AYÇİÇEĞİNDE ZORLU HASAT MESAİSİ DEVAM EDİYOR

Edirne'de yaklaşık 1 milyon dekarda ekimi yapılan ayçiçeğinde hasat devam ediyor. Çiftçinin zorlu ve meşakkatli hasat mesaisi yaklaşık 1 ay boyunca devam edecek.

AYÇİÇEĞİNDE ZORLU HASAT MESAİSİ DEVAM EDİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

             Türkiye'nin önde gelen ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de, üreticilerin hasat mesaisi başladı. Bölgede "gündöndü" olarak da anılan ayçiçeğinde erken ekim yapılan tarlalarda kuruyan ayçiçekleri biçerdöverlerle hasat ediliyor.
            Edirne'de yaklaşık 1 milyon 300 bin dekarlık alanda üretimi yapılan ayçiçeğinde hasadın yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.
Stratejik ürünlerden olan ayçiçeğinin ekim alanları bu yıl geçtiğimiz yıllara kıyasla yaklaşık yüzde 10'luk artış gösterdi.
            Üretici verimlerden oldukça memnun hasat edilen ürünler verimin üzerinde olduğunu belirtiliyor. Yerine göre dekarda 180-200 kilogram arasında değişiyor. Güçlü topraklarda verimin 250-300 kilogram kadar olmasını bekleniyor. Türkiye'de hem yüksek kaliteli yağ oranı hem de hastalıklara dayanıklı çeşitler üretme noktasında başarılı tohumlar olduğuna değinin Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, alınacak tedbirler doğrultusunda verim kalitesi yüksek olması durumunda Türkiye'nin ihracat sayılarının da artacağını belirtti.
            'Türkiye'deki işleme kapasitesi yüksek'
            Türkiye'nin kendi ihtiyacını karşılayıp da daha sonra da ihraç edebilecek durumda olduğunu aktaran Trakya Birlik yönetim Kurulu Başkanı Kırbiç, 'Buralarda tohum firmaların sürekli çalışmaları var. Hem yüksek kaliteli yağ oranı olunan hem de hastalıklara dayanıklı çeşitler üretme noktasında başarılı tohumlar var. İnşallah önümüzdeki yıllarda ekim alanlarında çiftçimiz para kazanırsa, devletimiz desteklemelerinin miktarlarında artış olursa çiftçimiz de bu ürünü ekmeye devam edecektir. Bu kapsam da ekim alanları da artacaktır. Ülkemiz ihtiyacı için Ukrayna'dan ürün gelmek zorunda. Tabi dışarıya satma noktasında hükümetimizin alacağı tedbirler veya belli oradan gelecek ürünler daha yüksek miktarlarda olursa Türkiye bunu ihraç edebilir. Çünkü Türkiye'deki işleme kapasitesi yüksek. İhracata izin verecek seviyede tesislerimiz var. Ukrayna'da ki savaş sebebiyle vurulan tesisler işlemez hale gelince bu ürün ülkemize de çekirdek olarak gelmekte. Burada tabii ülkemiz kendi ihtiyacını karşılayıp da daha sonra da ihraç edebilecek durumda. Ancak dışarıdan gelen ürünün de bizim üreticimizin fiyatlarını bozmaması, etkilememesi, bizim üretim miktarımızı düşürmemesi anlamında kritik bir süreç. Hükümetimizin bu konuda hassas davranmasını bekliyoruz. Böyle davranacağı kanaatindeyiz.' Dedi.