GÜNDEM yazmıştı: Geçkinli'ye ocak TBMM'de

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, GÜNDEM'in 'Geçkinli'ye kömür ocağı projesi' haberini TBMM'ye taşıdı. Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyünde ÇED süreci başlatılan ve tarımsal açıdan birinci öncelikli korunacak alan üzerine planlanan linyit ocağı ve lavvar, kurutma, paketleme tesisi projesine tepki gösteren Gaytancıoğlu, TBMM'ye seslenirken '3-5 kişinin çıkarı için çalışacağınıza Geçkinli köylülerin yanında olun' dedi.

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyünde ÇED süreci başlatılan linyit ocağı ve lavvar, kurutma, paketleme tesisi projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme getirdi. GÜNDEM'de 22 Ocak Cuma günü 'Geçkinli'ye kömür ocağı projesi' başlığıyla yer alan haberinin ardından kentteki birçok sivil toplum örgütü ve meslek odasının tepkisini çeken projeye bir tepki de TBMM'de yükseldi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'ne ait internet sitesinden duyurulan projenin, birinci sınıf tarım arazisi ve mera alanına planlanmasına tepki gösterdi. Geçkinli köyünde daha önce açılan ocak nedeniyle köylülerin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Gaytancıoğlu, TBMM'ye seslenirken; 'Geçkinli köylülerin yanında olun' dedi.

'VİCDANLARI KÖMÜRDEN KARA OLMALI'

Geçkinli köyünde planlanan linyit ocağı ve lavvar, kurutma, paketleme tesisi projesi ile ilgili TBMM'de konuşan Gaytancıoğlu; 'AK Parti giderayak talana, çevre katliamına hız vermiş durumda. Saros Körfezi'nde yasa tanımaz talan sürerken Edirne'mizin Süloğlu ilçesinin Geçkinli köyünde birinci sınıf tarım arazisi ve mera alanına linyit ocağı ve tesisi için izin alınmaya çalışılıyor. Bu arazileri yok etmeye çalışan insanların vicdanının kömürden de kara olması gerekir' ifadelerini kullandı.

'GEÇKİNLİ KÖYLÜLERİN YANINDA OLUN'

Gaytancıoğlu, köyde daha önce açılan ocak nedeniyle köylülerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerken; 'Geçkinli köyünde mevcut ocak nedeniyle orada yaşayan vatandaşlarımız zaten uzun yıllardır toza, gürültüye, ise, kokuya katlanmakta; hastalıkla mücadele etmektedir. Tarımda ve hayvancılıkta verimleri düşmüştür. Çamaşırlarını dahi asamaz durumdalar. Ortada bir çevre sorunu varken AK Parti, '˜Bu yetmez' diye yenilerini eklemekte, yeni ocak ve tesislere izin vermektedir. Açılmak istenen tesislerin yakınlarında gölet ve dereler vardır. Bu alanlar birinci sınıf tarım toprağı ve meradır. 3-5 kişinin çıkarı için çalışacağınıza Geçkinli köylülerin yanında olun' diye konuştu.

STK'LAR İTİRAZ ETMİŞTİ

GÜNDEM'de yer alan haberin ardından Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve TÜKODER Edirne Şubesi, projeye dilekçe ile itiraz etmişti. Çok sayıda sivil toplum örgütü ve meslek odasının da dilekçeleriyle destek katıldığı etkinlikte itiraz dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim edilmişti. Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve meslek odaları, tarımsal açıdan birinci öncelikli korunacak alanlar üzerinde kurulacak projenin ÇED sürecinin iptal edilmesini istemişti.

MART MECLİSİNDE KONUŞULACAK

STK'lar ile meslek odalarının dilekçelerle itiraz etmesinin ardından proje Edirne İl Genel Meclisi'nin gündemine meclis üyelerinin oy birliğiyle alındı. İl Genel Meclisi'nin Şubat ayı toplantılarında gündeme gelen proje, AK Parti, CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin teklifiyle Mart ayı toplantılarının gündemine alındı. Proje, oy birliğiyle Çevre ve Sağlık Komisyonu'na araştırılmak üzere sevk edildi.

İŞLEME TABİ TUTULACAK

Projeye göre; Geçkinli köyünde yer alan işletme ruhsat sahasında yerüstü linyit kömür ocağı ile ocaktan tüvenan halde çıkarılacak kömürün işlenmesi için Lavvar-Kurutma-Paketleme Tesisi kurulacak. Proje kapsamında yerüstü linyit ocak işletmesinden yılda 350 bin ton tüvenan linyit kömür üretimi yapılması planlanırken; ocaktan alınan tüvenan kömür, ruhsat sahası üzerinde kurulacak Lavvar-Kurutma-Paketleme Tesisinde işleme tabi tutulacak.

GEÇKİNLİ'YE 720 METRE YAKINLIKTA

Lavvar ünitesi kapasitesinin 350 bin ton/yıl, kurutma ünitesi kapasitesinin 210 bin ton/yıl, paketleme ünitesi kapasitesinin ise 50 bin ton/yıl olarak planlandığı projede, ocaktan alınan tüvenan kömürün yaklaşık yüzde 40'lık kısmının ise pasa olarak ayrılacağı ve yılda yaklaşık 140 bin ton/yıl pasa malzeme oluşmasının beklendiği belirtildi. Alanının bir kısmının tarım ve mera alanı üzerinde bulunduğu projede, ocak alanının 200 metre güneyinde Balkan Şehitliği, 720 metre güneydoğusunda Geçkinli köyü, bin 650 metre kuzeyinde Geçkinli göletinin bulunması dikkat çekti. Projede Lavvar-Kurutma-Paketleme tesisi ise Geçkinli göletine bin 380 metre ve Geçkinli köyüne de 2 bin 600 metre yakınlıkta kurulacak.

11 YIL İŞLETİLECEK

Yaklaşık 117 hektarlık yerüstü linyit ocağı işletilmesinin planlandığı projede, yılda yaklaşık 350 bin ton tüvenan kömür üretimi için maden yatağının üzerindeki veya kontağındaki örtü tabakasından yaklaşık 3 milyon ton/yıl dekapaj malzemesinin sahadan alınması öngörüldü. Ocak alanının yaklaşık 11 yıl işletileceği açıklanan projede çıkarılacak olan kömürün kalorifik değerinin ortalama 2,261 kcal/kg olduğu açıklandı. İşletme ruhsat alanının 730,51 hektar olduğu projenin sahasına ulaşım için de ocak sahasının güneydoğusundan geçen Edirne-Süloğlu yolunun kullanılacağı ifade edildi.

BİRİNCİ ÖNCELİKLİ KORUNACAK ALAN

Ocak sahası içinden mevsimlik akış gösteren Seymen Deresi ve Karabaş Deresi ile sulama kanallarının geçtiği belirtilen projede, ocak sahasının 15 metre güneyinde hayvan sulama amacıyla kullanılan bir gölet, 30 metre kuzeyinde kaptaj ve çeşme ile lavvar-kurtma-paketleme tesisinin yaklaşık 1380 metre kuzeyinde Geçkinli Göleti bulunduğu açıklandı. Edirne 1/250.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre proje alanının, '˜Tarımsal açıdan birinci öncelikli (mutlak) korunacak alanlar' üzerinde kalması dikkat çekti.