• Haberler
  • Edirne
  • Baharın habercisi Marteniçka tezgahtaki yerini aldı

Baharın habercisi Marteniçka tezgahtaki yerini aldı

Geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri için hazırlıklar başladı. Baharın gelişini simgeleyen Marteniçka satışı başladı.

Baharın habercisi Marteniçka tezgahtaki yerini aldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her yıl Mart ayının gelmesiyle birlikte baharın gelişini simgeleyen Marteniçka bileklikleri tezgâhtaki yerini aldı.

Edirne’de sevdiklerine “Marteniçka” bilekliği hediye etmek isteyen vatandaşlar, hediyelik eşya satıcılarının yolunu tutuyor.

Alipaşa Çarşısı esnaflarından Ayten Erişken, “Marteniçka baharın müjdeleyicisi olan dilek ipi olarak biliniyor.  10 liradan satıyoruz. Satışlar çok güzel herkes alıyor. Marteniçkayı takarken dilek diliyoruz ve leyleği görünce çıkarıp dileğin kabul olması için yemiş veren ağaca bağlıyoruz.” Dedi.

Vatandaşların sevdiklerini mutlu etmek için birbirlerine marteniçka hediye ettiğini belirten Erişken, “Yurt dışından gelen ziyaretçilerimize, şehrimizin insanlarına satışını yapıyoruz. Bileklerine takıp dileklerini diliyorlar. Baharın geldiğini simgelen bir semboldür marteniçkalar. Bizde dükkânımızda satışını yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 Marteniçka nedir?

1 Mart'tan başlayarak Mart ayının sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan boncuklu bir süs olan Marteniçka'nın şans, uğur, bolluk ve bereketi simgelediğine inanılır.  Önceleri kırmızı-beyaz yünden yapılan martenitsalara, püskül, top, insan gibi değişik şekiller yapılmıştır. Martenitsaların gelmiş geçmiş tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ise, 'Pijo ve Penda' adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır. Bulgaristan'a has bir gelenek olan ve çok eskilere dayanan Baba Marta, Trakya'da da kutlanıyor.  Çok eski bir Balkan kültürü olan Marteniçka (Martenitsa), 1 Mart tarihi ile kırmızı ve beyaz iplerle örülmeye başlanır ve bileklere takılır. Mart ayının sonuna kadar takılan Marteniçka bileklikleri, leyleklerin gelmesiyle birlikte meyve veren ağaca bağlanır. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar