Trakya Platformu'nda yeni dönem
Trakya Platformu, 4'üncü olağan genel kurulunu gerçekleştirerek Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin yürütme kurulu üyeleri ile dönem sözcülerini seçti. Genel kurulda ayrıca Trakya bölgesindeki çevre ve insan sağlığına zarar verecek projelere dikkat çekilirken Edirne'den de Saros FSRU Limanı ve Boru Hattı, Uzunköprü - Kavacık Karma OSB, Edirne Hasanağa Deresi'nin kirletilmesi çerçevesinde Trakya'da Atık Su Arıtması ve İçme Suyu Arıtması gibi konular görüşüldü.
Trakya Platformu, 4'üncü olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Lüleburgaz Belediyesi Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi Salonu'nda düzenlenen toplantıya Trakya Platformu'nun Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dan dönem sözcüler, yürütme kurulu üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldılar.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluş, bağımsızlık, demokrasi ve çevre-kent mücadelesinde yaşamını yitiren tüm insanlar için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan genel kurulda Divan Heyetine Bülent Kaçar, Göksel Çidem ve Cemal Polat seçildi. Divan Heyetinin seçilmesinin ardından genel kurulda İl Yürütme Kurullarının 3 ildeki çalışmaları ile Trakya Platformu Bilim ve Hukuk Kurullarının gerçekleştirdiği faaliyetler açıklandı.
Çalışmaların açıklanmasının ardından genel kurulda sırasıyla Trakya'da doğalgaza dayalı petrokimya tesisi, Saros FSRU Limanı ve Boru Hattı, Uzunköprü-Kavacık Karma OSB, Vize/Çerkezköy Kömürlü Termik Santralleri, Tekirdağ Asyaport Limanı kapasite artışı, Edirne Hasanağa, Kırklareli Şeytandere, Kırklareli Teke Deresi'nin kirletilmesi çerçevesinde Trakya'da Atık Su Arıtması ve İçme Suyu Arıtması, Ergene Derin Deniz Deşarjının değerlendirilmesi, Trakya'da doğalgaz ve kaya gazı arama sondajları, Kırklareli Dokuzhöyük Kömürlü Termik Santrali, İğneada Nükleer Santrali, Saray Güngörmez Kuvars Ocağı, Marmaraereğlisi Sultanköy Likit Kimya Dolfen ve Boru Hattı, Trakya Bölgesi'nin Çevre Sorunları Paneli değerlendirilmesi, Türk Akımı Boru Hattı, Rezve Deresi özelinde Trakya Su Varlıkları, Tekirdağ Ceyport Likit Tank Çiftliği ve İskelesi, 6 Haziran 2020 Dünya Çevre Günü Toplantısı, Kanal İstanbul Projesi'nin Trakya'ya etkileri, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar günü ve Trakya, endüstriyel hayvancılık tesislerinin Trakya'da yarattığı kirlilik, içme kullanma suyu yönetmeliği madde 9/4 gereği ağaçlandırma ve tarlaların toplulaştırılmasında büyük şirketlere avantaj sağlanması konuları görüşülerek, çözüm önerileri sunuldu.
'Petrokimya tesislerine geçit yok'
Genel kurulun görüşülen konularla ilgili hazırlanan sonuç bildirgesini ise Trakya Platformu adına Prof. Dr. Faruk Yorulmaz okudu. Yorulmaz, sonuç bildirgesinde genel kurul süresince başlıklar halinde görüşülen konulara dikkat çekerken; 'Trakya bölge planlarında yasaklı tesisler arasında yer alan Petrokimya tesisleri her şeye rağmen Tekirdağ Yeni Çiftlik arasında gündeme getirilmiştir. Doğalgaza dayalı Petrokimya tesisleri plan değişikliği takip edilecek ve planlara aykırı olarak yapılmak istenen bu tür tesislere geçit verilmeyecektir' ifadelerine yer verdi.
'FSRU ekolojiyi olumsuz etkileyecek'
Yorulmaz, Gökçetepe ve Sazlıdere köyleri arasına yapılmak istenen FSRU'nun (Sazlıdere Liman ve Boru Hattı Projesi) gündeme geldiği ilk günden itibaren Trakya Platformu'nun Bilim Kurulu, Hukuk Kurulu ve yaşam savunucuları ile birlikte her türlü desteğin verilerek çalışmalar yapıldığını söylerken; 'Saros Körfezini ve Trakya'yı korumalıyız. Saros Sazlıdere FSRU Limanı ve Boru Hattı Projesi, Saros Körfezi'nin ve Trakya'nın ekolojisini olumsuz etkileyecektir. Doğa koruması ve yaşam savunması için Trakya'da bilinç, kararlılık ve özveriyle çözümler üretmeye devam edeceğiz' dedi.
Kavacık OSB tepkisi
Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü'nde 715 dönüm arazi üzerinde yapılması planlanan Karma OSB (Organize Sanayi Bölgesi) projesinin çevreye duyarlı bir proje gibi gösterildiğini söyleyen Yorulmaz; 'Ancak bu proje su kaynakları yanında, hayvancılık yapılan ve mesire yerinde olan OSB'nin yapılacağı yerin yakınında bir de Tümülüs de bulunmaktadır. Bu yüzden Uzunköprü Kavacık Karma Organize Sanayi Bölgesi Planı, köyün tarihi ve ekolojik yapısına zarar verecektir. Bu proje ile ilgili her türlü destek bugüne kadar verilmiştir ve verilecektir' sözlerine yer verdi.
'Bu tür projelere karşıyız'
Vize ve Çerkezköy Kömürlü termik santral projelerinin tarım topraklarını ve orman alanlarını tehdit ettiğini söyleyen Yorulmaz; 'Bu projelerle ilgili hukuki süreç takip edilmektedir. Tekirdağ Asyaport Limanı kapasite artışı projesi bu limanın olumsuz çevresel etkilerini daha da arttıracaktır. Ayrıca buraların Kuzey Anadolu Fay Hattı yakınında olması ve yakınlarında tarım ve balıkçılığın yapılıyor olması sakıncalar doğurmaktadır. Bizler yaşam savunucuları olarak bu tür projelere her zaman karşı olacağız' dedi.
'Ergene Derin Deniz Deşarj felaket olacak'
Edirne'nin Hasanağa ile Kırklareli'nin Şeytandere ve Teke Köyü Deresi kirletilmesi ile gündeme gelen Trakya'nın evsel ve kentsel atık suları sorununun çözüm beklediğini belirten Yorulmaz; 'İl ve ilçelerimizde bulunan arıtma tesislerinin birçok yerleşim yerinde çalışmaması, yer altı ve yer üstü sularımızı tehdit etmektedir. Arıtmalar bir an önce faaliyete geçirilmeli ve evsel atık sular arıtılarak tekrar derelere akıtmak yerine kullanıma sunulmalıdır. Ergene Derin Deniz Deşarj Projesinde sona gelindi. Bu bir model projesi olduğu için nasıl çalışacağı ve sonuçları kestirilememektedir. Marmara Denizi çevresinde ülkemiz nüfusunun yüzde 40'ı yaşamaktadır. Fabrikalardan çıkan atıkların arıtma tesislerinde sözde arıtılıp Marmara'ya salınması bir felaket olacaktır. Deniz suyuna arıtılmış su katılsa dahi bu bir kirlilik olacaktır. Kirli suyun arıtıldığı iddia ediliyorsa, arıtılan suyun Marmara Denizi yerine tekrar tarımda kullanılmak üzere Ergene Nehri'ne aktarılması doğru olacaktır' ifadelerine yer verdi.
'Yenilebilir enerji türlerine geçilmeli'
Trakya'da doğalgaz aramalarının yanı sıra kaya gazı arama çalışmalarının yapılacağının da bilgisine ulaşıldığını söyleyen Yorulmaz; 'Kaya gazı arama sondajları sırasında 600'ün üzerinde kimyasal kullanılmaktadır. Bu durumun insan sağlığını tehlikeye sokacağı açıktır. Kaya gazı sondajlarına bir an önce son verilmelidir. Kömürlü santraller ve nükleer santraller çevre kirliliği yarattığı için gelişmiş ülkeler tarafından terk edilmektedir. Bu tür kirletici santraller yerine yenilenebilir enerji türlerine bir an önce geçilmelidir. Bulgaristan ile sınırımız oluşturan Rezve Deresi suyu daha önce İstanbul'un su ihtiyacı için aktarılan Kazan Dere ve Pabuç Dere gibi İstanbul'a aktarılmak isteniyor. Trakya su varlıklarının İstanbul'a aktarılmasına son verilmelidir' dedi.
'Çalıştay ve sempozyumlar düzenleyeceğiz'
ÇED süreci devam eden Tekirdağ Ceyport Likit Tank Çiftliği ve İskelesi projesinin, Marina ve Asyaport ile birlikte Tekirdağ sahillerinin bitmesine ve doğalgaz salınımı ile de çevresindeki yerleşim yerlerinde üst solunum yolları rahatsızlıklarına sebep olacağını belirten Yorulmaz; 'Bu projeden bir an önce vazgeçilmelidir. Kanal İstanbul projesinin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının yok olması, tarım topraklarının tuzlanması ve ulaşım sorunları ile Trakya topraklarını çok fazla etkileyecek bir emlak projesidir. Trakya topraklarının geleceği açısından bu projeden vazgeçilmesi gerekmektedir. Trakya Platformu olarak; çevre sorunları ile ilgili duyarlılık oluşturmak için 2020 yılında çalıştay ve sempozyum gibi toplantılar yapılmasına karar verilmiştir. Bizler yaşam savunucuları olarak çevremizde, ülkemizde ve dünyada yaşanan tüm çevre ve kent sorunları ile ilgili çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz' sözlerine yer verdi.
Yeni yürütme ve sözcüler seçildi
Genel kurulun sonuç bildirgesinin okunmasının ardından toplantıda Trakya Platformu'nun il yürütme kurulu üyeleri ve dönem sözcülerinin seçimi gerçekleştirildi. Seçimin sonucunda Edirne İl Yürütme Kurulu Üyeliklerine Yılmaz Eren, Ziya Gökerküçük, Memet Akbal, Uğur Özdağlı ve Nihat Çolak; Kırklareli İl Yürütme Kurulu Üyeliklerine Göksal Çidem, Bülent Kayacık, Mustafa Bildik, Talip Geriş ve Yahya Can; Tekirdağ İl Yürütme Kurulu üyeliklerine Gamze Varol, Gülşen Tufan, Murat Sevgi, Mehmet Akif Işın ve Cemal Polat seçildiler. Trakya Platformu'nun dönem sözcülüğüne ise Edirne'den Bülent Kaçar, Kırklareli'nden Göksal Çidem ve Tekirdağ'dan Gamze Varol seçildiler. Seçimlerin ardından genel kurul sona erdi.