Kadının engelsiz gündemi

EKHA, engelli kadınların kendi medyalarını yaratmaları ve engelli toplumunun gündemine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla bakılması amacıyla Türkiye'nin çeşitli kentlerinde başlattığı eğitimler kapsamında Edirne'de de eğitim gerçekleştirdi. Engelliler alanında çalışma yapan sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı eğitimde haber yazımında dikkat edilmesi gereken unsurlar ve alternatif kelimelere örnekler verilirken Edirne'de engelsiz kadın haber ağı oluşturuldu. Haber ağında kadınlar, muhabir ve editör olarak görev alacaklar.

TAKİP ET

Engelsiz Kadın Haber Ağı (EKHA), toplumsal cinsiyet bakış açısıyla engellilerin yerel gündemini izleyerek haberleştirme, engelli kadınlar arasında hak temelli medya okuryazarlığını geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Edirne'de eğitim gerçekleştirdi. Edirne Barosu Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitime Engelliler Konfederasyonu Temsilcisi Selen Doğan, Trakya Roman ve Engelliler Derneği Temsilcisi Gizem Arı ve Senem Tütüncü, Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Temsilcileri Serpil Erkenciler, Ecem Erkenciler ve Mübessel Yolalmaz, Edirne Engelli Meclisi Temsilcisi Nilüfer Sivrikaya, Edirne Çocuk Hakları Derneği Temsilcisi Av. Nebahat Çavuş katıldılar.

Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Adıyaman, Edirne, Samsun, Denizli ve Ordu'da başlatılan eğitimlerle engelli kadınların kendi medyalarını yaratmaları ve engelli toplumunun gündemine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla bakılması amaçlanıyor. Edirne'de ilk kez gerçekleştirilen eğitimde Engelliler Konfederasyonu Temsilcisi Selen Doğan, '˜Toplumsal cinsiyet bakış açısıyla habercilik ne işimize yarar?', '˜Medyada engelli kadınların temsili', '˜Engelli kadınlar ve kız çocukları için haber ağı örneği' konularında sunum gerçekleştirdi. Doğan, eğitimde ayrıca Engelsiz Kadın Haber Ağı hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.

Doğan, Engelsiz Kadın Haber Ağının, Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkezi'nde, Kadın Meclisi'nden kadınlarla birlikte geliştirilen bir haber ağı olduğunu açıklarken; 'Bu ağın iki temel amacı var. Birincisi; farklı engel gruplarından kadınları medya okuryazarı olarak geliştirmek, bu gelişimlerine katkıda bulunmak, o kadınların muhabir ve editör olarak kendi medyalarını yaratmalarını sağlamaktır. İkincisi ise engelli toplumunun gündemine, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla bakmaktır. Hak temelli bir medya yaratmayı amaçlıyoruz' ifadelerine yer verdi.

'Ortak bir yöntem belirliyoruz'

Eğitimlerin Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Adıyaman, Edirne, Samsun, Denizli ve Ordu gibi çeşitli şehirlerde yürütüldüğünü açıklayan Doğan; 'Öncelikle Eskişehir ve Gaziantep'te başladık. Bu şehirlere giderek, Edirne'de yaptığımız gibi engelli örgütlerinde olan veya bağımsız engelli aktivist olan engelli yakınları ya da akademisyenler, meslek profesyonellerini davet ettiğimiz eğitimlerle toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantılarda habere ve engellilerin gündemine nasıl bakacağımız ile ilgili bir akıl yürütüyoruz. Hem biz, onlardan öğreniyoruz, hem de ortak bir yöntem belirliyoruz' dedi.

'Türkiye'de yaklaşık kişi var'

Edirne'de düzenlenen eğitimin ardından katılımcılarda kentteki engellilerin ve engelli kadınların sorunlarını, taleplerini, önceliklerini, çalışmalarını ve işlerini haberleştirmelerini beklediklerini belirten Doğan; 'Bunu kendimiz için değil; buradaki kadınlar için istiyoruz. Onların verdiği emek, ulusal çapta da görünür olsun. Onların buradaki mücadelesi, ulusal alana da etki etsin istiyoruz. Bugün buradaki kitle ve belki daha sonra katılacak olan kişiler de Edirne'deki Engelsiz Kadın Haber Ağı örgütlenmesinin bir parçası olacaklar. Şu anda Edirne'de yaklaşık 10-15 kişi var. Türkiye genelinde ise yaklaşık 200 kişi var. Ayrıca daha da eklenecek kişiler var. Bu ağ, tamamen gönüllü yürüyor ve katılımcıların tamamı gönüllülük esasına göre emek veriyorlar. Kendi zamanlarından ayırıyorlar, bir emek katıyorlar ve her yaştan, her eğitim düzeyinden kadınlara açıktır. Burada herkes bir arada ve en önemli özelliğimiz de budur' sözlerine yer verdi.

Alternatif kavramları açıkladı

Doğan, medyada yer alan haberlerden örnek verirken; cinsiyetçi kavramlara alternatifler yaratılması gerektiğine dikkat çekti. Doğan, yaygın olarak kullanılan cinsiyetçi kavramlara, alternatifler sunarak; 'Bayan yerine kadın, adam yerine kişi veya insan, adam gibi yerine düzgün veya doğru, insanoğlu yerine insanlık veya insan, devlet adamı yerine devlet yöneticisi, kızlık soyadı yerine evlenmeden önceki soyadı, dul yerine boşanmış veya eşini kaybetmiş, ev kadını yerine ücretli bir işte çalışmayan kadın, dayak yemek yerine dayağa maruz kalmak, özürlü yerine engelli, kameraman yerine kamera tutan, sözünün eri yerine sözünde duran, bilim adamı yerine bilim insanı ve iş adamı yerine iş insanı gibi kavramları kullanabiliriz' dedi.

Cinsiyetçiliğe örnek verdi

Erkek egemenliği sorunun birlikte mücadele ederek eşitsizliğin giderilebileceğini söyleyen Doğan; 'Niçin kadınları hep sunucu olarak görüyoruz? Sunucu olarak görmekle de kalmıyoruz, hep belli bir kalıptaki kadınları televizyonda haber sunarken görüyoruz. Siz hiç kilolu, şiveli bir kadının haber sunduğunu gördünüz mü? Ama erkeklerin her zaman şansı var. Erkeklerin bu konuda hiçbir ayrımcılığı söz konusu değilken, ekranlarda 35 yaşın altında kadın sunucu göremezsiniz. Belli bir kiloda, boyda, bakımlılıktalar. Bu tamamen vitrine yatırım yapmaktır ve cinsiyetçilik buradan ürüyor' ifadelerine yer verdi. Sunumun ardından Doğan ve katılımcılar, haber örnekleriyle birlikte uygulama gerçekleştirdiler.