Avrupa kapılarını açsın

Edirne'nin Yunanistan'a açılan sınır kapısına mülteci akını devam ederken Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, mültecilerin barınma, yiyecek, sağlık ve güvenlik sorunları ile Avrupa ve Yunanistan'ın olumsuz tutumu konusunda açıklama yaptı. Dernek Başkanı Abdullah Resul Demir, sınır kapılarına yönelen 50 bin mültecinin bulunduğuna dikkat çekti. Demir, Avrupa ülkelerinin sınır kapılarını açması gerektiğini söylerken BM ve AB'ye de çağrı yaptı.

Avrupa kapılarını açsın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Edirne'nin Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'nda Cuma gününden bu yana Avrupa'ya geçmek amacıyla bekleyen mültecilerle ilgili basın açıklaması yaptı. Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden gelen mültecilerin Pazarkule Sınır Kapısı'na yürüyüşleri devam ederken; Pazarkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki Edirne İl Jandarma Komutanlığı tarafından oluşturulan barikat önünde düzenlenen basın açıklamasını Dernek Başkanı Abdullah Resul Demir okudu. Demir basın açıklamasında dernek olarak sınır kapılarında ve geçiş noktalarında gerçekleştirdikleri gözlem ve tespitlerle ilgili bilgi verdi. Pazarkule ve İpsala sınır kapıları ile nehir geçişlerinin yaşandığı Yeni Karpuzlu ve Enez köylerinde gözlemler gerçekleştirdiklerini açıklayan Demir, mültecilerle yapılan mülakatlar sonucu oluşturdukları tespitleri basın mensuplarıyla paylaştı. Türkiye'nin, mültecilerin Avrupa ülkelerine çıkışlarını engel olmayı durdurduğunu söyleyen Demir, Suriye'de yaşanan insanlık dramına dünyanın sessiz kaldığını belirtti. Demir, mültecilerle ilgili ortaya çıkan tablonun en büyük yükünü Türkiye'nin omuzlamak zorunda kaldığını da vurguladı.

Sınır kapılarına yönelen mülteciler arasında Suriye, İran, Afganistan, Somali, Sudan, Mısır, Fas, Cezayir, Türkmenistan gibi ülkelerden yaklaşık 50 bin göçmen bulunduğunu açıklayan Demir, Akdeniz ve Ege denizlerinin ise göçmen botlarıyla dolduğunu ifade etti. Mültecilerin hayatlarını tehlikeye atmasının, tüm insanlığı düşündürmesi gerektiğini söyleyen Demir; 'Yapmış olduğumuz gözlemlere ve mülakatlara göre mültecilerin Avrupa'ya gitmek istemesindeki en büyük sebebin Türkiye'de uluslararası korunma hakkı veren mültecilik statüsünü temin edememeleri, ekonomik refaha sahip olamamaları dolayısıyla Türkiye'de gelecek görememeleridir' dedi.

'Şiddet kabul edilemez'

Mültecilerin Avrupa'ya geçmek isterken sınır ötesindeki ülkeler tarafından gaz, sis ve ses bombaları ile plastik mermilerle engellendiğine dikkat çeken Demir, Yunan polisi tarafından alıkoyulan bazı mültecilerin de çanta, telefon, cüzdan, pasaport ve paralarına el konulduğunu ve fiili şiddete maruz kaldığını açıkladı. Avrupa'nın mülteci dramına sessiz kalmasının, Yunanistan'ın sınır kapılarını kapatarak mültecilere gaz, sis ve ses bombaları ile plastik mermi atmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Demir, tüm ülkelere mülteciler karşı insani ve hukuki tutumlar sergilemeye davet etti.

'Avrupa ülkeleri kapıları açsın'

Demir, açıklamasında tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları, mülteci politikalarını yeniden gözden geçirmeye ve asgari yaşam hakkının tüm insanlara sağlanması anlamında kalıcı ve etkin çözümler bulmaya davet etti. Avrupa ülkelerinin de bir an önce kapıları açması gerektiğini belirten Demir, Avrupa'nın pek çok ülkesindeki gönüllüleri, aktivistleri, kurum ve kuruluşları da yardım ve dayanışma kampanyaları yapması gerektiğini söyledi. Demir; 'Daha da önemlisi toplumların genel tavrının mültecilere yardım edilmesi yönünde olmaya davet edilmesini ve Avrupa Parlamentosuna, ülkelerin hükümetlerine baskı yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bununla birlikte devamlı olarak savaş, işkence, insanlık dışı muamele vb. sebeplerle Mülteci doğuran başta Suriye olmak üzere diğer ülkelerdeki krizlere siyasi çözüm bulma hususunda Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ilgili devletlerin krizlerin sonlandırılmasına ve mülteciliği doğuran faktörlere son verilmesi hususunda daha fazla yardımlaşma ve iş birliği yapmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz' sözlerine yer verdi.

Demir, açıklamasının sonunda sınırda yaşanan yığılmalara karşı gerekli insani koşulların oluşturulması ve barınma, yiyecek, sağlık ve güvenlik gibi asgari şartların sağlanması için yardım çağrısında bulundu. 

 

 

Bakmadan Geçme