Cumhuriyet Köyleri Projesi'ni açıkladı
CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 2018 tarımına yönelik açıklamalarına tepki göstererek 'Kendi yolsuzluklarını kapatmak, gündemi değiştirmek için bu yollara başvuruyorlar. Ahmet Eşref Fakıbaba da bunlardan bir tanesidir. Türkiye tarımındaki sorunları çözmesi mümkün değildir' dedi. Gaytancıoğlu, açıklamalarında CHP'nin yeni projesi ile ilgili bilgiler vererek 'Cumhuriyet Köyleri Projesi. Yeniden kentten köye göçü sağlayacağız' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 2018 tarımına yönelik açıklamalarını inandırıcı bulmadığını söyledi. Gaytancıoğlu, Fakıbaba'nın 2018 yılı tarımıyla ilgili açıklamalarını değerlendirerek; 'Biz, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni, hükümetin üyelerini, kabineyi, Ahmet Eşref Fakıbaba'yı tanımasak, bir de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bütçesini bilmesek söylediklerine inanırız. Ama artık kimseyi kandırmıyorlar. Özellikle biz CHP'lileri kandıramıyorlar. Çünkü söylemleriyle uygulamaları arasında çok ciddi farklar var. Biz belge çıkarıyoruz, noterden tasdik ettiriyoruz, belgemiz sağlıklı ve doğru; onlar gündemi değiştirmek için bizim belediyelerimize saldırıyorlar' ifadelerine yer verdi.
'Türkiye tarımı kötü gidiyor'Gaytancıoğlu, CHP'li belediyelerin hesaplarının aylardır müfettişler tarafından incelendiğini söyleyerek; 'Belediye Başkanımız '˜benim eksiğim varsa bulun' diye kendisi savcılığa müracaat ediyor. Bizim belediyelerimize vatandaştan çok müfettiş geliyor. Daha önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ti. CHP olarak Faruk Çelik'e gensoru vererek görevinden ayrılmasına neden olduk ve verdiğimiz gensoru Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü hakkındaydı. Onu da geçtiğimiz hafta görevden aldılar. Demek ki Türkiye tarımında kötü giden bir şeyler var. CHP olarak her zaman bu ülkenin kurucu partisi olduğumuzu, kurucu değer olduğumuzu biliyoruz, yol gösteriyoruz' dedi.
'500 bin buzağı ölümü var'Türkye'de 500 bin buzağı ölümünün olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu; 'AKP yılda 300-400 bin tane hayvan ithal ediyor. Bu hayvanlarımızı korusak, sağlıklı bir şekilde diğer ülkelerdeki gibi buzağı ölümlerini binde 1 rakamlarına çeksek, onlarca veterinerlik ve ziraat fakültesi açıldı ve bunlardan mezun olan gençler ahırlara inse, nitelikli yemlerle hayvanların beslenmesine katkı sağlasalar, ziraat mühendisleri danışmanlık yapsa. Veterinerler koruyucu sağlık hizmetlerini verseler de hayvanlar hastalandığı zaman çok fazla bir ücret tutuyor. Çiftçinin geliri içerisinde önemli bir kaynak maalesef aşı giderlerine ve koruyucu sağlık hizmetlerinden çok tedavi masraflarına gidiyor. 500 bin ölüm az değil. Bunlar büyüdükleri zaman canlı hayvan olacaklar ve yarısı erkek yarısı dişi olduğu zaman Türkiye'nin et materyaline ve süt üretimine katkı sağlayacaklar. Bir ülke üretemezse, ne kadar çok dışa bağımlı hale gelirse kendi insanlarını besleyemez. İnsanları sağlıklı ve dengeli beslemek zorundasınız. Bizim ülkemiz, dünyada en fazla genç nüfusa sahip ülkeler konumundadır. Hayvansal protein almayan bir toplumun gelecek nesilleri ne kadar sağlıklı olabilir?' sözlerine yer verdi.
'Singapur'da tezgah başka'Türkiye'nin son yıllarda en fazla antibiyotik ve antidepresan kullanan ülke olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu; 'Uyuşturucu tüketimi ciddi anlamda artmış. Bunu, AKP hükümetine Meclis'te araştırmayı öneriyoruz. Niye bu kadar çok uyuşturucu ve antibiyotik tüketimi artmış? Türkiye niye bu kadar çok hayvan ithal ediyor? 2 firmayı zengin edeceksiniz diye insanların yoksulluğunu herkese teşhir edeceksiniz diye neden böyle yan yollara giriyorsunuz? Neden 5 milyar dolar ithalat yapmamıza rağmen hâlâ kıyma fiyatı düşmüyor? Bize hayvan satan ülkelerde hayvan kalmadı. Biz, Singapur ile anlaşma yapıyoruz. Singapur'da 200 tane inek var. Demek ki orada başka bir tezgâh var. Neden? AKP her alanda yolsuzluklara başvuruyor da Türk çiftçisine kaynak ayırmayı düşünmüyor' dedi.
'Çiftçiye bütçenin yarısını veriyorlar'Buzağı başına 250 TL desteğin açıklandığını söyleyen Gaytancıoğlu; 'Çok güzel, destekliyoruz. Ama ne diyor? 200 baş ve üzeri. Küçük işletmelerde 200 tane hayvan var mı? Buradan Tayakadın Köyü'ne gidelim. Hangi ahırı açsanız 3-5 tane inek bulursunuz. Ama 200 baş hayvanı olanların hepsi çiftlik ve yandaş firmalardır. Artık AKP'yi çok iyi tanıyoruz ve bütçeyi de biliyoruz. Gayrisafi Milli Hasıla'nın yüzde 1'i yasa ile çiftçiye verilmiş. Kanuni bir haktır. Siz bunu çiftçimize ödemek zorundasınız. Önce bu kaynağı ayırın. Bu kaynak şu anda 30 milyar TL'dir. Siz şu anda bunun yarısı olan 14,5 milyar TL'yi veriyorsunuz. Sonra da Türkiye hayvancılığında çağ atlatacağınızı söylüyorsunuz. Siz uygulamalarınızda bunu yapmıyorsunuz' ifadelerine yer verdi.
'Edirne çiftçisine zarar veriyorlar'Çiftçinin karşısında küresel bir sermayenin olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu; 'Dinci sermaye de var. Türkiye'nin en büyük yağ firması Muratlı'dadır. Bu firma FETÖ'cülükle suçlandı ve mallarına el kondu. TMSF'den kayyum olarak Hayrabolu Belediye Başkanı atandı. Onun yerine şimdi TMSF'den satışa çıktı ve BİM aldı. BİM aldığı için peşine düştük. Satışta bir şey yok ama 1 gün sonra gümrük vergisi gözetim fiyatını 570 dolardan 400 dolara düşürdüler. Niye? Çünkü yandaşı. Bu kime zarar veriyor? Edirne çiftçisine zarar veriyor. Birden bire çiftçi ikinci ürünü olan ayçiçeğini hasat etmiş ve kurutma peşindeyken 2 bin TL'den sattığı ürün, bin 700 TL'lere düştü. Siz demek ki çiftçinizi sevmiyorsunuz, sürekli kandırıyorsunuz' dedi.
'Bütün desteklemeleri azaltıyorlar'AK Parti hükümetinin gündem değiştirdiğini söyleyen Gaytancıoğlu; 'Mazotun yarısını vereceklerini söylüyorlar. Mazot şu anda 5 TL. 2,5 TL'den mazot veriyor musunuz çiftçiye? Hayır. Peki KDV ÖTV'yi kaldırarak yat sahibinin aldığı 1,70 TL'den çiftçimize mazot veriyor musunuz? Hayır. Bütün desteklemeleri azaltıp, gübre desteklemelerini neredeyse kaldırıp tamamını mazot desteklemesine veriyorsunuz. Buna rağmen yetmiyor. Böyle olmaz çünkü mazotun da 5 TL'de duracağının bir taahhüdü yok' sözlerine yer verdi.
'AKP gündem değiştiriyor'Açlık sınırının bin 751 TL olarak açıklandığını söyleyen Gaytancıoğlu; 'O kadar geliriniz yoksa açsınız demektir. Aç olmasanız bile sağlıklı ve dengeli beslenemiyorsunuz demektir. Biz Türkiye'nin gerçeklerini görmüyor muyuz? Bunları konuşalım, insanlar niye yoksul? Her iki gençten biri şu anda işsiz. Bunu konuşalım dediğimizde AKP gündem değiştiriyor. Kendi belediye başkanlarını metal yorgunu diyerek görevden uzaklaştırıyor. Kendi yolsuzluklarını kapatmak, gündemi değiştirmek için bu yollara başvuruyorlar. Ahmet Eşref Fakıbaba da bunlardan bir tanesidir. Türkiye tarımındaki sorunları çözmesi mümkün değildir' dedi.
Yeni projeyi açıkladıCHP'nin köyden kente göçü engellemek amacıyla yeni bir proje üzerinde çalıştığını açıklayan Gaytancıoğlu; 'Yakında tüm kamuoyu ile paylaşacağız. Bizden önce AKP bir versiyonunu yapmayı denedi ama başarılı olamadı. Biz başarılı olacağız. Cumhuriyet Köyleri Projesi. Yeniden kentten köye göçü sağlayacağız. Bu alanda da çok iddialıyız. Köylerde nüfusumuz yaşlandı. Şu anda Türkiye'de yaş ortalaması yaklaşık 28'dir. Ama köylerde yaş ortalaması 54'tür. Biz bu soruna da çözüm üreteceğiz. CHP her soruna çözüm üretir ve her sorunu da iktidar ile paylaşır. Bizim çalınma ya da kopyalanma gibi bir derdimiz yok. İstedikleri kadar kopyalasınlar. Biz halkımız için çalışıyoruz. Asgari ücreti biz gündeme getirdik, onlar uyguladı. Eksik uyguladılar ama olsun. Şimdi 2 bin TL istiyoruz. Asgari ücret net 2 bin TL olsun diyoruz. Kaynak var, yapsınlar. Suriyelilere gelince her fırsatta 30 milyar dolar harcadığını dile getiren iktidar, çiftçiye gelince 5 milyar doları vermekten sakınıyor. İşçiye gelince taşeronu kadroya almıyor. Asgari ücreti artırmamak için elinden geleni yapıyor ama ek vergiler koyuyor' ifadelerine yer verdi.
'Belediyelerimize operasyon olabilir'Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden alınmasının, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gelecek dönem adayı olarak gösterilen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a tehdit oluşturup oluşturmayacağı ile ilgili soru sorulması üzerine Gaytancıoğlu; 'Bizim bütün belediye başkanlarımızın görev sürelerinin bitmesine 1,5 yıl var. 1,5 yıl kala belediye başkanlarımızın adaylığının açıklanmasının yanlış olduğunu söylüyoruz ama başarılı belediye başkanlarımızın da adaylığının devam etmesinden yanayız. Dolayısıyla Genel Başkanımız burada doğru bir tespit yapmıştır. Tüm belediye başkanlarımızdan biz memnunuz ama şunu burada ayırmak gerekir; Battal İlgezdi'ye yapılan bu saldırı, görevden alma isteği tamamen gündem değiştirmedir. Belki yarın diğer belediyelerimize de bu olur. Nitekim bununla ilgili işaretler de bizlere geldi. Basında da dün yer aldı. 6 belediyemize daha bu şekilde bir operasyon düzenleneceğinin haberini aldık ama ne yaparlarsa yapsınlar biz bunlardan aklanırız. Çünkü bizim her şeyimizi denetliyorlar. Denetlemiyorlarsa biz kendimizi denetletiyoruz. CHP olarak 2019'da yapılacak 3 seçimde de çok çalışarak başarılı olacağız. Yerelde de başta İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Bursa, Denizli, Balıkesir gibi büyükşehirlerin belediyelerine CHP bayrağı dikeceğiz. Cumhurbaşkanı adayımızı da herkesin oy verebileceği nitelikte, saygın, bu ülkenin değerlerini savunan, Atatürkçü, çağdaş bir birey olarak açıklayacağız. Bunda da başarılı olacağız. Türkiye'yi uçurumun kenarından kurtaracağız' dedi.
'Türkiye tarımı kötü gidiyor'Gaytancıoğlu, CHP'li belediyelerin hesaplarının aylardır müfettişler tarafından incelendiğini söyleyerek; 'Belediye Başkanımız '˜benim eksiğim varsa bulun' diye kendisi savcılığa müracaat ediyor. Bizim belediyelerimize vatandaştan çok müfettiş geliyor. Daha önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ti. CHP olarak Faruk Çelik'e gensoru vererek görevinden ayrılmasına neden olduk ve verdiğimiz gensoru Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü hakkındaydı. Onu da geçtiğimiz hafta görevden aldılar. Demek ki Türkiye tarımında kötü giden bir şeyler var. CHP olarak her zaman bu ülkenin kurucu partisi olduğumuzu, kurucu değer olduğumuzu biliyoruz, yol gösteriyoruz' dedi.
'500 bin buzağı ölümü var'Türkye'de 500 bin buzağı ölümünün olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu; 'AKP yılda 300-400 bin tane hayvan ithal ediyor. Bu hayvanlarımızı korusak, sağlıklı bir şekilde diğer ülkelerdeki gibi buzağı ölümlerini binde 1 rakamlarına çeksek, onlarca veterinerlik ve ziraat fakültesi açıldı ve bunlardan mezun olan gençler ahırlara inse, nitelikli yemlerle hayvanların beslenmesine katkı sağlasalar, ziraat mühendisleri danışmanlık yapsa. Veterinerler koruyucu sağlık hizmetlerini verseler de hayvanlar hastalandığı zaman çok fazla bir ücret tutuyor. Çiftçinin geliri içerisinde önemli bir kaynak maalesef aşı giderlerine ve koruyucu sağlık hizmetlerinden çok tedavi masraflarına gidiyor. 500 bin ölüm az değil. Bunlar büyüdükleri zaman canlı hayvan olacaklar ve yarısı erkek yarısı dişi olduğu zaman Türkiye'nin et materyaline ve süt üretimine katkı sağlayacaklar. Bir ülke üretemezse, ne kadar çok dışa bağımlı hale gelirse kendi insanlarını besleyemez. İnsanları sağlıklı ve dengeli beslemek zorundasınız. Bizim ülkemiz, dünyada en fazla genç nüfusa sahip ülkeler konumundadır. Hayvansal protein almayan bir toplumun gelecek nesilleri ne kadar sağlıklı olabilir?' sözlerine yer verdi.
'Singapur'da tezgah başka'Türkiye'nin son yıllarda en fazla antibiyotik ve antidepresan kullanan ülke olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu; 'Uyuşturucu tüketimi ciddi anlamda artmış. Bunu, AKP hükümetine Meclis'te araştırmayı öneriyoruz. Niye bu kadar çok uyuşturucu ve antibiyotik tüketimi artmış? Türkiye niye bu kadar çok hayvan ithal ediyor? 2 firmayı zengin edeceksiniz diye insanların yoksulluğunu herkese teşhir edeceksiniz diye neden böyle yan yollara giriyorsunuz? Neden 5 milyar dolar ithalat yapmamıza rağmen hâlâ kıyma fiyatı düşmüyor? Bize hayvan satan ülkelerde hayvan kalmadı. Biz, Singapur ile anlaşma yapıyoruz. Singapur'da 200 tane inek var. Demek ki orada başka bir tezgâh var. Neden? AKP her alanda yolsuzluklara başvuruyor da Türk çiftçisine kaynak ayırmayı düşünmüyor' dedi.
'Çiftçiye bütçenin yarısını veriyorlar'Buzağı başına 250 TL desteğin açıklandığını söyleyen Gaytancıoğlu; 'Çok güzel, destekliyoruz. Ama ne diyor? 200 baş ve üzeri. Küçük işletmelerde 200 tane hayvan var mı? Buradan Tayakadın Köyü'ne gidelim. Hangi ahırı açsanız 3-5 tane inek bulursunuz. Ama 200 baş hayvanı olanların hepsi çiftlik ve yandaş firmalardır. Artık AKP'yi çok iyi tanıyoruz ve bütçeyi de biliyoruz. Gayrisafi Milli Hasıla'nın yüzde 1'i yasa ile çiftçiye verilmiş. Kanuni bir haktır. Siz bunu çiftçimize ödemek zorundasınız. Önce bu kaynağı ayırın. Bu kaynak şu anda 30 milyar TL'dir. Siz şu anda bunun yarısı olan 14,5 milyar TL'yi veriyorsunuz. Sonra da Türkiye hayvancılığında çağ atlatacağınızı söylüyorsunuz. Siz uygulamalarınızda bunu yapmıyorsunuz' ifadelerine yer verdi.
'Edirne çiftçisine zarar veriyorlar'Çiftçinin karşısında küresel bir sermayenin olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu; 'Dinci sermaye de var. Türkiye'nin en büyük yağ firması Muratlı'dadır. Bu firma FETÖ'cülükle suçlandı ve mallarına el kondu. TMSF'den kayyum olarak Hayrabolu Belediye Başkanı atandı. Onun yerine şimdi TMSF'den satışa çıktı ve BİM aldı. BİM aldığı için peşine düştük. Satışta bir şey yok ama 1 gün sonra gümrük vergisi gözetim fiyatını 570 dolardan 400 dolara düşürdüler. Niye? Çünkü yandaşı. Bu kime zarar veriyor? Edirne çiftçisine zarar veriyor. Birden bire çiftçi ikinci ürünü olan ayçiçeğini hasat etmiş ve kurutma peşindeyken 2 bin TL'den sattığı ürün, bin 700 TL'lere düştü. Siz demek ki çiftçinizi sevmiyorsunuz, sürekli kandırıyorsunuz' dedi.
'Bütün desteklemeleri azaltıyorlar'AK Parti hükümetinin gündem değiştirdiğini söyleyen Gaytancıoğlu; 'Mazotun yarısını vereceklerini söylüyorlar. Mazot şu anda 5 TL. 2,5 TL'den mazot veriyor musunuz çiftçiye? Hayır. Peki KDV ÖTV'yi kaldırarak yat sahibinin aldığı 1,70 TL'den çiftçimize mazot veriyor musunuz? Hayır. Bütün desteklemeleri azaltıp, gübre desteklemelerini neredeyse kaldırıp tamamını mazot desteklemesine veriyorsunuz. Buna rağmen yetmiyor. Böyle olmaz çünkü mazotun da 5 TL'de duracağının bir taahhüdü yok' sözlerine yer verdi.
'AKP gündem değiştiriyor'Açlık sınırının bin 751 TL olarak açıklandığını söyleyen Gaytancıoğlu; 'O kadar geliriniz yoksa açsınız demektir. Aç olmasanız bile sağlıklı ve dengeli beslenemiyorsunuz demektir. Biz Türkiye'nin gerçeklerini görmüyor muyuz? Bunları konuşalım, insanlar niye yoksul? Her iki gençten biri şu anda işsiz. Bunu konuşalım dediğimizde AKP gündem değiştiriyor. Kendi belediye başkanlarını metal yorgunu diyerek görevden uzaklaştırıyor. Kendi yolsuzluklarını kapatmak, gündemi değiştirmek için bu yollara başvuruyorlar. Ahmet Eşref Fakıbaba da bunlardan bir tanesidir. Türkiye tarımındaki sorunları çözmesi mümkün değildir' dedi.
