Karaağaç biberinde hasat sezonu başladı
Edirne'nin meşhur tava ciğerinin ayrılmaz eşlikçisi olan Karaağaç acı biberinde hasat sezonu, renkli görüntülerle başladı. Yunanistan sınırındaki Karaağaç Mahallesi'nde sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara giren üreticiler, yaklaşık 40 dereceyi bulan sıcaklığa rağmen biber toplamak için mesaiye başladı.
Yaklaşık 100 dekarlık alanda yetiştirilen ve Mayıs ayında ekilen biberler, özenle toplanarak kurutulmak üzere ipe dizilecek. Bu yıl 150 ton ürün elde edilmesi bekleniyor. Kentin sembol lezzetlerinden tava ciğerin yanında vazgeçilmez olan bu yöresel ürün, yaklaşık bir buçuk ay içinde sofralardaki yerini alacak.
Hasat töreninde, davul-zurna eşliğinde 9/8'lik ritimler ile işçiler hem çalıştı hem eğlendi. Tarlada çalışan kadınlar sıcak havaya rağmen müzikle moral buldu.
Üretici Tunahan Ule, ata tohumu ile üretilen bu biberin önemli özelliklerinden bahsederek, şu ifadeleri kullandı:
'Çok keyifli, güzel bir hasat var. Şu an burada 86 kişi biber topluyor. Bu sene 15 gün geç başladık çünkü hava çok sıcak geçti, biber strese girdi. Bu yerli, dededen kalma bir tohum. En önemli özelliği ince kabuklu olması. Kuruması için bu çok önemli. Dönümden en fazla 2 ton alabiliyoruz. Tava ciğerin yol arkadaşı ama artık her sofrada yer buluyor. Güzel bir hasat sezonu geçiriyoruz.'
Hasat törenine katılan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, üreticilere kolaylıklar dileyerek bereketli bir sezon temennisinde bulundu.
Tarlada çalışan işçilerden Binnaz Örs ise sabah erken saatlerde başladıkları mesaiyle ev ekonomilerine katkı sunduklarını dile getirdi.
Günün sonunda, üreticilere ve katılımcılara Edirne'nin meşhur lezzeti tava ciğer ikram edildi. Hasat, bir tarımsal faaliyet olmanın ötesinde bir kültürel etkinlik ve şenlik havasında geçti.