Keçiye ilgi her geçen gün artıyor

Edirne kırsalında küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, koyunlara kıyasla bakımının daha pratik olması nedeniyle keçi besiciliğine yönelmeye başladı. Ahırköy'de hayvancılıkla uğraşan Okan Saranlı, keçi yetiştirmenin sağladığı avantajları paylaştı.

TAKİP ET

Türkiye'de daha çok Akdeniz'de rastlanan keçi yetiştiriciliği, Trakya bölgesinde de ivme kazanıyor. Doğal alanlarda otlayabilen, çalı ve ağaç yapraklarıyla beslenebilen keçiler, bakımı kolay olduğu için üreticiler tarafından tercih ediliyor. Keçi sütü ise yoğurttan dondurmaya kadar birçok üründe değerlendiriliyor.

13 yıldır küçükbaş hayvancılıkla uğraşan ve son beş yıldır Edirne'de faaliyet gösteren Saranlı, Halep keçisi ve Karacabey koyunlarını birlikte besliyor. 70 keçi ve 250 koyuna sahip olan üretici, keçinin hem maliyet hem sağlık açısından avantaj sağladığını vurguluyor.

Saranlı, keçilerin doğada kendi yiyeceğini bulabildiğine dikkat çekerek, 'Koyunlar sürekli yemle beslenmek zorunda. Ama keçiler, doğada bulduklarıyla yetinebiliyor. Bu da yem masrafını büyük oranda azaltıyor. Kuzu için ciddi bir maliyet oluşurken, oğlaklar annelerinin sütüyle büyüyor' dedi.

Saranlı, keçi sütüyle ürettikleri yoğurt, peynir, kefir ve süt reçeline yoğun talep olduğunu belirterek, 'İnek sütüne alerjisi olanlar için keçi sütü çok daha uygun. Doktor tavsiyesiyle keçi sütü arayanlar oluyor. Çocuklar için faydası da oldukça fazla. Biz de siparişlere göre üretim yapıyoruz' diye konuştu.

Keçi etinin lezzetine dikkat çeken Saranlı, bazı tüketicilerin önyargılarla hareket ettiğini ifade etti. 'Oğlak eti oldukça yumuşak ve lezzetlidir. Fakat birçok kişi hl keçi etinin koktuğunu sanıyor. Bu yanlış bir inanış. Özellikle burma teke ekonomik bir seçenek ama rağbet düşük' şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü'nün 'Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi' kapsamında Karacabey koyunlarına verilen destek sayesinde üretim kapasitelerini artırabildiklerini anlatan Saranlı, 'Normal destek miktarının birkaç katını alıyoruz. Bu da hem hayvan sayımızı artırmamıza hem de bakım koşullarımızı geliştirmemize imkn sağlıyor' dedi.

Keçiye duyduğu özel ilgiyi dile getiren Saranlı, 'Sadece sütü değil, eti de oldukça değerlidir. Üstelik keçiler ikiz ve üçüz doğumlarda daha verimli. Edirne'de keçi besiciliği gün geçtikçe yaygınlaşıyor, biz de bu alanda gelişmeye devam ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Yerli keçi sütünden üretilen ürünlerin dünya çapında tanınması için çabaladığını aktaran Saranlı, 'Keçi peyniri konusunda İtalyanları bile geride bırakabiliriz. Bu potansiyel bizde var. Umarım bu başarı Türk çiftçisine nasip olur' Dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