Yeni projeyi açıkladıCHP'nin köyden kente göçü engellemek amacıyla yeni bir proje üzerinde çalıştığını açıklayan Gaytancıoğlu; 'Yakında tüm kamuoyu ile paylaşacağız. Bizden önce AKP bir versiyonunu yapmayı denedi ama başarılı olamadı. Biz başarılı olacağız. Cumhuriyet Köyleri Projesi. Yeniden kentten köye göçü sağlayacağız. Bu alanda da çok iddialıyız. Köylerde nüfusumuz yaşlandı. Şu anda Türkiye'de yaş ortalaması yaklaşık 28'dir. Ama köylerde yaş ortalaması 54'tür. Biz bu soruna da çözüm üreteceğiz. CHP her soruna çözüm üretir ve her sorunu da iktidar ile paylaşır. Bizim çalınma ya da kopyalanma gibi bir derdimiz yok. İstedikleri kadar kopyalasınlar. Biz halkımız için çalışıyoruz. Asgari ücreti biz gündeme getirdik, onlar uyguladı. Eksik uyguladılar ama olsun. Şimdi 2 bin TL istiyoruz. Asgari ücret net 2 bin TL olsun diyoruz. Kaynak var, yapsınlar. Suriyelilere gelince her fırsatta 30 milyar dolar harcadığını dile getiren iktidar, çiftçiye gelince 5 milyar doları vermekten sakınıyor. İşçiye gelince taşeronu kadroya almıyor. Asgari ücreti artırmamak için elinden geleni yapıyor ama ek vergiler koyuyor' ifadelerine yer verdi.
'Belediyelerimize operasyon olabilir'Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden alınmasının, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gelecek dönem adayı olarak gösterilen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a tehdit oluşturup oluşturmayacağı ile ilgili soru sorulması üzerine Gaytancıoğlu; 'Bizim bütün belediye başkanlarımızın görev sürelerinin bitmesine 1,5 yıl var. 1,5 yıl kala belediye başkanlarımızın adaylığının açıklanmasının yanlış olduğunu söylüyoruz ama başarılı belediye başkanlarımızın da adaylığının devam etmesinden yanayız. Dolayısıyla Genel Başkanımız burada doğru bir tespit yapmıştır. Tüm belediye başkanlarımızdan biz memnunuz ama şunu burada ayırmak gerekir; Battal İlgezdi'ye yapılan bu saldırı, görevden alma isteği tamamen gündem değiştirmedir. Belki yarın diğer belediyelerimize de bu olur. Nitekim bununla ilgili işaretler de bizlere geldi. Basında da dün yer aldı. 6 belediyemize daha bu şekilde bir operasyon düzenleneceğinin haberini aldık ama ne yaparlarsa yapsınlar biz bunlardan aklanırız. Çünkü bizim her şeyimizi denetliyorlar. Denetlemiyorlarsa biz kendimizi denetletiyoruz. CHP olarak 2019'da yapılacak 3 seçimde de çok çalışarak başarılı olacağız. Yerelde de başta İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Bursa, Denizli, Balıkesir gibi büyükşehirlerin belediyelerine CHP bayrağı dikeceğiz. Cumhurbaşkanı adayımızı da herkesin oy verebileceği nitelikte, saygın, bu ülkenin değerlerini savunan, Atatürkçü, çağdaş bir birey olarak açıklayacağız. Bunda da başarılı olacağız. Türkiye'yi uçurumun kenarından kurtaracağız' dedi.