Meclis'ten ÇED iptal çağrısı
Edirne İl Genel Meclisi'ndeki tüm partiler, Keşan ilçesinde Ento Maden Global A.Ş. tarafından planlanan patlatma işlemi ile linyit üretimi projesine ÇED olumsuz kararı verilmesini talep etti. Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, toplantıda projeye karşı sunum yaparken Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de projeye tüm siyasi partilerin tepki gösterdiğini söyledi. Projenin ÇED başvuru dosyasında, proje alanının İstanbul'da gösterildiği ortaya çıkmıştı.
Edirne İl Genel Meclisi, bugün düzenlenen toplantısında Keşan ilçesinde yapılmak istenen patlatma işlemi ile linyit üretimi projesinin iptal edilmesi için çağrı yaptı. Toplantıda, Keşan ilçesine bağlı Karacaali, Maltepe, Karasatı, Altıntaş, Çobançeşme köyleri ile Paşayiğit mahallesi sınırları içerisinde patlatma işlemiyle linyit kömürü çıkarılması projesine karşı Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından sunum yapıldı.
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Keşan ilçesinde 5 köy ve 1 mahalleyi etkileyecek projeye itiraz ettiklerini belirtirken; 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca ÇED başvurusunun nihai edilmeyerek ÇED olumsuz kararı verilmesini talep ediyoruz. Çünkü patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi, bölge ve il çevre düzeni planlarına ve mevzuata açıkça aykırı olup, doğal varlıklarımıza, ormanlarımıza, tarım alanlarına, köy yerleşimlerine, canlı sağlığına büyük zararlar verecektir. Köylerde yaşam, tarım ve hayvancılık bitecektir' ifadelerini kullandı.
'GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN HASARLAR VERECEK'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Çevre Kanunu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereği çevreyi korumakla görevli olduğunu söyleyen Gümülcineli; 'Devlet yetkilileri de ÇED mevzuatı ve sunduğumuz gerekçeler nedeniyle doğayı, tarımı, ormanları koruma görevlerini yerine getirmelidirler. Bu proje, Trakya'nın doğal ekolojik yapısına, Karacaali, Altıntaş, Çobançeşme, Karasatı, Maltepe köylerine ve Paşayiğit mahallesine, tarım topraklarına, ormanlarımıza, canlı sağlığına, yer altı sularımıza ve içme suyu varlıklarımıza, derelerimize geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar verecek; köyleri yaşanmaz kılıp kültürel ve sosyal olarak yok edecek bir projedir' diye konuştu.
'TOPLAM 40 BİN KİLO PATLAYICI KULLANILACAK'
Projenin ÇED başvuru dosyasında birçok bilime aykırılık ve gerçek dışı anlatım bulunduğunu belirten Gümülcineli; 'Köylerimiz, çiftçilik, hayvancılık, arıcılık, meyvecilik ve ceviz üretimiyle geçimini sağlamaktadır. Patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi yapılacak alan, tarım alanları ve orman alanlarında olduğundan ekolojik ve sosyal anlamda büyük bir tahribata ve dolayısıyla habitat parçalanmasına neden olacaktır. Orman, mera ve tarım alanı olan 975 hektar alanda yılda 36 defa toplamda 40 bin kilo patlayıcı kullanarak patlatmalı linyit kömürü üretiminde telafisi mümkün olmayan büyük zararlar doğacağı çok açıktır. Bölgede yaşayan halka rağmen bu projeye ÇED olumlu kararı verilemez' sözlerine yer verdi.
'ÇED BAŞVURUSU SONLANDIRILMALIDIR'
Ento Maden Global A.Ş. tarafından hazırlanan ÇED başvuru dosyasının eksik, yetersiz, hatalı ve mevzuata açıkça aykırı olduğunu vurgulayan Gümülcineli; 'ÇED başvurusu, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8'inci maddesine, hukuka ve doğa haklarına, özel ekolojik değerlere aykırıdır. ÇED süreci ilerlemeden durdurulmalı ve ÇED başvurusu sonlandırılmalıdır. Ento Maden Global A.Ş. şirketinin ÇED başvurusu nihai edilmeyip, Bakanlığımızca ÇED olumsuz kararı verilmelidir' diye konuştu.
'OSB'YE ZARAR VERECEK'
Gümülcineli, proje alanının, Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin çok yakınında faaliyet göstereceğine dikkat çekerken; 'Patlatmalı kömür işletmesi tarım ve ormana, canlı yaşamına olumsuz etkiler yaratacağı gibi 1.400.000 metrekarelik komşu alanda faaliyete geçmesine Bakanlıkça onay verilmiş Keşan Gıda İhtisas OSB projesine de büyük zararlar verecektir. Ayrıca bölgede yaşayan köylü vatandaşlarımız, demokratik kitle örgütlerimiz ve siyasi partilerimiz, patlatmalı linyit kömürü üretim projesine tümden karşıdırlar. Bu projeden vazgeçilmelidir' ifadelerine yer verdi.
'HALKA RAĞMEN YAPILAMAZ'
Gümülcineli'nin komisyon raporu sunumunun ardından toplantıda söz alan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne İl Genel Meclisi'nin tüm üyeleriyle projeye karşı olduğunu söylerken; 'Karacaali köyünde düzenlenen ÇED halkın katılımı toplantısına gittiğimizde köylü vatandaşlarımızın ve Keşan'daki İYİ Parti, AK Parti, CHP'li ilçe başkanlarının da katıldığını gördük. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen yetkililere de itiraz dilekçelerini verdiler. İnşallah bu karardan vazgeçeceklerdir. Halka rağmen böyle bir şey yapılması mümkün değildir' diye konuştu.
PROJE ALANI İSTANBUL'DA GÖSTERİLMİŞTİ
Ento Maden Global A.Ş. tarafından planlanan patlatma işlemi ile linyit üretimi projesinin ÇED halkın katılımı toplantısı, 30 Haziran Salı günü Keşan'a bağlı Karacaali köyünde düzenlenmişti. Toplantıda köylüler, projeye yoğun tepki gösterirken; Trakya Platformu Edirne Sözcüsü Av. Bülent Kaçar, projenin ÇED başvuru dosyasında proje alanının İstanbul'da gösterildiğine dikkat çekmişti. Toplantı sonunda katılımcılar, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Murat Bilici'ye 150 adet imzalı itiraz dilekçesi ileterek projenin iptal edilmesini istemişti.