Atık yağlar sabunu dönüşüyor

Edirne'de bir firmanın AR-GE bölümünde kimyager olarak çalışan Betül Erkuş, geliştirdiği sosyal sorumluluk projesi kapsamında atık yağları geri dönüşüme kazandırarak arap sabunu yapıyor.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Atık yağlar sabunu dönüşüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de Kimyager olarak çalışan Betül Erkuş, çevre bilinci faaliyetleri kapsamında sosyal sorumluluk projesi geliştirdi. Ve evlerde bilinçsizce lavabolara dökülen atık yağların sabunu dönüştürmeyi başardı.
                Hayata geçirdiği proje ile hem çevre bilincini hem de duyarlılığı ön plana çıkartan Kimyager Erkuş, atık yağları geri dönüşüme kazandırarak arap sabunu üretiyor.

Trakya Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren bir firmada AR-GE çalışmaları yürüten kimyager Betül Erkuş, atık yağların çevreye verdiği zararı anlatmak amacıyla sosyal sorumluluk geliştirdi.

Kimyager Betül Erkuş, Atık yağların doğaya ve insanlara verdiği zararın önüne geçilmesi amacıyla yeni bir proje çalışması yaptıklarını ve denemeler yaptıklarını aktardı.

Atık yağların bertaraf edilmeden çöplere ve su kanallarına atılmasının rahatsız edici bir durum olduğunu aktaran Erkuş, "Bunun üzerine ne yapabiliriz diye düşündük ve atık yağları bertaraf etmek ve yeni ürünlere dönüştürmek üzerine katı ya da arap sabun yapmak üzere bir proje hazırlığı içerisine girdik. Biyodizel bir geri dönüşümün olduğunu da biliyoruz. Bunun üzerine biz de arap sabununa dönüştürmek üzere bir çalışma yapmayı düşündük" dedi.

Projenin hazırlık aşamasında oldukları için bir toplama sistemi geliştirmediklerini aktaran Erkuş, çevresinden topladığı atık yağlardan denemeler yaptığını ve karşılığında da arap sabunu hediye ettiğini ifade etti.

"Çevreye zarar verecek atık yağlar geri dönüşüme katkı sağlıyor"

İnsanlar bu durumdan oldukça memnun kaldığını ve güzel dönüşler aldığını dile getiren Erkuş, insanların atık yağlarını lavabolara atarak sulara toprağa karışmasını engellemesini sağlamayı hedeflediğini vurguladı. 

Atık yağları bertaraf etmenin en güzel yolunun dönüştürmek olduğunu aktaran Akkuş, bu çerçevede evsel atık yağların dönüştürülmesi üzerine çalışma yapmak istediklerini ifade etti.

Projenin detaylarına ilişkin de açıklamada bulunan Erkuş, kentin çeşitli bölgelerine toplama üniteleri yapılacağını ve sosyal medyadan duyurular yapılacağını söyledi.

Proje kapsamında 5 litre atık yağı getirene arap sabunu hediye edilmesi hedefleniyor.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN