Süloğlu Barajı'ndan Edirne'ye su sağlayacak hatta son aşama
Edirne'nin içme suyu sorununa kalıcı çözüm getirmesi planlanan Süloğlu Barajı isale hattı projesinde önemli bir aşama daha tamamlandı. Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü'nün yürüttüğü proje kapsamında, Süloğlu Barajı'ndan Edirne merkeze su taşıyacak 7 kilometrelik isale hattının borularının kabul işlemi Diyarbakır'da gerçekleştirildi.
Edirne İl Genel Meclisi'nin Kasım ayı toplantılarında konuşan DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Meftun Çağlar, kurumun kent genelindeki yatırımları ve su kaynaklarıyla ilgili son durumu meclis üyeleriyle paylaştı. Çağlar, özellikle Süloğlu Barajı'ndan Edirne merkeze uzanacak içme suyu hattının, kentte yaşanan kuraklık sorununa çözüm getireceğini vurguladı.
Edirne'de yaşanan su sıkıntısını hafifletmek amacıyla Süloğlu Barajı'ndan takviye su sağlandığını hatırlatan Çağlar, 'Edirne'ye uzun yıllardır Kayalı Köyü Barajı'ndan içme suyu sağlıyorduk ancak bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesi kritik seviyelere indi' dedi. Mevcut hattın kapasitesinin artık ihtiyaca cevap veremediğini belirten Çağlar, 'Belediye tarafından bölgede kısmi yenileme çalışmaları yapılmıştı fakat bu, sorunu tamamen çözmeye yetmiyordu. Biz de yeni hattın ihalesini tamamladık ve boruların kabul işlemlerini gerçekleştirdik. Amacımız hattı yılbaşına kadar tamamlayarak Süloğlu'ndan Edirne'ye kesintisiz içme suyu akışını sağlamak' dedi.
Çağlar ayrıca 2026 yılı içerisinde, bölgedeki su kaynaklarının sürdürülebilirliğini artıracak yeni projelerin de gündemde olduğunu ifade etti. DSİ'nin planları arasında, baraj ve göletlerin bakım-onarım çalışmalarının yanı sıra yeni su depolama alanlarının oluşturulması da yer alıyor.
Baraj ve Göletlerde Doluluk Seviyesi Yüzde 32,3'e Geriledi
Edirne İl Genel Meclisi toplantısında, kentteki baraj ve göletlerin doluluk oranları da masaya yatırıldı. DSİ verilerine göre, 12 Kasım 2025 itibarıyla Edirne genelinde baraj ve göletlerin toplam doluluk oranı yüzde 32,3 olarak ölçüldü. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 35,6 seviyesindeydi.
Kentteki barajlar arasında en yüksek doluluk oranına sahip Hamzadere Barajı, 105,1 milyon metreküp su hacmiyle yüzde 94,7 seviyesinde yer aldı. Sultanköy Barajı 19,8 milyon metreküp suyla yüzde 18,9 doluluk oranında seyrederken, Altınyazı Barajı ise yalnızca yüzde 3,3 doluluk oranıyla en düşük seviyede ölçüldü. Süloğlu, Kadıköy ve Yenikarpuzlu Göletleri gibi diğer su kaynaklarında da geçen yıla oranla belirgin düşüşler yaşandığı bildirildi.
DSİ'nin paylaştığı verilere göre, Edirne'deki baraj ve göletlerin toplam maksimum işletme hacmi 417 milyon metreküp, mevcut su miktarı ise 149,3 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor. Yetkililer, doluluk oranlarındaki düşüşe karşın yeni isale hattı ve kaynak iyileştirme projeleriyle su temininde sürekliliğin sağlanacağını belirtti.
Bu kapsamda, Süloğlu Barajı isale hattının devreye alınmasıyla Edirne merkezdeki içme suyu arzının güvence altına alınması, suyun daha verimli şekilde yönetilmesi ve kentte olası kuraklık dönemlerinde yaşanabilecek su kesintilerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Edirne'nin su altyapısında uzun yıllardır beklenen en kritik adım atılmış olacak.