Menemen öksüz kalacak

Edirne'de her Pazartesi günü kurulan kent pazarında Biberin kilosunun 12 ile 20 TL, domatesin kilosunun ise 7 TL'den satışa sunulması vatandaşı da, pazarcı esnafını da mağdur etti. 52 yıldır pazar esnaflığı yapan Bahattin Mandacı, fiyatlara tepki gösterirken fiyatlardaki artış nedeniyle vatandaşlar, geleneksel sofraların vazgeçilmezi olan menemene dahi hasret kalacaklar.

TAKİP ET

Edirne'de Ulus Pazarı'nda her Pazartesi günü kurulan kent pazarında ürün fiyatlarındaki artışlar, vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Biberin kilosunun 12'den 20 TL'ye kadar çıktığı, domatesin kilosunun 7 TL'den başladığı kent pazarında fiyatlardan vatandaş olduğu kadar pazarcı esnafı da şikâyet ediyor. Fiyatlardaki artışla birlikte vatandaş ise geleneksel sofraların vazgeçilmezi olan menemene dahi hasret kalacak.

52 yıldan bugüne pazar esnaflığı yapan Bahattin Mandacı, basın mensuplarının biber fiyatlarının 12 TL'den 20 TL'ye kadar çeşitli fiyatlardan satışa sunulduğunu hatırlatmaları üzerine cevap vererek; 'Fiyatların hepsi yüksek. Sadece biber olarak düşünmemek gerekir. Patlıcan, domates, salatalıkta da fiyat artışı yaşandı. Çiftçimize hak veriyoruz, fakat bazı haksız yönleri de var. Çiftçimizin haklı yönü;bu yıl Türkiye'mizde çok büyük afetler yaşandı. Bu mahsul yazın gibi tarlada yetişmiyor, serada yetişiyor. Seralarında hali afetlerden dolayı malum. Televizyondaki haberlerde de görüyoruz. Çiftçi mağdur. Seraların hepsi su altında kaldı. Bugün seraların içerisinde 1-1buçuk metre su var. Bu mahsulü kurtarmak için çok uğraşlar veriliyor. Mahsul gübre oldu gitti' ifadelerine yer verdi.

Mahsulünü kurtarmayı başaran çiftçileri ise vatandaşlara vicdanlı davranmaya davet eden Mandacı; ' Burada vatandaşımızda haklı, çiftçimiz de haklı. Ama çiftçimizden beklentimiz ellerini vicdanlarına koymalarıdır. '˜Ben mahsulümü kurtardım' deyip de halkın üzerine yüklenmesinler. Çiftçime de hak veriyorum. Kimisi borçlarını ödeyemeyip iflas etme durumuna gelmiştir. 365 gün o mahsulün gözünün içine bakıyorlar. Sadece vatandaş değil, pazarcılar olarak bizler de mağduruz. Tane ile mal satar hale geldik. 2-3 tane biber almaya gelenler var. '˜Gelinim hamile','˜çocuğum hasta' diyor ve 1 tane patlıcan alıyor. Bu durumu gördükçe biz çok üzülüyoruz. Ama elimizden gelen bir şey yok. Bizim de satışlarımız düştü. Yarım kilo, 1 kilo mal tartarken; tane ile mal tartmaya başladım. Bu da bizim giderlerimizi karşılamaz hale geldi' dedi.

'Poşetten bile para almıyoruz'

Ücretli poşet uygulamasıyla birlikte vatandaşların maddi olarak etkilenmemesi için poşetleri ücretsiz verdiklerini söyleyen Mandacı; 'Vatandaşlarımıza destek olma amacıyla poşete de para almıyoruz. Ama biz şimdi vatandaşımızı kolladığımız gibi çiftçiler de vatandaşımızı kollasın. Vatandaşımıza yazık, zaten boynu bükük. Herşeye zam geldiği gibi mahsule de zam gelince vatandaş alamaz hale geldi. Gelip, koklayıp, gidiyor. Geldi, kokladı diye versem bu sefer de benim cebime yansıyor. Zaten satışlar düşmüş, kazancım yok. Bu yönden mağduruz. Biber fiyatları 15-20 TL arasında değişiyor. Buna devlet büyüklerimiz biraz el atarsa mahsulünü kurtarmış olan çiftçilerimiz de hizaya gelecektir. Çiftçimizi kötülemiyorum, onlar da haklı ama biraz ellerini vicdanlarına koysunlar' sözlerine yer verdi.

'Çiftçi de, pazarcı da, vatandaş da mağdur'

Fiyatlardaki artışların çiftçiyi de, pazarcı esnafını da, vatandaşı da mağdur ettiğini belirten Mandacı;'Vatandaşa ve pazarcıya el uzatacak yine çiftçimizdir. Malı 15 TL'ye vereceğine 10 TL'ye versin, 10 TL'ye vereceğine 8 TL'ye versin. Vatandaşımız da 2 tek alacağına yarım kilo alabilsin. Bizim de gönlümüz olsun, vatandaş da evine boş gitmesin. Çoğu vatandaşımızla aile gibi olduk. Evdeki çocuğunun yarım kilo mandalina istediğini söyleyip alamayanlar var. Bugün 2 milyar maaş alan bir vatandaşımızdan bahsedecek olursak; bir odalı evde dahi otursa 500 TL kira verecek. 500 TL yakıtı var, etti bin TL. Elektriği, suyu derken hiç harcamazsa bin 500 TL masrafı var. Bu vatandaşımız her gün evine 4 tane ekmek alsa yine maaşı yetmez. Hükümetimiz de haklı. Maaşa zam yapıldı ama her şeye de zam geldi' dedi.

'52 yıldır böyle bir şey görmedim'

Yetkililerden mahsulünü kurtaran çiftçileri takip etmelerini isteyen Mandacı; 'Ellerini vicdanına koyarlarsa mağduriyet az da olsa giderilir. Yönetici arkadaşlar biraz gezip görsün; çiftçi ne yapıyor? Bu mal neden yükseliyor?Malı buzhaneye mi atıyor, depoya mı koyuyor? Bu durumu gözetlesinler. Ben 52 yıllık pazarcıyım, biberin 15 TL'ye çıktığını hatırlamıyorum. Kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum; bu vaziyette, bu fiyatlar düşmez. Nisan ayına kadar daha da yükselir' ifadelerine yer verdi.