BAHARIN HABERCİSİ OLAN '˜ATEŞ' YANDI

Edirne'de Kakava Şenliği coşkuyla kutlandı. İlk Baharın habercisi Kakava-Hıdrellez Kutlamaları Şarayiçi'nde kutlanmaya başladı. Her yıl Mayıs ayının 5. ve 6. günlerinde düzenlenen baharın habercisi olan şenliği roman vatandaşlar 9/8'lik müzikle karşıladı.

BAHARIN HABERCİSİ OLAN '˜ATEŞ' YANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et



Salgınla mücadele kapsamında 2 yıldır Hıdırellez etkinlikleri sembolik olarak kutlanıyordu. Edirne Sarayiçi'nde ilkbaharın gelişi şenliklerle beraber büyük bir coşkuyla kutlandı.

Bir roman geleneği olan uluslararası Kakava şenliği kakava ateşinin yakılmasıyla başladı. İlkbaharın gelişi devasa ateş yakılarak 9/8'lik ezgilerle göbek atılarak kutlandı. Roman vatandaşlar sabahın erken saatlerinde kalkıp nehir kenarına gitti. Kimi yüzlerini yıkadı kimi de nehre girdi.

Genç kızlar ise gelinlik veya en güzel elbiselerini giyerek Sarayiçi'nde söğüt dallarıyla yürüyüş yaptı. İnanışa göre şafak vaktinde günahlardan arınmak, zinde kalmak ve yılın bereketli, bolluk içinde geçmesi için söğüt dalları nehrin sularına bırakıldı.  Koparılan söğüt dalları kapılara asıldı. Akşamdan hazırlanan niyet çömleklerinin başlarına toplanıp maniler söylendi. Gerçekleşmesi dileğiyle dualar edildi.

Yakılan dev Kakava Ateşi Türkiye'nin dört bir yanına ve tüm dünyaya sağlık, sevgi, barış, huzur ve bereket ulaştırması için yandı. Kakava Ateşi öncesinde Sarayiçi Er Meydanı'na girişte kolluk kuvvetleri tarafından olası bir duruma karşı önem alındı.

Şenliklerin resmi açılış programı binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

Şenliğe Türkiye'nin her bölgesinden ilginin olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, baharın herkese bolluk, barış, bereket ve huzur getirmesini diledi.

Gürkan Edirne'de yaşayan Roman vatandaşlarla beraber bin dört yüz yıldır yakılan bu ateşin sonsuza kadar yanacağını söyledi ve şunları kaydetti.

Gürkan; 'Hıdırellez Festivalimizi iki yıldır yapamadık. Vali bey, ben ve sevgili Çeribaşı üçümüz iki yıldır sembolik ateşler yaktık. İçimizde bir ukde kalmıştı. Edirne'de yaşayan Roman kardeşlerimle beraber 1400 yıldır yakılan bu ateşi bugün hep birlikte sizinle bir kez daha yakacağız. Gelecek yıl bir daha, gelecek yıl bir daha ve sonsuza kadar, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti'nin meşalesi gibi sonsuza kadar sürecek bu ateş ' Dedi. 

Bu kültürel mirasın geleceğe taşınmasında katkısı olanlara teşekkür eden Edirne Valisi Ekrem Canalp, 'İnşallah Kırkpınar gibi önümüzdeki on yıllar boyunca da bu coşkunun, bu heyecanın bir parçası olmaya devam edeceğiz' şeklinde konuştu.

Edirne Belediye Bandosu'nun konserinin ardından Edirne Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin Roman Dans Gösterisi renkli görüntülere sahne oldu.  Göksel Zurna ve Ekibinin Show gösterisi büyük alkış aldı. Vatandaşlar gönüllerince dans etti.

Konuşmaların ardından Kakava ateşini simgeleyen odun yığınları, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ve diğer protokol üyeleri tarafından tutuşturuldu.