Yeni yılda sofralarda balık olacak
Yeni yıla sayılı günler kala balık tezgâhlarında hareketlilik artarken, yılbaşı sofralarının gözdesi bu yıl balık olmaya aday. Balıkpazarı esnafı Yusuf Çimen, özellikle yılbaşı gecesi için iri balıklara yoğun talep olduğunu belirterek, balığın tavuk ve hindiye göre daha fazla tercih edilmeye başlandığını söyledi. Çimen, çupra ve levreğin bu dönemde en çok ilgi gören türler arasında yer aldığını ifade etti.
2025 yılının son günlerine yaklaşılırken, 2026'yı karşılamak için hazırlıklar da hız kazandı. Yeni yılı kimi vatandaşlar restoran ve eğlence meknlarında karşılamayı planlarken, birçok kişi ise aileleriyle birlikte evde kuracakları sofralar için alışverişe yöneldi. Bu kapsamda Edirne'deki balıkçılar da yılbaşı sofralarını balıkla donatmak isteyen vatandaşlar için tezghlarını taze ve özenle seçilmiş ürünlerle doldurdu.
Yılbaşına özel hazırlık yaptıklarını dile getiren balıkçı esnafı Yusuf Çimen, 'Bu döneme özel olarak daha büyük balıkları tezghlarımıza getirdik. 2, 3 ve 4 kilogramlık çupra ve levreklerimiz mevcut. Vatandaşların ilgisi özellikle bu balıklara yönelmiş durumda. Büyük balıklara talep her geçen gün artıyor' dedi.
Satışların şu an için memnun edici seviyede olduğunu belirten Çimen, fiyatların da erişilebilir olduğunu vurguladı. Balığın yılbaşı sofralarında daha fazla yer bulmasını istediklerini söyleyen Çimen, 'Fiyatlarımız vatandaşlarımızı zorlamıyor. Yılbaşı gecesinde sağlıklı ve lezzetli bir sofra için balık iyi bir tercih. Açıkçası bu yıl hedefimiz hindi satışlarını geride bırakmak' ifadelerini kullandı.
'FIRINDA BALIK YILBAŞINA ÇOK YAKIŞIYOR'
Balığın nasıl pişirilmesi gerektiği konusunda da önerilerde bulunan Çimen, fırında balığın hem lezzet hem de sofraya kattığı atmosfer açısından öne çıktığını söyledi. Çimen, 'Soğuk kış akşamlarında fırından çıkan balığın ayrı bir anlamı oluyor. Yağlı kğıt üzerine soğan ve patates koyup balığı yerleştirerek, üzerine birkaç parça tereyağı eklemek oldukça güzel bir tat ortaya çıkarır' diye konuştu.
Her keseye uygun balık bulunduğunu da sözlerine ekleyen Çimen, 'Hamsi ve istavrit kilogramı 250 TL, mezgit ise 200 TL'den satılıyor. Ayrıca 200-300 TL aralığında tercih edilebilecek pek çok balık çeşidimiz var. Hem ekonomik hem de sağlıklı bir yılbaşı sofrası kurmak isteyen herkesi tezghlarımıza bekliyoruz' dedi.