Şiddet hepimizi öldürüyor

Edirne'de bir hafta içinde 2 kadının katledilmesinin ardından basın açıklaması gerçekleştiren EKAMEDER, kadın cinayetleri tepki gösterdi. Kadına yönelik şiddete karşı bilgilendirici açıklamaların da yapıldığı basın açıklamasında dernek başkanı Hülya Bodur 'Şiddet hepimizi öldürüyor' dedi. Açıklamaya katılan kadınlar ise 6284 sayılı kanun kapsamındaki 12 maddeyi tek tek okudular.

TAKİP ET

Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER), Edirne'de bir hafta içinde 2 kadının katledilmesinin ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Edirne'nin Keşan ilçesinde Didem Uslu'nun babası tarafından vahşice katledilmesi ve Havsa ilçesinde boşanmak istediği 3 aylık eşi tarafından pompalı tüfekle katledilen Kübra Şahin'in ardından bir araya gelen kadınlar, kadın cinayetlerine tepki gösterdiler. Özgür Kadın Heykeli'nde düzenlenen basın açıklamasını EKAMEDER Başkanı Hülya Bodur okudu. Bodur, açıklamada her gün yeni bir kadın cinayeti ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek; 'Bu kez ateş çok yakınımıza düştü. Edirne'den 2 kadın cinayeti, tüm ülkeye haber oldu. Geçtiğimiz hafta içinde Keşan'da Didem Uslu'nun vücut parçalarının ormanda bulunduğu haberi ile kadın cinayetlerine bir yeni eklenirken, dün de Havsa'dan Kübra'nın öldürülmesi haberi ile sarsıldık. 21 yaşında 3 aylık evli olan Kübra, yaşadığı şiddet dolayısıyla birinci ayın sonunda ailesi ve jandarma ile birlikte yaşadığı evden alınmıştır. 2 aydır ailesinin yanında saklanan Kübra, dün boşanmak istediği eşi tarafından pompalı tüfekle öldürülmüştür. Uzaklaştırma kararı alınmasına rağmen korunamayan Kübra ile birimiz daha yok edilmiştir' ifadelerine yer verdi.

Kadına yönelik şiddetin sadece kadınların sorunu olmadığını söyleyen Bodur; 'Şiddet, bir insan hakları ihlalidir. Şiddet mağdurunu koruyan, şiddet uygulayanı cezalandıran yasalar var. Ancak korunma uygulamaları ve sığınma evleri yeterli değil. Bu nedenle hakkını aramak isteyen, şiddete dur diyen kadını devlet yeterince koruyamamaktadır. Erkek egemen zihniyet ve kadın-erkek eşitliğini göz ardı eden anlayış, şiddetin önlenmesi konusunda yasaların yaşama geçirilmesi karşısında yetersiz kalmaktadır' dedi.

İstanbul Sözleşmesi'ne dikkat çekti

Bodur, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülke olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli bir sorumluluğun altına girdiğini söyleyerek; 'Türkiye olarak CEDAW'a imza koyan ülkemiz; İstanbul Sözleşmesi'nin 25'inci maddesi gereği şiddet vakalarında derhal baroya bildirim yapması ve avukat atanmasının istemesi, tüm kamu görevlilerinin aldıkları ihbar üzerine işlem yapma zorunluluğu ve aksi takdirde İstanbul Sözleşmesi madde 29 gereği tazminat yükümlülüğünün olduğunu kendilerine hatırlatması ve dikkatlerinin çekilmesi, şiddet mağduru kadınlar için de 6284 sayılı yasayı uygulaması, yasa gereği nüfusu 50 bin üzerinde olan belediyelerin sığınak açmak için çalışmalar yapması gerekmektedir' sözlerine yer verdi.

