Feyzioğlu'ndan iptal uyarısı
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Edirne Barosu tarafından stajyer avukatlar için gerçekleştirilen eğitimlere katılmak amacıyla geldiği Edirne'de açıklamalarda bulundu. Feyzioğlu, seçmen listelerinin seçim sonucunu etkileyecek şekilde tartışma konusu yapılmasının mümkün olmadığını söyleyerek 'Artık geriye dönüp seçim yenilenmesi iptalinden söz edilirse hem iç, hem de dış kamuoyunda Türkiye, bundan sıkıntı çeker. Süreç tamamlanırken, sürecin kesinleşmiş parçalarını sürekli açalım denmemesi lazım. Türkiye'deki tüm seçimler tartışmaya açılır. Bundan sonra da Türkiye'de seçimin çivisi tutmaz' dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Edirne Barosu tarafından stajyer avukatlar için gerçekleştirilen eğitimlere katıldı. Edirne Baro Başkanı Av. Alper Pınar ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Feyzioğlu, Edirne Barosu Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitimlere katılmadan önce basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Basın mensuplarının 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarının son durumunun sorulması üzerine cevap veren Feyzioğlu, tüm Türkiye'nin İstanbul seçim sonuçlarına kitlendiğini belirterek; 'Artık bir an önce bu sürecin sonuçlanması lazım. Çok önemli bir hususun altını çizelim; seçim sürecinde hukuka, seçim mevzuatına göre, belli işlemlerin, belli süre içerisinde yapılması gerekir. Bunlardan biri seçmen listeleridir. Seçmen listeleri askıya çıkar, askıya çıktıktan sonra bir itiraz süresi vardır. O itiraz süresi sonunda kesinleşir. Bu kesinleşme olduktan sonra seçim bitmiş, oylar sayılmış, seçmen listelerinin seçimin sonucunu etkileyecek şekilde yeniden tartışma konusu yapılması mümkün değildir. Hangi siyasi parti derse desin mümkün değildir. Bizim bütün açıklamalarımız siyasi partiler üstüdür. Bizden o ya da bu siyasi parti lehine ya da aleyhine tek cümle duyamazsınız. Sadece hukuk duyarsınız ve hukuk da burada diyor ki; seçmen listelerini tekrar tartışma konusu yapamazsın' ifadelerine yer verdi.
Sandık kurulu başkan ve üyelerinin tartışma konusu yapılmasına da dikkat çeken Feyzioğlu; 'Seçimlerin temel hükümlerine ilişkin kanunda sandık kurulu üyelerinin şikâyete tabi bir sürecinden söz ediliyor. Sandık kurulu üyeleri zaten siyasi partiler veriyor, başkanı da kamu görevlisidir. Kamu görevlisi olduğuna göre devlet güvencesiyle oraya ismi verilen bir kişidir. Sonraki süreç ise kanunda aynen şöyledir; '˜bu isimlere karşı ilçeye ve ile itiraz edilebilir' diyor. Bunun adına şikâyet deniyor. O şikâyet süresi de geçmiş. Bu ne demektir? O da kesinleşmiş. Bu iki husustan dolayı artık geriye dönüp seçim yenilenmesi iptalinden söz edilirse hem iç, hem de dış kamuoyunda şu algı oluşur; '˜seçimin sonucu istendiği gibi çıkmadığı için mazeret üretiliyor' derler. Türkiye, bundan sıkıntı çeker. Bunu hak etmez, hiçbirimiz hak etmeyiz' dedi.
'Evlere polis ziyaretleri huzursuz eder'
İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde seçim öncesi seçmenlerin ikamet kayıtlarını değiştirdikleri iddiaları üzerine söz konusu adreslerde polis incelemesinin başlatıldığına dikkat çeken Feyzioğlu; 'Seçmen listelerinin, seçmenlerin gerçek olup olmadığının, evlerin polisler tarafından ziyaret edilerek tespit edilmeye başlandığı bir duruma dönüşmüş. Bu, insanları huzursuz eder. Buradan Yüksek Seçim Kurulu kararını beklemeyi bir kez daha hatırlatıyorum. Bu süreç tamamlanacak. Ama süreç tamamlanırken, sürecin kesinleşmiş parçalarını sürekli açalım denmemesi lazım' sözlerine yer verdi.
'Türkiye'deki tüm seçimleri tartışmaya açar'
Feyzioğlu, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandığını açıklayan Millet İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'na mazbata verilip verilmeyeceğini sorması üzerine cevap veren Feyzioğlu; 'Sürecin tamamlanması lazım. Mazbatayı biz vermiyoruz, YSK'ya itiraz süreci tamamlandıktan sonra veriliyor. Şu anda kabul edilmiş itirazların gereği yapılmaktadır. O itirazlar kabul edilseydi, edilmeseydi diyebilirsiniz ama şu anda konu ayrı. Bazı itirazlar kabul edilmiş, kabul edildiğine göre bunun devamı geliyor. Ama buradan İstanbul'daki tüm seçimlerin yenilenmesi anlamında sandık kurullarının örgütlü bir faaliyetin içinde olduğu iddiasıyla, seçmen listelerinde büyük sahtecilik olduğu iddiası; Türkiye'de sadece bu seçimi değil, bundan önce kazanılmış ve kaybedilmiş tüm seçimleri hem Türkiye'de, hem dünyada sorgulatır. Bunu, bugün iddia olarak dile getirenler, '˜Dün de' diye başlayan cümleleri duyarlar. Dünyadan bize derler ki; '˜Bir önceki seçimde de ne oldu?' derler. Türkiye'deki tüm seçimler tartışmaya açılır. Bundan sonra da Türkiye'de seçimin çivisi tutmaz. Sandıkta görev yapacak sandık kurulu başkanı ve üyesi bulamaz hale geliriz. İnsanlar evlerinde zile basılıp; '˜Burada filanca oturuyor mu?' diye bir tahkikat altına alındıklarında, verdikleri oydan dolayı acaba devlet kendilerini izliyor mu diye korkarlar, endişe ederler. Seçimler ülkeye bayram getirmelidir. YSK işlerini bir an önce bitirsin, bu bayramı hep birlikte yaşayalım' dedi.
'Türkiye artık her sorununu aşmak zorunda'
Bir basın mensubunun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in; '˜Biz KHK ile atılmış öğretmenleri zabıta olarak alacağız' sözlerini hatırlatarak, Soyer'in söylemlerinin hukuki boyutunu sorması üzerine cevap veren Feyzioğlu; 'O açıklamayı duymadım. 696 sayılı KHK var. Bu, OHAL KHK'sıdır. OHAL KHK'sına göre; kamudan ihraç edilmiş olan kişilerin, tekrar kamu görevinde çalıştırılmasına bir engel var. Ama denilebilir ki; OHAL KHK'ları, OHAL döneminde geçerlidir, geçerliliği kalmamıştır. Aynı zamanda denilmeyebilir. Yargının vereceği bir karara doğru gider. Enine boyuna düşünülmesi lazım. Türkiye artık her sorununu aşmak zorunda. Ara dönem sorunlarını da huzur içinde aşmak zorundadır. Böyle bir şey olursa göreceğiz' ifadelerine yer verdi. Feyzioğlu, basın mensuplarına açıklamalarının ardından Baro Konferans Salonu'nda stajyer avukatlarla bir araya geldi. Stajyer avukat eğitimleri, basın mensuplarına kapalı olarak gerçekleştirildi.