Atatürk'ün Edirne'ye gelişinin 92'inci yıl dönümü törenle kutlandı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Edirne'ye gelişinin 92'inci yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Atatürk'ün Edirne'ye gelişinin 92'inci yıl dönümü törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnönü İlkokulu önünde oluşturulan kortej, bando eşliğinde Atatürk Anıtı önüne geldi.  Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, 54'üncü Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın tarafından anıta çelenk sunumlarının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kutlamalar Edirne Belediyesi’ndeki Atatürk Odası'nı ziyaret ile devam etti. Ziyaretin ardından Halk Eğitim Merkezi'ndeki programa geçildi. Program Edirne Sosyal Bilimleri Lisesi tarafından hazırlanan etkinlikle devam etti. Öğrenciler tarafından Atatürk’ün Edirne’ye gelişini simgeleyen Türk Bayrağı Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a teslim edildi.

Bayrağı teslim almaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Kırbıyık, “Atamızın Edirne’yi şereflendirdiği bu güzel günde gölgesinde aziz milleti ilelebet yaşayacağı bu şanlı bayrağı teslim almaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Ona layık olabilmek için elimizden geldiğince çalışacağımızı bütün arkadaşlarım adına dile getiriyorum. Bu anlamlı gün vesilesiyle Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla, minnetle ve özlemle anıyoruz.” Dedi.

Edirne’nin Türk ulusunun yaşadığı bütün acı ve tatlı olaylara tanıklık ettiğini vurgulayan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Metim Çermaoğlu, “Mustafa Kemal Atatürk; savaşlar, kongreler, milli mücadele ve cumhuriyet. Biri bitmeden diğer adımı planlayarak geçen bir hayat. 1930'un Kasım ayında başlayan ve 52 ili kapsayan bu yurt gezisi ve 21 Aralık'ta Serhat şehrimize; Edirne'ye gelişi. Basit bir geliş değil. Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin, emeklemeden yürümeye geçtiği adımların Edirne'ye gelişidir. Gittiği yerde, tahtanın başına geçerek öğretmen, traktöre binerek modern tarımın öncüsü bir çiftçi, milletin efendisi köylüyü dinlerken bir belediye başkanı. Savaştan çıkmış bir ulusun, demokratik, akılcı, çağdaş ulusları yakalamayı hedef gösteren bir geliştir bu. Ne tren garına atılan ilk adım, ne de anlatılması kolay bir geliştir bu. Cumhuriyetin, düşüncelerinin, hedeflerinin, yüzyıllar geçse de unutulmayacak Edirne'ye gelişidir bu. Büyük bir mücadele ile kazanılan, bağımsızlık savaşı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin her alanda gelişmesi, kalkınması ve medeni devletler seviyesine ulaşması için yapılan çalışmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt gezilerinin rolü çok önemli olmuştur. Atatürk'ün Edirne'yi de kapsayan yurt gezilerine ilişkin bir başka gerçek ise bu gezilerin genellikle öngörülen yeniliklerin aktarılması ve tanıtılması yönünde planlanıp gerçekleşmiş olmasıdır.” Şeklinde konuştu.

Edirne’nin yüzlerce yıl Balkanlar’dan gelen vatandaşlara kucak açtığını ve düşmana karşı kahramanca direndiğini belirten Çermaoğlu, Atatürk’ün 21 Aralık günü kente geldiğini ve 4 gün burada ikamet ettiğini aktardı.

Edirnelilerin 21 Aralık’ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü görebilmek için yollara çıktığını ileten Çermanoğlu, ulu önderi bu özel günde saygı ve minnetle andıklarının altını çizdi.