Her şey onlar için

EDHAYKO, TÜHAD, Pati Dostlar Kurulu ve Plastiğe Hayır Platformu besleme noktaları değiştirilerek Edirne vahşi depolama çöplüğünden yeşil alana taşınan hayvanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi amacıyla düzenlenen besleme ve temizlik etkinliğinde bir kamyon çöp topladı. Hayvanseverler ve çevre dostları, tüm Edirnelileri insani görevlerini yerine getirmek için temizlik ve besleme yapmaya davet ettiler.

TAKİP ET


Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO), Pati Dostlar Kurulu, Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu (TÜHAD) ve Plastiğe Hayır Platformu, EDHAYKO Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Kalender'in vefat etmeden önce çabalarıyla Edirne vahşi depolama çöplüğünden yeşil alana çekmeye başardığı hayvanlar için temizlik ve besleme etkinliği düzenlediler.

Etkinliğe; EDHAYKO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Dönmez ve yönetim kurulu üyeleri, Pati Dostlar Kurulu Başkanı Melike Durak ve üyeleri, TÜHAD Başkanı Ozan İlter ve üyeleri, Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi Begona Rodriguez ve gönüllüleri ile hayvanseverler katıldılar. Çöplükteki hayvanların yeni yerleşim yeri olan yeşil alandaki etkinlikte katılımcılar hayvanlar için getirdikleri mamaları besleme bölgesine bırakırken, su kaplarını da doldurdular.

Beslemenin ardından hayvanseverler, yeşil alanda bulunan çöp, plastik ve camları temizlediler. Toplanan çöpler, Edirne Belediyesi tarafından gönderilen kamyon ile alınırken, kamyonu tamamen doldurması dikkat çekti. Etkinliğin sonunda hayvanseverler alanın tamamen çöplerden arındırılması amacıyla yeni bir etkinlik düzenleyeceklerini belirttiler.

'Diğer hayvanları da buraya çekeceğiz'

Etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan EDHAYKO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Dönmez, EDHAYKO Yönetim Kurulu eski Başkanı Nurhan Kalender'in vefat etmeden önce gerçekleştirdiği çalışmalarla vahşi depolama çöplüğündeki hayvanların büyük bir bölümünü yeşil alana çekmeyi başardığını açıklayarak; 'Burası hayvanlar için daha iyi. Çöplerin içinde yaşamaktansa yeşil alanda hep beraber yaşıyorlar. Bazen her gün, bazen de 2-3 günde bir buraya gelerek besleme yapıyoruz. Sürekli besleme yaptığımız için de hayvanlar buraya alıştı ve başka bir yere gitmiyorlar. Ama çöplüğün içinde de hayvanlar var. Onları da yavaş yavaş bu alana çekmeye çalışıyoruz' ifadelerine yer verdi.

'Amacımız sorunları en aza indirmek'

Dönmez, düzenledikleri besleme ve temizlik etkinliğiyle yeşil alandaki çöpleri, plastikleri ve cam parçalarını topladıklarını söyleyerek; 'Çok fazla cam parçası var ve çoğu hayvanın ayağında sorun yaratıyor. Bu yüzden böyle bir etkinlik düzenledik. Hayvansever ve çevre dostu arkadaşlarımız katıldılar. Burasını temizleyip hayvanların daha sağlıklı bir biçimde yaşaması için çaba gösteriyoruz. Temizliğin yanı sıra bu alanın da sorunları tabii ki devam edecek. Amacımız zaten burada yaşanan sorunları en aza indirmektir. Elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çabalayacağız. Bu yüzden manevi anlamda insan gücüne de ihtiyacımız var. Çöplükte yaşayan hayvanlarımız da çoğaldı. Besleme konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Hiçbir yerden gelirimiz yok. 3-4 kişi bağış yapıyor. Onların yaptığı bağışla da en fazla bir haftalık yapabiliyoruz. Şu anda en büyük ihtiyacımız çöplükteki hayvanların beslenmesidir. Daha sonra da kısırlaştırma projeleri yapacağız. Birçok projemiz var ve zamanla projelerin hepsini başaracağımıza inanıyorum' dedi.

