Güreş sevdası için cami avlusunda konaklıyorlar

Edirne'de bu yıl 664'üncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, minik pehlivanların çayıra çıkmasıyla başladı. Sabah saatlerinde ilk güreşlerine çıkan minik boylardaki güreşçiler, Er Meydanı'nda kıyasıya mücadele etti. Zaman zaman rakiplerini, zaman zaman da kendilerini çayırda kaybettiren minik pehlivanlar, izleyenlere renkli ve duygusal anlar yaşattı.

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Kırkpınar heyecanını tribünlerden izlemek isteyen binlerce güreşsever ise sabah ezanı öncesinde Sarayiçi yoluna düştü. Otellerde yer bulamayan çok sayıda vatandaş, Selimiye Camii ve çevredeki tarihi camilerin avlularında sabahladı. Kimileri battaniye serip uyudu, kimileri ise sabaha kadar Kırkpınar üzerine sohbet etti.

'SELİMİYE'NİN GÖLGESİNDE SABAHLAMAK AYRI BİR HUZUR'

Selimiyenin gölgesinde sabahlamanın ayrı bir huzur olduğunu aktaran Memduh Mızgır, Gureşlere Manisa Akhisar ilçesinden geliyorum. Her yıl düzenli olarak gelmeye çalışıyorum. Yağlı güreş bizim ata sporumuz. Çadırda kalmamın nedeni hem oteller pahalı hemde yer bulamıyoruz. ifadelerini kullandı.

Gelenekleri yaşattıklarını dile getiren Sabahattin Erman Adapazarı'ndan geliyorum. Favori güreşçim Orhan Okullu. Oteller pahalı olduğu için tercih etmiyorum. 1980'den bu yana hep çadırda, sokakta kalıyorum. Geleneği yaşatıyoruz. Dedi.

Bu yıl Kırkpınar'da toplam 827 pehlivan mücadele edecek. Başpehlivanlık boyunda ise 40 güreşçi gerekli puanları toplayarak er meydanına çıkmaya hak kazandı. Başpehlivanlık kura çekimi, cuma namazının ardından yapılacak.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri üç gün boyunca farklı boylardaki müsabakalarla sürecek. Organizasyon, pazar günü başpehlivanlık final güreşiyle sona erecek.

Asırlardır süregelen Kırkpınar geleneği, sadece bir spor organizasyonu değil, aynı zamanda Türk kültürünün canlı bir mirası olarak Edirne'de yaşatılmaya devam ediyor. Şehir, bu yıl da binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar