Asırlık gelenek '1001 Hatim Duası' yoğun katılımla gerçekleşti

Edirne'de Osmanlı'dan bu yana devam eden ve Sultan II. Murat Han tarafından başlatılan '1001 Hatim Duası' geleneği, her yıl üç ayların başlaması ile birlikte ilk Cuma günü gerçekleştiriliyor.

Asırlık gelenek '1001 Hatim Duası' yoğun katılımla gerçekleşti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dar'ül Hadis Camii'nde toplanan vatandaşlar duaya yoğun ilgi gösterdi.  "1001 Hatim Duası" Edirne ve çevre illerden gelen vatandaşların katılımı ile gerçekleştirildi.  Cami avlusunda ve içinde binlerce hatim duası okundu.

Hatim geleneğinin yüzyıllardır devam ettiğini söyleyen Dar'ül Hadis Camisi İmamı Doğa Erkol, asırlardır devam eden geleneğin bu yıl 438’ncisinin gerçekleştirildiğini aktardı.

II. Murat’ın başlattığı geleneğin sürdürülmesinden dolayı gurur ve mutluluk duyduklarını söyleyen Erkol, “Tüm İslam aleminin üç aylarını kutluyorum. Peygamber Efendimiz II. Murat Han'ın rüyasına giriyor ve burada bir medrese yapmasını söylüyor. II. Murat Han da bunu bir emir telakki ederek hemen bir hadis medresesi inşa ettiriyor. Peygamber Efendimizin ruhu için burada 1001 Hatim geleneği başlatılıyor. İlk olarak 10 hafızla başlatılıyor ve üç ayların ilk cumasında cemaatin katılımıyla kurbanlarla, şerbetlerle ve lokumlar kutlamışlardır. Bizler de bu geleneği sürdürerek 438'incisini coşkuyla ve sevinçle kutlayacağız” ifadelerine yer verdi.

Duaya katılan vatandaşlara lokma ve çay ikramı yapıldı.

Asırlık gelenek günümüzde de devam ediyor

Rivayete göre; Sultan Murad rüyasında Peygamber Efendimizi (SAV) görmüş. Hz. Peygamber kendisinden Edirne’de bir Hadis Okulu ve bir Camii inşa etmesini istemiş. Hz. Muhammed (SAV) ve ona ait her şeye düşkün her Osmanlı gibi Sultan Murad da bu emri hiç geciktirmeden yerine getirmek için hemen rüyayı gördüğü uykudan uyanır uyanmaz inşaat hazırlıklarına başlanmasını emretmiş ve buraya ilk temel taşını da kendi elleri ile koymuştur.

Bu rivayetten dolayı halk, dünya üzerinde, yapılan duanın kabul derecesi bakımından en önemli yerlerden birinin de Dar’ul Hadis Camii olduğunu söylerler. Hatta Edirne’ye ikinci Kâbe diyenler de vardır ki bu söylem, hem Dar’ul Hadis Caminin, hem de Selimiye Caminin Peygamber Efendimiz (SAV) ‘in işareti ile yapılmış olmasındandır.

Dar’ul Hadis Cami haziresinde birçok önemli kişinin yattığı bilinse de zaman içerisinde birçoğunun yeri kaybolmuştur. Cami arka bahçesinde biri açık diğeri kapalı iki adet şehzadeler türbesi vardır.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN