TUNCA'NIN 2 HALİ
Edirneli fotoğraf sanatçısı Mesut Özder, Tunca Nehri'nde gerçekleştirdiği fotoğraf çekimi ile nehir kıyısındaki kirliliğe dikkat çekti. Tunca Nehri'ne ait fotoğrafının bilgisayar ortamında temizlenmiş hali ile orijinal halini sosyal medyada paylaşan Özder, kirliliğin yıkıcı boyutunu gözler önüne serdi. Edirnelilere, 'Cennetini kirletme Edirnem' diye seslenen Özder, 'Tunca'ya Bakış' adlı fotoğrafının hikâyesini GÜNDEM'e anlattı.
Edirne'de fotoğraf sanatçıları için vazgeçilmez yerlerden biri Tunca Nehri. Üzerinden geçen tarihi Tunca Köprüsü ile bütünleşen tarihi dokusu ve gün batımında ortaya çıkan eşsiz manzarası ile başta kentteki fotoğraf sanatçıları olmak üzere yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda fotoğrafçının buluşma noktası olan nehir, güzelliğinin yanı sıra kirliliğiyle de dikkat çekiyor.
Nehirde ve kıyısında plastik poşet ve cam şişeler ile insanlar tarafından atılmış çeşitli atıklarla dikkat çeken Tunca Nehri'nde fotoğraf çekimi gerçekleştiren Türkpiksel Fotoğraf Topluluğu Üyesi fotoğrafçı Mesut Özder, sosyal medya üzerinden paylaştığı 2 ayrı fotoğraf ile nehirdeki kirliliğe dikkat çekti. Özder, Tunca Nehri'nde çekimini gerçekleştirdiği fotoğrafın bilgisayar ortamında temizlenmiş halini paylaşırken; nehrin eşsiz manzarasının bulunduğu fotoğraf çok sayıda fotoğraf meraklısından beğeni topladı. Özder, bilgisayar ortamında temizlenen fotoğrafın orijinal halini paylaştığında ise acı gerçek ortaya çıktı. Fotoğrafın orijinal halinde nehir kıyısındaki çöpler dikkat çekti. Özder, 'Tunca'ya Bakış' adını verdiği fotoğrafında nehir kıyısındaki kirliliğe karşı vatandaşları uyarırken; 'Cennetini kirletme Edirnem' ifadelerini kullandı.
'FOTOĞRAFI ÇEKERKEN ÜZÜLDÜM'
Özder, sosyal medyada beğeni toplayan 'Tunca'ya Bakış' adlı fotoğrafının hikâyesini GÜNDEM'e anlattı. Beğenilen fotoğrafının 15 Ağustos Cumartesi günü Tunca Nehri'nde gün batımı sırasında çekimini gerçekleştirdiğini söyleyen Özder; 'Fotoğrafın çekimi sırasında her tarafta çöpler vardı. Fakat fotoğrafı temizleyince Tunca Nehri'nin ne kadar güzel olduğu ortaya çıktı. Çekimler sırasında üzüldüm. Böyle bir güzellik cam ve plastik şişelerle kirletilmişti. İnsanlar da bu kirliliğin etrafında oturuyormuş, balık avlamaya çalışıyordu ama yanlarındaki çöpleri temizlemiyordu. Çok çirkin bir manzaraydı ama o çirkinliğin içerisinde aslında ne kadar güzel bir yerde yaşadıklarının hiç farkında değildiler' dedi.
'ÇÖPÜ ATAN DA, ŞİKÂYET EDEN DE BİZİZ'
İnsanların çevre kirliliğinden sık sık şikâyet ettiklerini belirten Özder; 'Hepimiz kirlilikten şikâyet ediyoruz ama çöpü atanlarla birlikte aslında hepimizin bu kirlilikte suçu var. Hem insanların duyarlı olması gerekiyor, hem de kurumlarımızın bu alanda temizlik yapması gerekiyor. İnsanların eğitimi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sonuçta her şey eğitime çıkıyor. Fotoğrafın hem temizlenmiş, hem de kirli halini sosyal medyada paylaştım. Arkadaşlarım da yorumlarını paylaştılar. Kirlilik hiçbir zaman hoşumuza gitmiyor. Ama o çöpü atanlar yine Edirneliler' sözlerine yer verdi.
'EN ÇOK VERİMİ EDİRNE'DEN ALIYORUM'
Özder, fotoğraf sanatçısı olarak birçok kentte fotoğraf çekimi yapma fırsatı bulduğunu söylerken; 'Ama en çok verimi yine kendi memleketim olan Edirne'de alıyorum. Edirne'de fotoğraf makinemi yanıma alarak yürüdüğüm zaman Tunca Nehri, Meriç Nehri, Selimiye Camii gibi sanat eserlerimiz var. Bunları düşündüğümüz zaman Edirne, fotoğraf konusunda çok güzel ve verimli bir şehir. Ama her fotoğraf çekiminde mutlaka bir olumsuzlukla da karşılaşıyoruz. Fotoğraf direkleri önümüze geçiyor, yere atılan çöplerden çok şikâyetçiyiz. En güzel yerde bile plastik şişeler, poşetler var. Bunları temizlemek kolay aslında. Bunun ortadan kalkmasını isterim. En başında insanların yere çöp atmamayı öğrenmesi gerekiyor' dedi.
'TOPLUMSAL OLAYLARA DİKKAT ÇEKİYORUZ'
Edirneli ve Edirne'de yaşayan fotoğraf sanatçılarının bir arada olduğu Türkpiksel Fotoğraf Topluluğu'nun gerçekleştirdiği çalışmaları da açıklayan Özder; 'Topluluk olarak sürekli fotoğraf yarışmalarını takip ediyoruz. Fotoğraf topluluğu olarak bir araya gelip çekimler yapıyoruz. Toplumsal olaylara dikkat çekmek amacıyla da çekimler yapıyoruz. Sosyal medyada paylaştığımız fotoğrafların altında ayrıca temizlenmemiş hallerine de yer veririz. Tunca Nehri'nin bulunduğu fotoğrafımı paylaşınca daha da dikkat çekti' ifadelerine yer verdi.
'SERGİ AÇMAYI PLANLIYORUZ'
Özder, fotoğraflarını sergileme amacıyla biriktirdiğini belirtirken; 'İleriki günlerde bir sergi olabilir. Fotoğraf topluluğumuz da Edirne ve farklı konulardaki fotoğrafları biriktirerek sergi yapıyor. Daha önce de Edirne'nin 2020 yılı takviminde olan sokak hayvanlarının fotoğraflarını çektik. Bu fotoğraflarla Saraçlar Caddesi'nde bir sergi açmayı planlıyorduk ama pandemi araya girdi. Pandemiden sonra sergimizi Saraçlar Caddesi'nde açmayı planlıyoruz' dedi.
'1993 YILINDA FOTOĞRAFÇILIĞA BAŞLADIM'
1993 yılında Yalçın Express Fotoğraf Stüdyosu'nda çalışmaya başladığı andan bugüne fotoğraf çekmeye devam ettiğini söyleyen Özder; 'Edirne'de FotoCan adlı fotoğraf stüdyom ve FotoCafe adlı bir mekânım var. Kafemiz, Türkpiksel Fotoğraf Topluluğu başta olmak üzere fotoğraf sanatçılarının toplandığı ve fotoğraflarını birlikte okuduğu bir mekân. Kafemiz sayesinde dükkân fotoğrafçılığının dışında manzara fotoğrafçılığına yöneldik. Çalışmalarımıza devam ediyoruz' sözlerine yer verdi.