Şallı'dan 'askıda ekmek' yorumu

'Askıda ekmek' uygulamasını Roman gözüyle değerlendiren Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, 'Türkiye'de yoksullaşan sadece Roman topluluklar olmadığının, yoksulluğun daha da derinleşeceğinin ilanıdır' dedi.

TAKİP ET

'Askıda ekmek' uygulaması kapsamında Türkiye genelinde başlatılan çalışmaları değerlendiren Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, konuya Roman gözüyle yaklaşırken, yoksullaşan kesimin sadece Roman toplumu olmadığını bildirdi.

Yoksulluğun, insanlık tarihinde sürekli yerini koruduğunu ifade eden Şallı, 'Yoksulluk, Çingene toplulukların genel olarak karşılaştığı bir sorundur. Yoksulluğa alıştırılmış bir Roman toplumunun varlığı, yürütülen siyasi politikaların bir sonucudur. Demokratik rejimlerde dahi yoksulluk kavramı tartışılmakta, eşitsizlik vurgusu yapılmaktadır' dedi.

'SAĞ ELİN VERDİĞİNİ, SOL EL GÖRMEZ'

Türkiye'de toplumsal dayanışmadan da bahseden Şallı, 'Türkiye'de zenginlikten yeteri kadar pay alamayan, yoksullaşan biz Roman (Çingene) toplumsal guruplar olarak, hep kendimizi bildik. Meğerse durum öyle değilmiş. Türkiye toplumsal dayanışmasında çok eski bir sosyal dayanışma olan '˜askıda ekmek' anlayışı vardı. Hali vakti yerinde olan kişiler merhamet ve vicdani yönden bu tür uygulamaları destekler, '˜sağ elin verdiğini sol el görmez' niteliği taşırdı. Şimdilerde siyaseten '˜askıda ekmek' uygulaması başlatıldı. İnsani yönden kabul edilebilir bir düşüncedir. Ancak siyasi erklerin bu tür uygulamaları dillendirmesi Türkiye'de yoksullaşan sadece Roman topluluklar olmadığının, yoksulluğun daha da derinleşeceğinin ilanıdır. Yoksulluğu aşmak devleti yönetenlerin sorumluluğudur. '˜Askıda ekmek' söylemi Türkiye'nin dış ülkelerde itibarının zedelenmesi değil de nedir? Üzülmemek mümkün değil' diyerek sözlerini tamamladı.