• Haberler
  • Edirne
  • Arabacı, 'Son yağışlar çiftçilerin umudu oldu'

Arabacı, 'Son yağışlar çiftçilerin umudu oldu'

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı kentte Ekim sonu ve Kasım ayında etkili olan yağışların tarlalara can suyu, çiftçilere umut olduğunu söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kentte buğday ekiminin sonlarına yaklaşıldığını belirtti.

Arabacı, 'Son yağışlar çiftçilerin umudu oldu'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yılların en kurak aylarını geçiren Edirne’de son yağışlar çiftçilerin umudu oldu. Ekilen buğdaylar son yağışla birlikte çıkmaya başladı. Tarlaların yağışlarla birlikte tava geldiğini ve çiftçinin yüreğine su serpildiğini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, uzun zamandan beri yaşanan kurak dönemin endişelendirdiğini hatırlattı.

"Kimisi kuru toprağa ekti, kimisi yağışları bekledi"

Üreticilerin bir kısmının kuru toprağa ekim yaptığını, bir kısmının ise yağışları beklediğini söyleyen Arabacı, “Çiftçiler, İlk yağan yağmurdan sonra hazırlıklarını yapıp ekilişine başladılar. Şu günlerde de ekilişleri neredeyse tamamlamak üzere, bölgemizde çok az bir alan kaldı ekilecek. Bu geçtiğimiz 1 hafta, 10 gün içerisinde de belli periyotlarla az az yağış aldık. Bu kurak dönemin ardından tam bu ekiliş döneminde üreticimizin beklediği bir yağıştı. Şu an buğday açısından baktığımızda ekilen buğdayların çıkmasını sağlayacak bir yağış ve toprakta bir tav oluştu. Yani şu an ektiğimiz buğdaylar çıkış konusunda sıkıntı yaşamaz. Hatta kurak toprağa ekilen buğdaylarımız yeşermeye başladı. Çok yeterli mi diye sorarsanız, bu şu an ilk aşamada buğdayın çıkması ile alakalı yeterli bir yağış ama buğdayın gelişimi, köklenmeye başladığı dönemde köklerin kuruya ermemesi için bu yağışların daha devam etmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Arabacı, ekilen buğdayların çıktığını ve herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını iletti.

Bundan sonraki dönemde de yağışlara ihtiyaç olduğunu aktaran Arabacı, “İnşallah bundan sonraki süreçte de belli aralıklarla iki gün, üç gün arayla, azar azar hep yağış görürüz. Hava raporuna baktığımızda inşallah bu yağışlar da gelirse yine bir sıkıntı olmadan ürünümüzün gelişimi iyi olur diye umuyoruz. Ama şu an kesin olarak ürün gelişimini sağlar diyemiyorum. Niye? Çünkü toprağın bir altı hala kuru. Buğday eğer bundan sonra yağış almazsa bu kök kuruya erdiğinde tabii sıkıntılar yaşayabiliriz. Ama önümüzdeki süreçte yağışlar gözüktüğü için inşallah bunu da hayırlısıyla atlatacağız” dedi.

" İnşallah bu kış yağışlı, güzel bir yıl olur"

Bölgede uzun süre yağış olmadığını ve üreticinin gözünün gelecek yağışlarda olduğunu belirten Arabacı,  “Yağışların gelmesi şart çünkü aşağı yukarı iki yılı buldu böyle çok kuvvetli yağışlar almayalı. Yani geçtiğimiz kış dönemi çok kurak bir dönemdi. Hatta geçen yılki ekilen buğdaylar da yine kurağa ekilmişti. Ama arkasından ara ara gelen yağışlar buğdayın gelişimi açısından sıkıntı yaşatmadı ve bölgemizde güzel bir verim aldık. Bu yıl da yine kurak bir yılla başladık. Yağışlar inşallah buğdayın gelişimini sağlar. Sadece bu da değil tabii diğer bütün ürünlerin gelişimini sağlayacak güzel bir yağış olur. Ben hatta bu yıl inşallah yağışlar fazla olur diye umuyorum. Çünkü toprağın doyuma ulaşması lazım. Doyuma ulaşması lazım ki barajlarımız, nehir debilerimiz istenilen seviyeye yükselsin. Biliyorsunuz yani bu şekilde devam ederse içme suyunda da sıkıntı yaşanacak pozisyona doğru ilerliyoruz. İnşallah bu kış yağışlı, güzel bir yıl olur. Üreticilerimizin beklentisi bizlerin beklentisi bu yönde. Tabloya baktığımızda önümüzdeki günlerde de yağışlar görüyoruz. İnşallah Allah hayırlısıyla güzel yağış verir" ifadelerine yer verdi.

Kış döneminde de kar yağışının olmasını dileyen Arabacı, Toprakları tamamen kaplayacak ve onun yavaş yavaş toprağın emmesini sağlayacak bir hava olmasını umut ettiklerini ifade etti.

Kuraklık nedeniyle ayçiçeği verimlerinde sıkıntıların yaşandığını aktaran Arabacı, geçen yıl da ayçiçeğinin kurak toprağa ekildiğini hatırlattı.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar