Termik santrale dilekçeli itiraz
Kırklareli İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyeleri, Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde kurulması planlanan termik santral projesine itiraz etti. İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç ve CHP'li üyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne projeye karşı itiraz dilekçelerini ilettiler. CHP'li Karakoç, Kırklareli'nde kömürlü termik santral yapılamayacağına dair Danıştay'ın kesin hükmü bulunduğunu açıklarken Kırklareli halkını, 1. Derece tarım bölgesinde planlanan projeye itiraz etmeye davet etti.
Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde kurulması planlanan termik santral projesi tepki çekmeye devam ediyor. 2018 yılında Kırklareli'nin İnece beldesinde bölge halkı tarafından düzenlenmesine izin verilmeyen halkın katılımı toplantısının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasından projenin ÇED raporununun duyuruldu.
Eren-1 Entegre Termik Santrali projesinin ÇED raporunda termik santralin yanı sıra 8 adet kömür ocağı sahası dikkat çekerken; Dokuzhöyük ve Yenimahalle köylerinde yaşayan vatandaşlar projenin iptal edilmesini talep etmişlerdi. Bölge halkının tepkisi üzerine Kırklareli İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyeleri, Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne giderek kömürlü termik santral projesine karşı itiraz dilekçelerini sundular. Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Bayram Sezer ve Ufuk İn, İl Genel Meclisi Babaeski Üyesi Hüseyin Taşkın ile İl Genel Meclisi Kofçaz Üyesi Aptullah Mutluer, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne projenin iptal edilmesi amacıyla itiraz ettiler.
'KIRLARELİ HALKI SAHİP ÇIKMALI'
İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, kömürlü termik santral projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, konunun takipçisi olacaklarını belirtirken; Kırklareli'nin 1. Derece tarım topraklarının, yer altı su kaynaklarının ve halk sağlığının kaybolmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Karakoç, Kırklareli halkını konuya sahip çıkmaya davet ederken; 'Bu konu parti konusu değil Kırklareli halkının konusudur' diye konuştu.
'TEPKİ SONUCU TOPLANTI YAPILAMADI'
Kırklareli'ne kömürlü termik santral yapımı projesinin ilk kez 2018 yılında gündeme geldiğini hatırlatan Karakoç; 'Kırklareli'nin gündemine bomba gibi düşen bir konuyla ilgili bugün itirazımızı yapmak için İl Genel Meclisi'nden üyelerle buradayız. Dokuzhöyük köyüne 2 yıl önce bir termik santralin yapılmasıyla ilgili bir başvuru olmuştu. ÇED süreci başlatılmıştı. Fakat bölge halkı, kömüre dayalı termik santrale karşı çıktılar. Halkın katılımı toplantısı yapılmak istendi ama çok büyük bir kitlenin tepkisi sonucu toplantı yapılamadı. Halk bilgilenmek istemiyor. Çünkü kömüre dayalı termik santralin bölgeye vereceği zararları tüm Türkiye'de çok iyi bir şekilde takip ettiler. Türkiye çapında incelemelerini yaptılar. Kömüre dayalı termik santrallerin insan sağlığına, bölge tarımına, topraklara yaptığı etkiler bilim insanlarıyla ortak olarak değerlendirildi' ifadelerini kullandı.
'DANIŞTAY'IN KESİN HÜKMÜ VAR'
Karakoç, 2018 yılında gündeme gelen kömürlü termik santral projesinden önce de Trakya bölgesine benzer projelerin yapılmak istendiğine dikkat çekerken; ' 2010 yılında 1/100 binlik Ergene Çevre Düzeni Planı yapıldıktan sonra planın içerisinde yer alan bölgede hiçbir kömüre dayalı termik santral yapılamayacağı hükmü yasal olarak kondu ve kanunlaştı. Ondan sonra Kırklareli ili 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı yapıldı. O planın yapılması sırasında İl Genel Meclisi'nde ben de vardım. Biz, bu toplantıda yaptığımız bütün oturumlarda 1/100 binlik alanlarda yer alan kömüre dayalı termik santrallerin kapatılmasının ve Trakya bölgesinde yapılmamasını plan hükümlerine net olarak işledik. Trakya bölgesinde kirletici sanayinin kurulamayacağını hükme bağladık ve kanunlaştı. Fakat bundan sonra süreç hızlı bir şekilde evrilmeye başladı. Ergene Havzası içerisinde Silivri, Çerkezköy ve Vize'de kömüre dayalı termik santraller kurulmak istendi. Danıştay'a bölge halkları tarafından itirazlar yapıldı. İçerisinde görev aldığım komisyon tarafından yaklaşık 90 sayfalık bir rapor hazırlanarak Ankara'ya itirazlarımızı yaptık. Sonucunda mahkemeler bizi haklı buldu. Trakya'da kömüre dayalı termik santrallerin kurulamayacağı hükmünü Danıştay kesin olarak verdi. Böylece kurulmak istenen 3 santrali de iptal etti' dedi.
'İĞNEADA'YA DA İZİN VERİLMEDİ'
Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesine de daha önce termik santral kurulmak istendiğini söyleyen Karakoç; 'Silivri, Çerkezköy ve Vize'de kurulmak istenen 3 santralden önce İğneada'daki longoz ormanlarında kömüre dayalı bir termik santral yapılmak istenmişti. Ona da itirazlarımızı yapmıştık. Ankara'ya giderek itirazları yapan grubun içerisinde sözcü olarak yer almıştım. 13 bakanlıktan değişik temsilcilerle konuyu tartışmıştık. Onun için de Kırklareli'nde kömüre dayalı termik santral yapılamayacağı hükmü verilmişti' sözlerine yer verdi
'BÜYÜK OVAYA SIFIR NOKTASINDA'
Trakya bölgesinde kömürlü termik santral kurulamayacağının nedenlerini sıralayan Karakoç; 'Hükmün gerekçeleri arasında 1. Derecede tarım topraklarının bulunması, Trakya'da kömüre dayalı termik santrallerin insan sağlığına vereceği zararlar, küllerin verdiği zararlar, atıklarının verdiği zararlar ve en büyüğü olarak da bugünlerde çok büyük sıkıntısını yaşadığımız yer altı su kaynaklarının yok olması tehlikesi yer alıyor. Biliyoruz ki tüm Trakya'nın büyük bir bölümünde yer altı su sondajları kapatılmıştır. Buralarda yer altı suyu sondajı yapılması Bakanlar Kurulu kararıyla kesinlikle yasaktır. Bir de büyük ova sınırları içerisinde 1. Derece tarım toprağı olan yerlerde de bu santralin yapılamayacağı hükümleri var. Fakat her ne hikmetse büyük ova sınırlarının bittiği sıfır noktasından santral izinleri veriliyor' dedi.
'KORKUNÇ BİR SU KAYBINA NEDEN OLACAK'
Karakoç, Trakya bölgesinde 2020'de büyük bir kuralık sorunu yaşanmaya devam ettiğini açıklarken; 'Köylerimizin büyük bir bölümüne içme suyu sağlayamıyoruz. Barajlarımız tamamen iptal edilme noktasındadır. Sadece içme suyunu verebiliyoruz. Tarım suyunu dahi veremiyoruz. Kömüre dayalı termik santral geldiğinde suyunu yer altı suyundan sağlayacaktır. Bu da korkunç bir su kaybına neden olacak. Yer altı suyumuz zaten kayboldu. Köylerimiz içme suyundan bile mağdur. Biz bunu nasıl karşılayacağız? İnsan sağlığına, tarım topraklarına verdiği zararlar mevcut ama bu firma nedense tekrar termik santral projesini canlandırmak istiyor. Biz de Kırklareli İl Genel Meclisi'nin CHP grubu olarak buna kesin olarak itiraz edeceğiz. Bugün itirazımızı iletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ndeyiz. Kırklareli halkını da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz' diye konuştu. Karakoç'un açıklamalarının ardından İl Genel Meclisi Üyeleri, itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ilettiler.