Atık kumaşlar öğrencilerin elinde hayat buluyor

Atık kumaşlar, üniversite öğrencilerinin elinde bez çantaya dönüşüyor. Kumaşlardan yaptıkları farklı tasarımlarla ele emeği göz nuru ürünler ortaya çıkaran öğrenciler, geri dönüşüme de katkı sağlıyor.

Atık kumaşlar öğrencilerin elinde hayat buluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de üniversite öğrencileri ‘Doğa Kumaşında Saklı’ projesi kapsamında atık kumaş ve kıyafetleri bez çantaya, cüzdana ve kalemliğe dönüştürüyor. Sosyal Sorumluluk Topluluğu tarafından atık malzemelerin değerlendirilmesi ve çevreye zarar veren plastik içeren kumaşları geri dönüştürmek için etkinlik gerçekleştirildi.

Öğrenciler, atık kumaşlardan ürünler tasarlayarak geri dönüşüme katkı sağlıyor. Çöp olarak adlandırılan kumaşlar öğrencilerin elinde yeniden hayat buluyor.

Farkındalığa dikkat çekmek adına güzel projeye imza atan öğrenciler hem keyifli vakit geçiriyor hem de doğayı koruyor.

Etkinlikte belli ebatlarda kestikleri kumaşlardan çanta, cüzdan ve kalemlik tasarlayan öğrenciler, üzerine yaptıkları farklı süslemelerle el emeği göz nuru ürünler ortaya çıkıyor.

Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğr üyesi Barış Özkapı, sosyal sorumluluk topluluğunun oluşturduğu etkinlik kapsamında her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Destek isteyen öğrencilere her zaman kapılarının açık olduğunu aktaran Özkapı, “sosyal sorumluluk topluluğu kapsamında hazırlanmış etkinlik içerisindeyiz. Her türlü sosyal sorumluluk projelerine kapımız açık ve desteklerimizi sürdürmekteyiz. Öğrencilerimiz terzilerden aldıkları atık kumaşları bir araya getirerek geri dönüştürülebilir yeni ürünler elde etmek amacıyla çalışma düzenlediler. Bu kapsamda da bizlerden destek talep ettiler.  Biz de giyim ve üretim teknolojisi programcılığının atölyesini öğrencilerimizin kullanımına açtık. Atık ürünler tekrardan geri dönüştürülebilir olmasına katkı sağlamasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Biyoloji bölümü öğrencisi ve Sosyal Sorumluluk Topluluğu Başkanı Ece Güler, terzilerde çok fazla atık kumaş olduğunu ve bunların çöp olarak adlandırıldığını belirtti.

Kumaşları sürdürülebilir hale getirdiklerini aktaran Güler,  “Terzilerde çok fazla Atık kumaş bulunuyor. Bunlarda çöp olarak adlandırılıyor.  Bu kumaşlar çok fazla oranda plastik barındırıyor ve bunun geri dönüşümü sağlanamıyor. Biz de bunun geri dönüşümü sağlamak adına sürdürülebilirlik projesi ortaya çıkardık. Kumaşları sürdürülebilir hale getiriyoruz.” Dedi.

Güler, atık kumaşlardan kalemlik, cüzdan ve makyaj çantaları yaparak geri dönüşüme katkı sağladıklarını dile getirdi.

Toplulukta yaklaşık 600 öğrencinin bulunduğunu ifade eden Güler, “Terzilere haftanın başında gelen kumaşların çöpe atılmaması adına bizim için biriktirilmesini söylüyoruz. Buy kumaşları toplayıp atölyelerde geri dönüştürüyoruz. Burada her arkadaşımız kumaşlarla kendine özgü ürünler tasarlıyor. Kumaşları, fermuarları kendiler seçip istedikleri şekilde burada şekillendiriyorlar ve gün sonunda çok güzel ürünler ortaya çıkıyor. Yaptıkları tasarımlar kişiye kalıyor ve kendileri kullanıyor.” Şeklinde konuştu.

Geri dönüşüme dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için yarışma düzenlediklerini belirten Güler, “Bir Yarışma düzenledik ve en güzel üç tasarıma ödülümüz olacak. Kentteki bir işletme ile görüşüp sponsorluk ayarladık. Tasarımı en iyi olan İlk üç arkadaşımıza kahve ve tatlı gibi ödüllerimiz olacak.  Tasarımları İnstagram sayfamız üzerinden bütün topluluk üyelerimize sorarak değerlendireceğiz.   Biz geri dönüşüme dikkat çekiyoruz. Aslında bu kumaşlar bir çöp değil tam tersi ufak dokunuşlarla ortaya çıkabilecek güzel ürünler. Farkındalık oluşturmak için böyle bir yarışma düzenledik.” İfadelerini kullandı.

Etkinliğin amacının atık kumaşlardan geri dönüşüm farkındalığı yaratmak olduğunun altını çizen Biyoloji 2. Sınıf öğrencisi Sosyal Sorumluluk Topluluğunun başkan yardımcısı Sıla Kumçur, “etkinliğin amacı terziden aldığımız atık kumaşlardan geri dönüşüm farkındalığı yaratmak için burada arkadaşlarımızla çeşitli eşyalar yapıyoruz. Terzilerden kumaşları alırken çok olumlu tepkiler alıyoruz. Atacakları kumaşları biriktirmelerini istiyoruz ve onlarda bizim için biriktiriyor. Biz onları alıp bu şekilde geri dönüştürülebilir ürünler elde ediyoruz ve çöpe gitmemiş oluyor.  Burada herkes isteğine bağlı farklı renklerde tasarımlar yapıyor.” Dedi.

Uluslararası İlişkiler 1. Sınıf öğrencisi Beril Variş, topluluğa yeni üye olduğunu ve burada tasarım ürünler yaparak keyifli vakit geçirdiğini dile getirdi.

“HEM ÇEVREYE HEM DE GERİ DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLIYORUZ”

Atık kumaşları atölyelerde değerlendirdiklerini söyleyen Variş, “bu etkinlik kapsamında atık kumaşları değerlendirerek insanların çöp gözüyle bakılan ürünlerin aslında ne kadar farklı kullanılacak ürünlere dönüştürülebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Atık kumaşlar, çanta, kalemlik, makyaj çantası ve kıyafetlere dönüşüyor. Herkesin hayal gücüne kalmış bir durum ve çok güzel ürünler ortaya çıkıyor. Hem çevreye hem de geri dönüşüme katkı sağlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Biyoloji öğrencisi Alperen Karakuş ise etkinliğin çok keyifli olduğunu ve geri dönüşüme katkı sağladıklarını belirterek atık kumaşları tasarıma dönüştürerek güzel vakit geçirdiklerini vurguladı.    Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar