Ayçiçeği ekimine start verildi

Edirne'de geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışlar toprağa can suyu olurken çiftçiye de umut oldu. Edirneli üreticiler ayçiçeği tohumunu toprakla buluşturmak için hazırlıklarına başladı.

Ayçiçeği ekimine start verildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentte geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışların ardından hazırlıklarını bitiren çiftçiler, ayçiçeği tohumlarını ekmeye başladı.

Tarlalarında hazırlıklarını yapmaya başlayan çiftçiler ayçiçeği tohumunu toprakla buluşturuyor.

Kış sezonunun kurak geçmesinden dolayı endişeli olan çiftçiler, ekim öncesi yağan yağmurun ardından ayçiçeği ekimi için hazırlıklara başladı.

Edirne'de geçen yıl 1 milyon 294 bin 200 dekarlık alandan ayçiçeği ekimi yapılırken ekili alanlarda 257 bin 651 ton ayçiçeği rekoltesi elde edildi.

Son yağışların verimli olduğunu dile getiren Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, geçen yıla göre ekim alanlarının yüzde 10 artmasını beklediklerini aktardı.

 

Öztürk, ekili kanolalarda kuraklık nedeniyle yaşanan bozuklukların ayçiçeği ekim alanlarında artışa yol açabileceğini belirtti.

Net rakamı görmek için ilerleyen günleri beklemek gerektiğini söyleyen Öztürk, “kış ayları geçen yıla göre daha yağışlı geçti. Tabi ki kış yağışları geçen seneye göre daha yağışlı geçti. Geçen yılki kadar etkileneceğini sanmıyorum ayçiçeğin. Şu an da bir sıkıntı yok ama birkaç yıldır köse hastalığından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Çıkış öncesi ve sonrası bu hastalığa karşı tarlaları kontrol ederlerse çabuk önlem alma şansları olur.” Şeklinde konuştu. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