Saros FSRU TBMM gündeminde
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, korona virüsü salgını nedeniyle 17 Nisan'da çalışmalarına ara veren TBMM'nin dün gerçekleştirilen genel kurulunda Edirne'nin Keşan ilçesinde Boru Hatları ile Petrol Arama A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'ni gündeme taşıdı. Gaytancıoğlu, projenin Saros Körfezi'ne vereceği zararlara dikkat çekerken projenin oldubittiye getirilmeye çalışıldığını söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne'nin Keşan ilçesinde Boru Hatları ile Petrol Arama A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme getirdi.
Korona virüsü salgını nedeniyle 17 Nisan'da çalışmalarına ara veren TBMM'nin dün gerçekleştirilen genel kurulunda konuşan Gaytancıoğlu, ÇED olumlu kararı Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen projenin oldubittiye getirilmek getirilerek yapılmak istendiğini söyledi.
'OLDUBİTTİYE GETİRİLMEK İSTENİYOR'
TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından yönetilen oturumda söz alan Gaytancıoğlu, dünyanın en güzel denizlerinden biri olan Saros Körfezi'ne FSRU doğalgaz limanı yapılmak istendiğini belirtirken; 'Bu pırıl pırıl doğayı yok etmek için niye çabaladığınızı anlayamıyorum, yurttaşlarımız da anlayamıyor. Burası fay hattına 7 kilometre mesafede. Burada böyle bir tesis yapmak risklidir. Verilen ÇED Olumlu Raporu mahkemece iptal edildi ve 10 farklı disiplinden 10 bilirkişi, raporda, 113 sayfada 14 ayrı uygunsuzluk tespit etti. AKP şimdi, açık hukuksuz olan, iptal edilen ÇED raporuna rağmen hukukun arkasından dolanmaya çalışıyor. Yeni bir ÇED raporu hazırlamak yerine oldubittiye getirmeye çalışıyor. Karşımızda korona fırsatçısı bir AKP zihniyeti var. Nasıl ki korona vücudumuzu girip bizi öldürmek için fırsat kolluyorsa, AKP de birilerine rant sağlayıp doğamızı yok etmek için fırsat kolluyor. Bu neyin aceleciliğidir? Bırakın'¦' ifadelerini kullandı. Gaytancıoğlu, konuşmasına devam ettiği sırada mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı.
TÜRKİYE GÜNDEMİNDE 3'ÜNCÜ OLMUŞTU
Saros Gönüllüleri Dayanışması, geçtiğimiz günlerde Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'ne karşı sosyal medyada '˜sarosumadokunma' ve '˜savesaros' etiketleri ile kampanya gerçekleştirmişti. Kampanyaya Gaytancıoğlu'nun yanı sıra çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, sanatçı, sivil toplum örgütü ve vatandaşlar destek vermişlerdi. Saros Gönüllüleri Dayanışması, kampanyanın sonucunda FSRU limanı projesine karşı 11 bin tweet atıldığını ve kampanyanın Türkiye gündeminde 3, dünya gündeminde ise 33'üncü sıraya kadar çıktığını açıklamıştı.
HALUK LEVENT BOTAŞ'A SESLENMİŞTİ
Kampanyaya, AHBAP Platformu Yönetim Kurulu Başkanı ve rock müzik sanatçısı Haluk Levent de destek vermişti. Haluk Levent, '˜sarosumadokunma' etiketiyle gerçekleştirdiği paylaşımında; 'Türkiye'nin en güzeli Saros. Liman yapımı için mahkemeyi kazanmıştık. Ama şimdi başka raporlarla tekrar gündemde. Oraya liman yapacak olan sayın şirkete diyorum ki her şey para değil, vallahi değil! Ve ey yetkililer! Vatan sadece toprak değil ağaçtır, sudur' sözlerine yer vermişti.
TRAKYA VE TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR VARLIK
Trakya bölgesi ve Türkiye için önemli bir doğal varlık olan ve proje alanını içinde bulunduran Saros Körfezi, 2006 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ve 2010 yılında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ilan edilmişti.