'Sıcak havalar kronik hastalar için tehlike oluşturuyor'
Edirne'de termometreler 40 dereceyi aşarken, uzmanlar özellikle sağlık problemi olan kişilere sıcak saatlerde dışarı çıkmamaları yönünde uyarılarda bulunuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Ülgey, artan sıcaklıkların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekerek, kronik hastalığı bulunan bireylerin güneşin yoğun olduğu zamanlarda korunması gerektiğini belirtti.
Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava dalgası, Edirne'de günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Bazı bölgelerde sıcaklıklar 40 derecenin üstüne çıkarak vatandaşları zor durumda bırakıyor.
Uzman Dr. Murat Ülgey, sıcak havaların sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Sıcak çarpmasının; mide bulantısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, kaslarda kramplar ve bayılma gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade eden Ülgey, özellikle yaşlı bireyler, küçük çocuklar ve kronik rahatsızlığı bulunanların daha fazla risk altında olduğunu söyledi. Güneşin en yoğun olduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini vurguladı.
Dr. Ülgey, sıcak havalarda bol sıvı almanın ve serin ortamlarda bulunmanın hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Açık renkli, bol ve hafif giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Ülgey, zorunlu olarak dışarı çıkacak kişilerin şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu aksesuarlar kullanmasının faydalı olacağını dile getirdi.
Koyu tonlardaki giysilerin güneş ışığını daha fazla çektiğini hatırlatan Ülgey, pamuklu, teri emen kıyafetlerin tercih edilmesini önerdi. Son günlerde hem hava sıcaklığının hem de nem oranının ciddi şekilde arttığını ifade eden Ülgey, bu durumun kronik hastalığı olanlar için ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini aktardı.
Beslenmenin de sıcak havalarda çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Ülgey, aşırı terle birlikte vücudun su ve tuz kaybettiğini, bunun da halsizlik, yorgunluk ve böbrek fonksiyonlarında sorunlar oluşturabileceğini kaydetti. Bu nedenle günlük su tüketiminin en az iki ila iki buçuk litre olması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca yağlı yiyecekler ve ağır hamur işleri yerine, hafif ve sindirimi kolay olan sebze yemekleri, meyveler ve zeytinyağlı gıdaların tercih edilmesini öneren Dr. Ülgey, sağlıklı bir yaz dönemi için bu tavsiyelere uyulmasının önemine dikkat çekti. Fahrettin Baydar