Korona tedbirli Cuma namazı

Edirne'de korona virüsü salgını nedeniyle 16 Mart tarihinden bugüne kapalı olan 26 cami ve 2 mescit, bugün kılınan Cuma namazı ile birlikte ibadete açıldı. Selimiye Camii'nde bir araya gelen yüzlerce vatandaş, avlu ve bahçede sosyal mesafe kuralına uyarak Cuma namazı kıldı. Salgın nedeniyle maske takarak kılınan Cuma namazı ile Selimiye Camii, yaklaşık 2,5 ay sonra ibadete açılmış oldu.

TAKİP ET

Edirne'de korona virüsü salgını nedeniyle kapalı olan 26 cami ve 2 mescit, bugün kılınan Cuma namazı ile ibadete açıldı. Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii başta olmak üzere Üç Şerefeli, 2. Beyazıt, Beylerbeyi, Darülhadis, Fatih, Gazimihal, Hacı İlbey, Hacılar Ezanı, Hasan Sezai Dergâhı, Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Kapıkule Fatih Sultan, Karaağaç Yeni, Lalaşahin Paşa, Lari Çelebi, Muradiye, Sanayi, Sitti Sultan, Süle Çelebi, Şeyh Çelebi, Taşlık, Toki, Yavuz Selim, Yeşilce, Yıldırım Beyazıt camileri ile Trakya Üniversitesi ve Tarım Açık Cezaevi mescitlerinde Cuma namazı kılındı.

Edirne Belediyesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen dezenfekte çalışmaları ve 1,5 metre aralıklı sosyal mesafe uyarılarının cami avlusu ve bahçesinde hazırlanmasının ardından bugün ibadete açılan Selimiye Camii'ne vatandaşlar 2,5 ay sonra ibadet için kabul edildi. Selimiye Camii'nin girişlerine korona virüsü tedbirleri ile ilgili uyarı afişleri asılırken; cemaatin namaz öncesi evlerinde abdest alması için anonslar yapıldı.

Selimiye'ye Cuma namazını kılmak için gelen bazı vatandaşların seccadelerini yanında getirmeleri dikkat çekerken; seccadesi olmayan vatandaşlara da Edirne Belediyesi ekipleri tarafından dağıtım yapıldı. Edirne Belediyesi ekipleri, 26 cami ve 2 mescitte toplam 50 bin tek kullanımlık seccade dağıtımı gerçekleştirileceğini açıkladı. Maske takmayan vatandaşların kabul edilmediği Cuma namazında ekipler tarafından maske dağıtımı da gerçekleştirildi.

Hava şartları belirleyecek

Selimiye Camii avlusu ve bahçesinde kılınan Cuma namazı ile ilgili açıklamalarda bulunan Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, camilerin, sosyal hayatın önemli bir parçası olduğunu belirtirken; 'İbadet hayatında da normalleşme devam ediyor. İnşallah hem eğitim, hem ekonomik hayatta da normalleşmeler dikkatli bir şekilde devam eder diye ümit ediyoruz. Özellikle camilerimizde fiziki mesafeye uygun şekilde saf düzenlerimizi belirledik. Bugün Selimiye Cami'miz hem dezenfeksiyonu, hem de sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde cemaatimizle buluştu. Tüm camilerimiz ibadete hazırlandı. Bundan sonra Cuma namazlarımız özellikle avlusu olan camilerimizde kılınacak. Sadece hava şartları el vermediği takdirde içeride sayılı miktarda cemaat alınarak kılınabilecek. Bunun dışında diğer günlerde öğlen ve ikindi vakitlerinde yine maskeli bir şekilde mutlaka seccadelerimizi getirerek ve sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde camilerimizde cemaatle imamlarımız namazları kıldıracaklar. Böylece bir moral ve motivasyon da sağlanmış olacak. Ayrıca ibadet etmek insanların manevi olarak da, ruhen de rahat olmalarını beraberinde getirecek. Camilerin açılması hayata daha sıkı sarılmalarını, iş hayatında ve aile hayatında daha düzenli bir yaşama katkı sunacaktır. Dua bizi hayata hazırlar. Bu vesileyle çok sevinçliyiz' ifadelerine yer verdi.

İstanbul'un fethini de hatırlattı

Üzüm, Edirne'de 26 cami ve 2 mescitte Cuma namazı kılındığını açıklarken; 'Böylece inşallah diğer camilerimizde en yakın zamanda bu kurallar çerçevesinde içeride namaz kılınmaya başlanır. Özellikle İstanbul'un fethinin yıldönümünde camilerimizin de açılıyor olması ayrı bir güzellik ve tevafuktur. Ecdadımızı yâd ediyoruz. Gönüllerimizin fethine vesile olmasını temenni ediyoruz. Dünyada barış ve merhametin hâkim olmasına, insanların gönüllerinin kazanılmasına, dostluğun her daim kazanılmasına vesile olmasını diliyoruz. Fethin genel anlamı da budur' dedi.

Avlu ve bahçede namaz kılındı

Selimiye Camii'nde 2,5 ay sonra kılınan Cuma namazını Selimiye Camii Baş İmam Hatibi Süleyman Demiray kıldırdı. Cuma namazı sırasında vatandaşlar yağmur yağışı ihtimaline karşı cami avlusunun kapalı bölümlerinde namaz kılmayı tercih ederken; Cuma namazı öncesi kısa süre yağmur yağışı da yaşandı.