosyal Dayanışma Merkezimizde yaşatacağız. Bu merkezden destek alan çocuklarımız, ismi merak ettiklerinde karşılarında vatanı için canını feda etmiş bir kahramanın portresi çıkacak. İnşallah yeni açacağımız, burada sizinle müjdesini paylaşmak istediğim 1996 yılında şehit verdiğimiz Özer Camcı adına yeni bir SODAM daha açacağız. Buralardan hizmet alan çocuklarımız şehitlerimizin manevi hatırası içerisinde gelecekte vatanına milletine faydalı bireyler olarak yetişecekler.' İfadelerini kullandı.

                Konuşmaların sonrasında binayı gezen Bakan Yanık, buradaki programın ardından '˜Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar' projesinin açılışı için Karaağaç Mahallesi'ne geçti. Buradaki açılış töreninde de konuşma yapan Bakan Yanık, Edirneli kadınlara gelir ve istihdam alanı oluşturacak, sosyal hizmetlere erişimi artıracak projenin açılışını gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

'Ekonomiyi güçlendirmek için kadınların potansiyellerinden yararlanmak istiyoruz'

Ailelerin ve toplumun tüm kesimlerinin yaşam kalitelerini yükseltmek, hayata hazır hâle getirmek, istikrarlı bir şekilde kalkınarak ekonomiyi güçlendirmek için kadınların potansiyellerinden, enerjilerinden daha fazla yararlanabilmenin gerektiğini belirten Yanık, 'Amacımız kadınlarımızın eğitimden sağlığa, girişimcilikten istihdama kadar birçok konuda bilgilenmesi, çeşitli imkânlardan yararlanmasıdır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımız ekonomik hayatta daha fazla aktif olarak yer almazsa kalkınma yarışında yerimizi tam olarak alabileceğimizi düşünmüyoruz.  Aile ve toplumsal yapımızda kadınlarımıza verdiğimiz her destek bizleri daha güçlü kılıyor. Planladığımız tüm çalışmaları başarıyla sonuçlandırmak ve kadınların ekonomik yaşamda daha fazla rol almasını sağlamak için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm taraflarla eşgüdüm içerisinde çalışmak bizim için önemli.' Şeklinde konuştu.

 

Söz konusu teşvikler ile Edirne'de 16 yeni kadın kooperatifinin kurulduğunu aktaran Yanık, bu tabloları görmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Küçük bütçelerle başlayan çalışmaların büyüdüğünü görmenin mücadeleyi daha da artırdığını ifade eden Yanık, onlarca kadına istihdam alanı oluşturan projelerin kendilerini olumlu yönde etkilediğini vurguladı.

'Yaklaşık 40 bin kişiye ulaştık'

Kadın Kooperatifleri Bölgesel Buluşmaları'nı düzenleyerek kadın kooperatifleri arasında iş birliğini geliştirdiklerini dile getiren Yanık, 'Bu çerçevede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak kadın kooperatiflerinin sürdürülebilirliklerini sağlamak ve kurumsal kapasitelerini geliştirmek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile  'İş Birliği Protokolü' imzaladık. Protokol kapsamında; 845 çalıştay, eğitim, bilgilendirme toplantısı ile yaklaşık 40 bin kişiye ulaştık ve 865 yeni kadın kooperatifinin kurulmasına destek olduk. Geçtiğimiz yıl bu sayı 350-400 civarında idi. Böylece yeni kooperatiflerin kuruluşuna destek olduk.' Dedi.