Araç Kiralama Hızla Yaygınlaşıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de araç kiralama hızla yaygınlaşıyor. Araç kiralama firmalarında yaşanan yoğun talep nedeniyle vatandaşlar otomobil kiralamakta zorlanıyor. Araç kirala firması sorumlusu Çağdaş Kahyacı, vatandaşların araç kiralarken dikkatli olmalarını ve sözleşmeyi mutlaka okumaları gerektiğini söyledi.

Araç Kiralama Hızla Yaygınlaşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vatandaşlar tatil sezonu ile birlikte araç kirala şirketlerine akın etti. Eğer aracınız varsa seyahat süresince daha çok zaman kazanabiliyorsunuz ve seyahatinizi daha pratik hale getiriyor. Yaz aylarında araç kiralama firmalarında otomobil bulmak neredeyse imkânsız. Tatil planı yapan vatandaşlar araç kiralama firmalarına aylar öncesinden rezervasyon yaptırıyor.  Araç kirala firması sorumlusu Çağdaş Kahyacı, oluşan yoğun talep nedeniyle rezervasyonların aylar önce alındığını aktardı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar yıllık izinlerini kullanmaya başladı. Tatile gitmek isteyen vatandaşlar araçları olmadıkları için araç kiralama şirketlerinden hizmet alıyor. Vatandaşlar tatil sezonunda araç kiralama firmalarında otomobil bulmakta zorlanıyor. Araç kiralama firmalarında yaşanan yoğunlukla birlikte vatandaşlar tatile gidebilmek için başka ulaşım yollarını kullanıyor. Vatandaşların aylar öncesinden rezervasyon yaparak araç kiraladığını söyleyen Kahyacı, tatil sezonunda kiralık araç bulabilmenin çok zor olduğunu dile getirdi.

Araç kiralarken dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Kahyacı, tanınmamış kişi veya şirketlerden araç kiralanmaması gerektiğini söyledi.

Araç kiralarken yaparken fiyat karşılaştırması ve indirim fırsatlarını takip etmenin önemine değinen Kahyacı,  Bu sayede pek çok özel teklifle karşılaşarak kiralamayı çok daha uygun bir şekilde yapmanın mümkün olacağını belirtti.

Araç kiralamaya gitmeden önce iyi bir araştırma yapmak gerektiğini vurgulayan Kahyacı, 'Araç kiralama firmaya gittiğinizde çekinmeden aklınızdaki tüm soruları ve kampanyalarını sormak bu nedenle oldukça önemli. Gitmeden önce de iyi bir araştırma yapmak gerekiyor tabi. Enuygun.com gibi araç kiralama karşılaştırması yapan siteler birçok firmanın kiralık araçlarını tek ekranda size sunacağı için zamandan tasarruf etmenize yardımcı olabilir.' Dedi.

Vatandaşların araç kiralarken yakıt durumunu mutlaka kontrol etmesi gerektiğini belirten Kahyacı, 'Tam dolu bir şekilde aldığınız aracı geri götürmeden hemen önce yine tam dolu götürmeniz gerekiyor. Ülkemizde çoğunlukla çeyrek depo altında size kiralanıyor. Yakıt göstergesi hangi çizgideyse başlangıçta buna dikkat edin ve araç tesliminde aynı çizgiye kadar yakıt doldurarak iade edin. Bunu acenteye bırakırsanız aldığınızdan daha fazla doldurulup size daha fazlaya mal olma ihtimali var. Bunun da ücretinin sizden alındığını unutmayın. Eğer fazla yakıtla dönerseniz de bunun ücreti size ödenmez.' İfadelerini kullandı.

Araç kiralarken dikkat edilecek en önemli noktalardan birisini de sigorta acentesinin kişisel otomobil politikasını kapsayıp kapsamaması olduğunu dile getiren Kahyacı, kredi kartıyla yapılan ödemelerde sigortaya ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Vatandaşların mevcut olan sigortasının oluşan hasarı karşılamaması durumunda  acentenin sunduğu sigortalardan yararlanmanın da mümkün olduğunu söyleyen Kahyacı, sigortasız araç kullanırken olacak hasarlardan vatandaşların sorumlu olduğunu kaydetti.

Araç kiralamanın çok kolay olduğunu belirten Kahyacı, 'Araç kiralamak çok kolay olsa da kafa karıştırıcı şeylerle önünüze gelebiliyor. Sürüş esnasında ya da teslim zamanı bir sorunla karşılaşmamak için yapılan anlaşmada tüm detayları incelemek önemli. Sözleşmeyi imzalamadan önce merak edilen her şeyi sormakta da hiçbir sakınca yok. Ancak eğer bu konuda tedirginlik hissediliyorsa, kiralamadan önce esasları araştırmak, bilen biriyle gitmek ve güzel bir pazarlık yapmak oldukça faydalı.' Dedi.

'Kişi sayısına uygun araç kiralayın'

Vatandaşların araç kiralarken ihtiyacını gözetmesi gerektiğini vurgulayan Kahyacı, uygun araçlara yönelmenin vatandaşlara daha çok yararlı olacağını ifade etti.

Araç kiralarken araca binecek her kişi için bir koltuk ve yeterli bagaj kapasitesinin olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kahyacı, yapılan anlaşmada araçta bulunacak olan herkesin bir listesi olması gerektiğini dile getirdi.

'Erken rezervasyon daha avantajlı oluyor'

Havaalanından oto kiralamalarında, doğru uçuş bilgileri ve saatlerini rezervasyon sırasında bildirmek gerekiyor. Eğer rezervasyon sırasında uçuş bilgileri mevcut değilse, kiralık araç tesliminden en az 24 saat önce uçuş bilgileri mail veya telefonla bildirmek şart.

Uçak bileti, tatil ve restoranlar için sıkça kullanılan erken rezervasyon, araç kiralamada da geçerli olduğuna dikkat çeken Kahyacı, seyahatini erken planlayanların bu yolu izlemesinin daha avantajlı olacağını kaydetti.

                Önceden yapılan rezervasyonun oluşacak birçok sorunu da ortadan kaldırdığını ifade eden Kahyacı, 'Önceden aracın modelini, kaç gün kiralama yapılacağını ve tarihleri belirtmek kiralamada karşılaşılacak sorunları ortadan kaldırıyor. Erken rezervasyon sistemini tatil için genel anlamda hayatımıza yerleştirmemiz şart. Aksi halde seyahatlerimize daha çok para ödemek durumunda kalıyoruz.' Şeklinde konuştu

'Kiralamadan önce hasar tespiti yapılması gerekli'

Aracı kiralarken mevcut hasarların iyi tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Kahyacı, 'Firmalar, araç tesliminde olası bir zararı bulmak için inceleme yapıyor. Ancak eğer dikkatli olunmazsa, önceden meydana gelen bir hasarı siz karşılamak durumunda kalabiliyorsunuz. Bu nedenle ön kiralama sürecinde ve aracı teslim alırken tüm hasar tespitlerini not ettirmek oldukça önemli. Bu en iyi koruma şekillerinden biri olarak biliniyor.' Dedi.

Araç kiralama firmalarının hepsinde kiralama yaparken aynı şeylere dikkat edilmesi gerektiğine söyleyen Kahyacı, araç kiralamadan önce hasar tespiti yapmanın, anlaşma maddelerini gözden geçirmenin olası sorunların önüne geçebileceğine dikkat çekti.