Art arda '˜Andımız' açıklaması

Öğrenci Andının yürürlükten kaldırılmasının ardından Eğitim-İş'in açtığı davanın sonuçlandı. Danıştay 8. Dairesi'nin düzenlemenin iptaline karar vermesinin ardından Eğitim-İş Edirne Şubesi açıklama yaparak Öğrenci Andının uygulamaya girmesini isterken konuyla ilgili bir açıklama da MEB'den geldi. MEB, açıklamasında temyiz yoluna dikkat çekti.

Art arda '˜Andımız' açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Öğrenci Andı, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1. maddesiyle yürürlükten kaldırılmasının ardından Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası(Eğitim-İş) tarafından açılan dava sonuçlandı. 5 yıl süren dava sonucunda Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında öğrenciler tarafından hep bir ağızdan okunan Öğrenci Andını kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. İptalin ardından Eğitim-İş Edirne Şubesi, Danıştay 8. Dairesi'nin iptal kararı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, Öğrenci Andı değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından Eğitim-İş'in açtığı davanın 5 yıl aradan sonra sonuçlandığı söyledi. Zobar, Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andının okunmasının kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin iptaline karar verdiğini söyleyerek; 'Eğitim-İş olarak 2013 yılında dava dilekçemizde yer alan ifadelerin ve gerekçelerin neredeyse aynen Danıştay kararında yer alması bizi daha da haklı çıkarmaktadır. Geçmişi, Cumhuriyetimizin ilk yıllarına dayanan Öğrenci Andının kaldırılması tamamen siyasi iktidarın tasarrufu ile gerçekleşmişti. O dönemdeki siyasi konjonktürün sonucu olarak Öğrenci Andının kaldırılmasına ilişkin sendikamız başta olmak üzere halkımız tarafından da büyük tepkiler gösterilmişti. Buna rağmen iktidar kararından dönmemiş ve okullarımızda 5 yıl boyunca öğrenci andı okutulmamıştır.  5 yıldır süren mücadelemiz sonucunda yargıdan çıkan kararın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından acilen uygulanmasını ve öğrenci andının tekrar mevzuata girmesini talep ediyoruz. Eğitim-İş olarak; MEB'in kararın gereğini yerine getirmemesi halinde her türlü hukuki ve örgütlü mücadelemizi sürdüreceğimizi duyuruyoruz' dedi.

Bakanlık açıklama yaptı

Danıştay 8. Dairesi'nin, ilköğretim okullarında öğrenciler tarafından hep bir ağızdan okunan Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesinin ardından konuyla ilgili bir açıklama da Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldi. Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Danıştay 8. Dairesi'nin kararının temyiz yolu açık olduğu ifade edilerek; 'Medyaya '˜Öğrenci Andı Geri Dönüyor' başlığıyla yansıyan haberlerle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. İlköğretim kurumlarında '˜Öğrenci Andı' okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik´in 1. Maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur' sözlerine yer verildi.

'Eski Türkiye hortlamasın'

Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesi hakkında Eğitim-Bir-Sen Edirne şubesi açıklama yaptı. "Siyasi iktidarın kararına sahip çıkılmalı, eski Türkiye'nin hortlamasına izin verilmemelidir' diyen Eğitim Bir-Sen Edirne şube başkanı Erdinç Dalgıç şunları ifade etti: '2013 yılında toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin bir gereği olarak andımızın kaldırıldığını ve sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edilmişti. Gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye'nin inşası adına Eğitim-Bir-Sen olarak biz de destek vermiştik. Ancak Danıştay 8. Dairesi, idarenin takdir hakkını hiçe sayarak, hukuki denetimin dışına çıkıp hiçbir pedagojik ve bilimsel verilere dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında öğrenci andını kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmiştir. Pedagojik veya hukuki hiçbir dayanak göremediğimiz gerekçeli kararda, ülke gerçekliği ve toplumsal mutabakat bir yana uluslararası hukuk ve anayasa dahi görmezden gelinmiştir. Danıştay vermiş olduğu kararda, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye'nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini göz ardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurmuştur." 

Bakmadan Geçme