'6284 sayılı kanuna başvurmak ücretsizdir'

Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için devletin, ilgili kurumlarıyla sorumluluk üstlenerek ve tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak gerekli sosyal politikaları uygulamasının gereklilik olduğunun altını çizen Bodur; 'Şiddet hepimizi öldürüyor. Kadın hareketi olarak şiddet davalarının takipçisiyiz. Ya bir oluruz ya da bir, bir yok oluruz' dedi. Bodur'un basın açıklamasının ardından bir açıklama da Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şahide Ağaoğlu yaptı. Ağaoğlu, konuşmasında erkek şiddetine maruz kalan kadınların 6284 sayılı kanuna başvurabileceğini belirterek; 'Resmi ya da dini nikâhlı olduğunuz ya da boşandığınız kocanız, babanız, abiniz, dayınız, kuzeniniz, nişanlınız, oğlunuz, eski sevgiliniz, sevgiliniz, kayınpederiniz, kayınbiraderiniz, kısaca çevrenizdeki erkekler ya da tanımadığınız biri size şiddet uyguluyor olabilir. 6284 sayılı kanun, sizi şiddetten koruma ve size şiddet uygulayan kişileri engellemek için önemli olanaklar sağlar. 6284 sayılı kanuna başvurmak ücretsizdir. Şiddete uğrayan ve uğrama tehlikesi bulunan tüm kadın ve çocuklar, 6284 sayılı kanundan yaralanabilirler' ifadelerine yer verdi.

12 maddeyi tek tek okudular

Ağaoğlu'nun konuşmasının ardından basın açıklamasına katılan kadınlar, 6284 sayılı kanun kapsamındaki 12maddeyi tek tek okudular. 6284 sayılı kanun kapsamındaki 12maddede; 'Acil olarak kalacak güvenli bir yere ihtiyacınız varsa, çocuklarınızla birlikte bir kadın sığınağına yerleştirilmeyi talep edebilirsiniz. Geçici koruma (yakın koruma) altına alınmayı talep ederek size eşlik etmesi için bir polisin görevlendirilmesini isteyebilirsiniz. Şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını ve size yaklaşmasının engellenmesini talep edebilirsiniz. Şiddet uygulayanın telefon, mail, sosyal medya veya başka yöntemlerle size ulaşmasının engellenmesini talep edebilirsiniz. Kimlik, adres ve önem taşıyan diğer tüm bilgilerinizin resmi kayıtlardan gizlenmesini talep edebilirsiniz. Kimlik ve ilgili diğer bilgilerinizin değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Şiddet uygulayanın silahını polise teslim etmesini talep edebilirsiniz. Çocuklarınızın geçici velayetini alabilir, kendiniz ve çocuklarınız için tedbir nafakası talep edebilirsiniz. Geçici maddi yardım talep edebilirsiniz. Oturduğunuz evin kocanız tarafından satılmasını engellemek için eve aile konutu şerhi konulmasını talep edebilirsiniz. Bu kanun kapsamında koruma kararı aldıysanız, sigortalı değilseniz ya da sigorta prim borcunuz olsa dahi sigortalı sayılır ve genel sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz. Ücretsiz avukat tayin edilmesi için yaşadığınız ildeki Baro'nun Adli Yardım Servisi'ne ikametgâh belgesi, fakirlik belgesi ve kimlik fotokopisiyle başvurabilirsin. Bu belgeleri elde edemiyor olsanız dahi yine de baroya başvurun ve destek isteyin. Baro, ihtiyaç dâhilinde size ücretsiz bir avukat tayin edecektir' ifadelerine dikkat çekildi.

Kurum ve telefonları açıkladılar

Basın açıklamasına destek veren Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise şiddete maruz kalan kadınların başvurabileceği yerleri açıklayarak; 'Şiddete maruz kaldığınızda başvurabileceğiniz yerler; polis merkezleri, jandarma karakolları, aile mahkemeleri, sağlık kuruluşları, cumhuriyet savcılığı, şiddet önleme ve izleme merkezleri, aile, çalışma ve sosyal hizmetler il müdürlükleri, belediyelerin kadın danışma merkezleri, baroların adli yardım büroları ve kadın örgütlenmeleridir' dedi. Basın açıklamasının sonunda şiddete maruz kalan kadınların; Polis 155, Jandarma 156, Sosyal Destek Hattı Alo 183 ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 0212 656 96 96 ve 0549 656 96 96 telefon numaralarını arayabilecekleri ifade edildi.