Ayetlerden oluşan Hüsn-i hat sergisi açıldı

Edirne İl Kültür Turizm Müdürlüğü koordinesinde her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Rumeli Kültür Sanat Akademisi Hüsn-i Hat atölyesi Usta öğreticisi Zafer Günal'ın Hüsn-i Hat çalışmalarını konu alan 60 eserden oluşan sergi açılışı gerçekleştirildi.

Ayetlerden oluşan Hüsn-i hat sergisi açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de tarihi camilerdeki hat sanatının önemine değinmek ve hat sanatını gelecek nesillere aktarmak için her yıl geleneksek hale gelen Hüsn-i Hat sergisi bu yıl Kuran-ı Kerim’den ayetlerden esinlenilerek gerçekleştirildi. Sergide bulunan 60 eser ziyaretçilere sergilendi.

İl Kültür Turizm Müdürlüğü Devacihan Kültür Merkezi Hayri Çizel sergi salonunda düzenlenen sergiye AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İL Kültür Turizm Müdürü ve sergi sahibi Zafer Günal ve öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
            Sergi açılışında konuşan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon (KEFEK) ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Osmanlı’ya yaklaşık bir asır başkentlik yapmış bir kentin tarihi yapısında Hüsn-i hat eserlerini taşıdığına değindi.
            Milletvekili Aksal, “Edirne Osmanlı’ya 1 asırdan fazla süre başkentlik yapmış bir kent, sanatın zirveye ulaştığı bir şehir, o anlamda burada hat sanatının icra edilmesi bir hayli önemli. Edirne tarihi camileri ile biliniyor. Camilerdeki hat sanatları ile camilerimiz akıllara geliyor. UNESCO dünya kültür mirası listesinde girmiş Selimiye Cami muhteşem bir eser olarak kenti temsil eden noktalarımızdan bir tanesi. Kıymetli Zafer hocamızın da hat sanatını burada yaşatması bizler için çok önemli. Elinize emeğinize sağlık güzel eserleri gelecek nesillerimize aktarıyoruz.”  Şeklinde konuştu.
            Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Hüsn-i hat sanatının önemine ve kültürel miraslara yansıyan eserlere dikkat çekti.
            Soytürk, “Türk İslam sanatlarının en önemlilerinden olan hüsnü-i hat sanatında hattat zafer hocamızın kendi kişisel sergisi için toplandık. Selimiye denince hasan çelebi aklımıza geliyor. Türk İslam sanatının en önemli hüsn-i hat sanatçılarından, kubbeye baktığınız zaman Hasan Çelebi’nin çığlığını duymamak mümkün değil.  O son hat çizgisini atarken gözlerine kireç damlıyor ve gözlerini kaybediyor. Selimiye’nin muhteşem kubbesinin son halini göremiyor. Yine Eski Cami denilince aklımıza yazılarımızın hüsnü hat sanatının tamamıyla tekabül ettiği bir yer olarak görebiliyoruz. Yahya Bin Sofi’yi, Molla Nazım’ı bilmemek, Edirne’yi Kültür turizmi, kültür sanatı tanımadan geçmemek gerekiyor. Bizde tabi hattat zafer hocamız uzun zamandır bizimle beraber her Ramazan ayında gelenek haline getirdik. Geçen yıl 40 Hadis sergimiz vardı. Bu yılda farklı ayetlerden, oluşan bir sergi oluşturduk. Sergimiz hayırlı olsun.” İfadelerine yer verdi
            60 eserden oluşan sergi sahibi Hattat Zafer Günal, ise eserlerin görsellerine değil ayetlerdeki anlamlarından ders çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.  Hatta Günal, “Yazdığım eserler Kuran-ı Kerim’den seçme ayetler var. Özellikle görsel olarak değilde altta manalarına baktığımız zaman ders çıkaracağımız manalarda var.” Dedi.  
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek serginin açılışı gerçekleştirildi. Ayetlerden oluşan 60 Hüsn-i hat eseri sanat severlerle buluştu. Barış Karapaça