'Herkesten destek bekliyoruz'

Etkinliğe katılan Pati Dostlar Kurulu Başkanı Melike Durak ise temizlik ve besleme etkinliği düşüncesini EDHAYKO Yönetim Kurulu eski Başkanı Nurhan Kalender'in vefat etmeden önce dile getirdiğini belirterek; 'Burada çok fazla çöp var ve cam hayvanlar için çok tehlikeli. Bizimle birlikte birçok dostumuz da etkinliğe katıldı. Temizliğin yanı sıra gelirken mama da getirdik. Mamamızı verdik, sularımızı doldurduk ve temizlemeye başladık. Biz bulabildiğimiz kadar mama getiriyoruz. Destek vermek isteyenler kemik, ekmek, mama konusunda destek verebilirler. Herkesten destek bekliyoruz. Çünkü kışa gireceğiz. Şu anda da bir indirim var. Özel bir markette mamalara yüzde 50 indirim yapıldı. Kışa stok yapmaya çalışıyoruz. Buradaki hayvanlar için alabilirlerse çok memnun oluruz. Köylerde oturanlar da ayrıca buradan geçerken ekmek bile olsa bırakabilirler. Bir hayvanın yiyebileceği her türlü desteğe açığız' sözlerine yer verdi.

'Kumbara projemiz devam ediyor'

Durak, temizlik ve besleme etkinliğinin ardından yakın bir zamanda hayvanlar için kulübe etkinliği de düzenleyeceklerini açıklayarak; 'Kışa girmeden önce kulübe yapmak istiyoruz. İnsanlar etkinliğimize katılarak destek verebilirler. Bu alanı kışa hazırlamamız lazım. Kışın da yiyecek bulmak daha zor. Etkinliklerimizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirler. Pati Dostlar Kurulu olarak düzenlediğimiz kumbara projesi de devam ediyor. Aralık ayına kadar süresi var. Sonraki süreçte de tekrar yasal izin alınması lazım. Projeyi tekrar düzenlemeyi planlıyoruz. Çünkü katılmak isteyen yeni işletmeler var. Şu anda projede var olan işletmeleri öğrenmek isteyenler sosyal medyadaki Pati Dostlar sayfamızdan kumbaralar bölümünden öğrenebilirler. 29 işletmede aktif durumdayız' dedi.

'Edirne Valiliği'nin kontrolünde düzenleniyor'

Projenin hayvanlar için faydalı olduğunu söyleyen Durak; 'Proje, Edirne Valiliği'nin kontrolünde olan bir projedir. Kumbaraları tek başımıza açmıyoruz. Valilikten memur geliyor ve kumbaraları açtıktan sonra tutanak tutuyor. Herhangi bir güven problemi de yok. İstanbul'daki kliniklere tedavi için hayvan gönderdik. İlk başladığımızda 6 kedi ve 1 köpek yollamıştık. Yüksek rakamlar çıkmıştı ama projeden ödenmesi gereken rakamın çeyreğini toplamıştık. Çok büyük miktarlar toplanmasa da faydası oldu' ifadelerine yer verdi.

'İnsani bir görevdir'

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu (TÜHAD) Başkanı Ozan İlter ise açıklamasında hayvan haklarına dikkat çekerek; 'Temelde baktığımız zaman insan haklarında bir barınma hakkı vardır. Barınma hakkının içerisinde temizlik de geçer. Bir insanın canını, hayvanın canından üstün kılan pek bir şey yok. Biz ne kadar temizsek, hayvanın barınma alanı da o kadar temiz olmak zorundadır. Yoksa bu hayvanlar hastalanacak ve ölecekler. Burada yapabileceğimiz şeylerden biri de temizleyebilmektir. Bu, insani bir görevdir. Bunu yapmak zorundayız. Bunu sadece topluluk üyeleri değil, Edirne'de yaşayan bütün vatandaşların asli görevlerinden bir tanesidir. Edirne'de yaşıyorsan mutlaka Edirne çöplüğünü de bilmek zorundasın, çöplükteki hayvanların durumunu da bilmek zorundasın. Çünkü bu hayvanlar, başka bir yerin değil; bu toprağın hayvanıdır. Bu hayvanlara bakmak mecburiyetindeyiz' dedi.

'Bir kap yemek, bir kap su'

İlter, Edirnelilerin sokak köpekleri için yapabileceklerini açıklayarak; 'Çöplükteki hayvanlar zaten sokak köpeğidir. Sokak köpekleri, evcil köpekler gibi sadece ıslak mama ile beslenmez. Onlar her şeyi yiyebilirler. Edirneli vatandaşlarımız buraya gelemiyorlarsa bile sokaktaki hayvanlar için bir kap yemek ve bir kap su koyabilirler. Böylece biz sokaktaki hayvanın derdini düşünmeden buradakilerle ilgilenebiliriz. Buradaki hayvanlara istediğimiz ölçülerde bakamıyoruz ama bir nebze de olsa yardımcı olabiliyoruz. Bu hayvanlar bir şekilde yaşamak zorunda ve burada yardımımıza ihtiyaçları var' sözlerine yer verdi.

'Yerleşkelerde beslemelerimiz başlayacak'

Besleme ve temizlik etkinliğinin TÜHAD'ın2018-2019 akademik yılında katıldığı ilk etkinlik olduğunu söyleyen İlter;'Topluluk olarak bu dönemdeki temel hedefimiz; Balkan Yerleşkesi'ni tamamlamak. Edirne çapına açılmadan önce Balkan Yerleşkesi'nin dışındaki yerleşkelere de el atmak istiyoruz. Diğer yerleşkelerde de hayvanlar var. Ayşekadın Yerleşkesi'nde küçük bir ekip kurduk ve onlar çalışıyorlar. Ama Prof. Dr. Ahmet Karadeniz Yerleşkesi'ndeki birçok hayvan, Balkan Yerleşkesi'ne geliyor. Çünkü hayvan doyduğu yere gelir. Yaz döneminde bazı beslemeler aksadı ve hayvanlarımız dağıldı. Şimdi beslemeler yeniden başlayacak. Beslemenin başlamasının ardından bütün hayvanlar yeniden Balkan Yerleşkesi'ne gelecektir' dedi.

'Yavru köpekleri büyüdükten sonra atıyorlar'

Besleme ve temizlik etkinliğine destek veren Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi BegonaRodriguez ise plastik kullanımının azaltılmasına dikkat çekerek; 'İnsanlar doğaya atılan bir plastiği alıp başka bir bölgeye taşımaktansa plastiği kullanmayı bırakmalılar. Sadece plastikle ilgili de değil, bu durum çevre için de önemlidir. Bu sorunu çözebilmek için plastiği kullanmayı bırakabilir, alternatifleri araştırabilir, kompost yapabilir ve hayvanlara yardımcı olabiliriz. Çünkü onların da yavruları var ve onları acı çekerken görmekten nefret ediyorum. İnsanlar yavru köpekleri seviyorlar. Fakat büyüdükten sonra onları atıyorlar. Onların öleceğini düşünmüyorlar' ifadelerine yer verdi.

'4 mevsim yok olmak üzere'

Her yıl 24-30 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Birliği İklim Eylem Haftası kapsamında 25 Eylül Salı günü Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi'ndeki Balkan Kongre Merkezi'nde Semih Kaplanoğlu'nun '˜Buğday' filminin gösteriminin gerçekleştirileceğini söyleyen Rodriguez; 'Etkinlik, küresel ısınmaya dikkat çekecek. Bugün 22 Eylül ve hava sıcaklığı 30 derece. Sadece bu da değil; kasırgalar, tayfunlar var. Küresel ısınma sadece hava sıcaklığının artması değildir. Dünyanın tüm desenleri değişiyor. Artık 4 mevsim yok olmak üzere. Çiftçiler su sorunu yaşayacaklar. Aynı şekilde ağaçlar ve çiçekler de bu sorunu yaşayacaklar ve zamanla yok olacaklar. Bu çok kötü olacak' dedi.

'Buradaki hayatı kurtarmalıyız'

Rodriguez, küresel ısınmanın dünyadaki herkesi etkileyeceğine dikkat çekerek;'Çok fazla elektrik kullanmaktan vazgeçelim. Enerjiyi nasıl kullanmamız gerektiğini öğrenmemiz lazım. Herkes termik santrallere karşı çıktıklarını söylüyor ama evde çok fazla elektrik kullanmamaları da gerekiyor. Elektriği depolamayı öğrenmemiz gerekiyor. Güneş enerjisi için yeni yöntemler var. Bu yeni yöntemler de çok etkili oluyor. Ayrıca çevreye ve hayvanlara da zararları yok. Bunlarla birlikte insanlar evlerine küçük rüzgârgülleri asabilirler. Rüzgârgülleri, bugün küçük bir aile için yeterli enerjiyi üretebiliyorlar. Bu tarz yöntemleri araştırmalıyız. Çok fazla şeyi değiştirebiliriz. Dünya, hayatın olduğunu bildiğimiz tek gezegen. Bir sürü para harcayarak başka bir gezegende hayat olup olmadığını araştırıyoruz. Ne için? Öncelikle buradaki hayatı kurtarmalıyız' sözlerine yer verdi.