Yeni nesil ziraatçı yetiştirilmeli

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciği, Atatürk Anıtı'nda düzenlediği çelenk töreni ile tarımsal öğretimin 172'nci yıldönümünü kutladı. Törende konuşma yapan İl Temsilcisi Mutlu Kılıç, Türkiye'deki üniversitelerin tarımsal eğitimi seçen gençlerin nitelikli ve donanımlı birer mühendise dönüştürmek zorunda olduğunu belirterek 'Bilginin en değerli sermaye olduğu çağımızda bu alanda çalışacak ve geleceğin tarımını tasarlayacak yeni nesil ziraatçılar yetiştirilmelidir' dedi.

TAKİP ET
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği, tarımsal öğretimin 172'nci yıldönümünü kutladı. Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Mutlu Kılıç, anıta çelenk sundu. Çelenk sunumunun ardından törende bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Temsilcisi Mutlu Kılıç yaptı. Kılıç, konulmasında insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan tarımın öneminin her geçen gün artarak devam eden bir meslek dalı olduğunu belirterek; 'Günümüze kadar evrile evrile gelen bu kadim meslek, insanoğlunun kısacık medeniyet tarihine ışık tutan sayısız emareleri de içinde barındırmaktadır. Tecrübelerin aktarımı yoluyla başlayan tarımsal üretimi öğrenme metodu, bilimsel gelişmelerin aydınlattığı ışıklı yoldan ilerleyerek günümüze kadar gelmiştir. Ülkemizde 1846 yılında tarımsal eğitim ve öğretim alanında okullar açılmaya başlanmış, 1891 yılında Halkalı Yüksek Ziraat Okulu, 1930 yılında ise Ankara Yüksek Ziraat Okulu açılmış, üç yıl sonra Yüksek Ziraat Enstitüsü'ne dönüştürülmüştür. Günümüzde 40 Üniversitemiz Ziraat ve Tarım Bilimleri Fakültelerinde Ziraat Mühendisleri yetiştirmeye devam etmektedir' ifadelerine yer verdi.Kılıç, açıklamasında Türkiye'deki üniversitelerin tarımsal eğitimi seçen gençlerin nitelikli ve donanımlı birer mühendise dönüştürmek zorunda olduğunu söyleyerek; 'Ziraat Fakültelerini tercih eden gençler şunu iyi bilmelidir ki; tarım eğitimi ileri temel bilimler ve mühendislik gerektirmektedir. Moleküler biyoloji, biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi inovatif yaklaşımların yarının tarımında öne çıkan gelişmeler olacağını düşünürsek, tarımsal öğretimde ne denli köklü değişimlere ihtiyacımız olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Ziraat Fakültelerinin eğitim-öğretim yapısına, mezunların istihdamına ilişkin yıllardır katlanarak büyüyen sorunlar konusunda biran önce somut çözümler üretilmelidir. Bilginin en değerli sermaye olduğu çağımızda; bu alanda çalışacak ve geleceğin tarımını tasarlayacak yeni nesil ziraatçılar yetiştirilmelidir' dedi.
'İnsan kaynağına ihtiyaç var'Türkiye'de tarımsal öğretime başlanılan 1846 yılından bugüne çok yol kat edildiğini söyleyen Kılıç; 'Ancak her geçen gün değişen ve gelişen bilimsel ve teknolojik imkânlarla birlikte, dünyada temel tarım ve gıda ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri de hızla değişmektedir. Sektörde rekabetçilik ve sürdürebilirlik ön plana çıkan kavramlar haline gelirken, gıda fiyatlarındaki artış, artan nüfus baskısı, iklimsel değişimler, uluslararası ticaret dengeleri sektöre yön veren temel faktörlerdir. Bu şartlar altında; tarımda kırsal kalkınmayı gerçekleştirecek, tarımsal geliri istikrarlı bir şekilde artırarak hayat standardını yükseltecek, kaynakların daha etkin, ekonomik ve verimli kullanılmasına imkân sağlayacak tarım politikalarının başarıyla uygulanması gerekmektedir. Bunun için de iyi yetişmiş akademik kadro ile sektörün talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek donanımdaki insan kaynağına ihtiyaç vardır' sözlerine yer verdi.
'450 üyemiz var'Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Ziraat Mühendisleri Odası'nın 1954 yılında kurulduğunu belirten Kılıç; '5235 sayılı TMMOB Yasası, 7472 sayılı Ziraat Mühendisliği Yasası, Oda Tüzüğü ve Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük hükümleri doğrultusunda mesleki faaliyette bulunmaktadır. ZMO; mesleki çalışmalar ve ilgi alanına yönelik çalışmalar yapma yanında, insan hak ve özgürlüklerine saygı, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin kuralları içerisinde kalarak toplumun demokratikleşmesi, ekonomik ve toplumsal yapının ulusal yararlar göz önüne alınarak oluşturulması için sorumluluk üstlenilmesi gerektiği görüşündedir. Bu ilkeler çerçevesinde, kamu kurumu niteliğindeki tüzel kişilik olma sorumluluğu ve demokratik örgüt yükümlülüğü, odamız çalışmalarında göz önüne alınması gereken önemli iki asıl unsur olarak kabul edilmekte, Türk Tarımına ve meslek toplumumuza bu anlayış esas alınarak hizmet verilmektedir. Genel Merkezi Ankara'˜da olan Ziraat Mühendisleri Odası'˜nın halen tüm ülke ölçeğine yayılan 27 Şubesi, 53 İI Temsilciliği vardır. Odamızın 45.000'nin üzerinde üyesi, İl Temsilciliğimizin ise 450 üyesi bulunmaktadır. Bu duygularla; tarımsal öğretimin 172. Yılını kutluyor, ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum' dedi.