Andımız kararına çifte tepki

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar ve ÇYDD Edirne Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andı'nı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden kararını bozmasına tepki gösterdi. Zobar, Öğrenci Andı'nın okullarda okutulması için mücadele edeceklerini söylerken Yılmaz, kararın Anayasa ve kamu yararına aykırı olduğunu savundu.

Andımız kararına çifte tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Edirne Şubesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edirne Şubesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andı'nı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden kararını bozmasına tepki gösterdi. Eğitim-İş Şube Başkanı Nedim Zobar, Öğrenci Andı'nın okullarda okutulması için mücadele edeceklerini söylerken; ÇYDD Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz da kararın hukuka, Anayasa'ya ve kamu yararına aykırı olduğunu savundu. Zobar, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Eğitim-İş Sendikası'nın okullarda Öğrenci Andı'nın kaldırılmaması amacıyla başlattığı 8 yıllık hukuki sürecin olumsuz sonuçlandığını belirtirken; '08.10.2013 tarihinde yayınlanan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikle '˜Öğrenci Andı' kaldırılmıştı. Bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin hemen ardından sendikamız, konuyu yargıya taşımış ve Danıştay 8. Dairesi, sendikamızın talebini haklı bularak '˜Andımız'ın kaldırılması kararını hukuka aykırı bulmuştu. Ancak 2018'de verilen karar hukuka açıkça aykırı bir şekilde uygulanmıştır. Bu nedenle karar, '˜Andımız'ın okullara dönmesini sağlayamamıştır' ifadelerini kullandı.

'MEB YASALARI ÇİĞNEDİ'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Danıştay'ın ilgili kararının bozulması için temyiz başvurusunda bulunduğunu söyleyen Zobar; 'Böylece Danıştay'ın bir kararı temyize götürülse dahi karar bozulana kadar kesin olarak uygulanacağına dair yasalar, bizzat MEB tarafından çiğnenmiştir. Sendikamız bu hukuksuzluğa da seyirci kalmamış, Danıştay kararına uymayan MEB yöneticileri hakkında da yargı süreci başlatmıştır. Çelişkilerle dolu bu hukuki sürecin ardından, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andı'nı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden kararını bozmuş ve '˜Andımız'ın artık okullarda okutulmaması yönünde karar vermiştir. Sendikamızın davacı taraf olmasına rağmen, bu kararın tıpkı Cumhuriyetçilere zulmedilen kumpas davalarındaki gibi yargısal ağ olan UYAP'tan değil, havuz medyadan öğrenilebilmesi ise ayrıca manidar olmuştur' dedi.

'ÖĞRETECEK, OKUTACAK, AŞILAYACAĞIZ'

Zobar, Eğitim-İş'in Öğrenci Andı'nın okullarda okunması için mücadelesini sürdüreceğini belirtirken; 'Andımız'dan, Türk olmaktan, çalışkan ve doğru olmaktan imtina eden; göz bebeğimiz ve milletçe en büyük kazanımımız olan Cumhuriyet'ten, kurucularından, değerlerinden rahatsızlık duyanlara karşı mücadeleye devam edeceğiz. Öğretecek, okutacak, aşılayacağız. Andımız olsun, ahdımız olsun ki Başöğretmenimizin açtığı yolda, gösterdiği hedefe, hiç durmadan yürüyeceğiz' sözlerine yer verdi.

'NASIL BİR KAMU YARARI VAR?'

ÇYDD Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz da Öğrenci Andı kararının hukuka, Anayasa'ya ve kamu yararına aykırı olduğunu savunurken; 'Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 08.10.2013 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği ile Öğrenci Andı'nın okutulmasının kaldırılmasında nasıl bir kamu yararı vardır? MEB tarafından yapılan bu düzenleme ile Öğrenci Andı'nın kaynağını Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinden aldığı da göz ardı edilmiş, büyük bir hukuksuzluğa imza atılmıştır. MEB'in bu hukuka aykırı yönetmelik değişikliği kararı, Danıştay 8. Dairesi tarafından 2018 yılında iptal edilmiş ve hukuksuz işlemden dönülmesinin yolu açılmıştı. MEB'in, Danıştay 8. Dairesi'nin hukuka ve Anayasa'ya uygun kararını temyizi üzerine Danıştay Dava Daireleri Kurulu, 4'e karşı 11 oy ile Danıştay 8. Dairesi'nin kararını bozmuş ve öğrenci andının okutulmayacağına ilişkin yönetmelik değişikliğinin hukuka uygun olduğuna karar vermiştir' dedi.

'NEDEN VE NASIL RAHATSIZLIK DUYULDU?'

Öğrenci Andı'nın 1933 yılından beri okullarda okutulduğunu belirten Yılmaz; 'Öğrenci Andı, Anayasal vatandaşlığın önemini vurgulayan, gelecek kuşakların ülkesine ve ulusuna aidiyetini güçlendiren, öğrencilerde değer oluşumuna olumlu katkı sunan geleneksel bir metin haline gelmiştir. Öğrenci Andı'nın özü, Anayasa'nın 1. maddesinde düzenlenen '˜devletin yönetim şekli' ve 2. maddesinde düzenlenen '˜Cumhuriyetin nitelikleri'nin öğrencilere pedagojik bir metinle anlatılmasıdır. Bu metinden neden ve nasıl rahatsızlık duyulmuştur? Kamu yönetimi keyfilik kaldıramaz. İdarenin tüm eylem ve işlemleri '˜kamu yararının' gereği olmalıdır. Bu dönem yapılan bu hukuksuzların, gelecekte ortadan kaldırılacağına şüphemiz yoktur. Cumhuriyet'in temel değerlerini ve Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, geleceğimiz olan çocuklarımıza ve gençlerimize güvenimiz sonsuzdur. '˜Andımız' ile büyüdük ve çocuklarımızı da '˜Andımız' ile büyüteceğimizi kamuoyuna saygı ve sevgilerimizle duyururuz' ifadelerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme