Cuma namazında Ayasofya'da olacağız
Önder İmam Hatipliler Derneği Edirne İl Temsilcisi Rasim Özgün, GÜNDEM'i ziyaret ederek 24 Temmuz Cuma günü kılınacak Cuma namazı ile ibadete açılacak Ayasofya Camii ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özgün, 24 Temmuz'da Ayasofya'da kılınacak Cuma namazına katılacağını açıkladı.
Önder İmam Hatipliler Derneği Edirne İl Temsilcisi Rasim Özgün, 24 Temmuz Cuma günü kılınacak Cuma namazı ile ibadete açılacak Ayasofya Camii ile ilgili açıklamalarda bulundu. GÜNDEM'i ziyaret eden Özgün, Danıştay'ın, 10 Temmuz Cuma günü, 1934 yılında Bakanlar Kurulu tarafından Ayasofya'nın müze olarak kullanımı için alınan kararın iptal edildiğini hatırlattı. Ayasofya'nın, 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmesinin, Türkiye ve dünyadaki Müslümanların boynunu bükük bıraktığını söyleyen Özgün, Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ayasofya'yı Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrederek yeniden cami statüsüne dönüştürdüğünü ifade etti.
'HUZURLU VE MUTLUYUZ'
Ayasofya'nın 86 yıl sonra yeniden cami olacağını belirten Özgün; 'Medeniyetimizin binlerce yıllık sembolü ve İstanbul'un fethinin nişanı Ayasofya, 86 yıl aradan sonra tekrar cami oluyor. Bu, bizim için tarihi mirası sahiplendiğimizin ve bu toprakların gerçek sahibi olduğumuzun işaretidir. Bir emaneti üstlendiğimizin bilinciyle sorumluluğumuzun ağır olduğunun farkındayız, bir o kadar da huzurlu ve mutluyuz. Okuduğumuz binlerce fetih sureleriyle birlikte bugün burada şükrümüzü eda ediyoruz' ifadelerini kullandı.
'MÜSLÜMANLARIN BOYNUNU BÜKÜK BIRAKTI'
Özgün, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonraki ilk Cuma namazının Ayasofya'da kılındığını söylerken; 'Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethettiğinde ilk uğrak yeri, rabbine şükretmek için gelip secdeye kapandığı mabetti. Fetihten 3 gün sonra 1 Haziran 1453'te de ilk Cuma namazını burada eda etmişti. Medeniyetimizin başkenti İstanbul'daki bu tarihi mabet, Müslümanlar kadar Hıristiyanların, ülkemiz vatandaşları kadar dünyanın yakından ilgilendiği bir mekân. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne de alınan Ayasofya, tam 481 yıl cami olarak hizmet verdi. Fatih'in emanetinin 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmesi sadece Türkiye'nin değil, tüm dünya Müslümanların da boynunu bükük bıraktı' dedi.
'86 YILLIK AYRILIKTAN SONRA ALLAH'A ŞÜKREDİYORUZ'
Ayasofya'ya cami statüsü verilmesi süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Özgün; 'Yıllarca ecdat yadigârının asli hüviyetini kazanması ve mahzun Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi için dua ettik. Ama her şeyin bir vakti, saati vardı. Ayasofya'nın özlediği cemaatine kavuşması için beklemesi gerekiyordu. Ve nihayet Danıştay tarafından 10 Temmuz'da Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Ayasofya, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek tekrar cami statüsüne dönüştürüldü. 86 yıllık ayrılıktan sonra bizleri ulu mabede kavuşturan Allah'a şükrediyoruz' sözlerine yer verdi.
'24 TEMMUZ'DA AYASOFYA'DA OLACAĞIZ'
Özgün, 24 Temmuz'da kılınacak Cuma namazında Ayasofya'da olacağını açıklarken; 'Fatih Sultan Mehmet'in ilk Cuma namazını kıldığı gibi bizler de 24 Temmuz'da Cuma namazında Ayasofya'da olacağız. Bu güzel haberi aldığımızdan beri ülkemizin ve dünyanın dört bir köşesinden binlerce fetih suresi okuyarak dua etmeye başladık. Bugün de burada fetih suremizi okuyarak hep birlikte duamızı yapacağız. Bizlere bugünleri gösteren Allah'a şükürler olsun. Dualarımız kabul oldu. Ayasofya artık mahzun değil mesrur. Kalbimizde sevdamız, dilimizde duamız olan Ayasofya Camisi için artık şükür makamındayız. Çünkü Ayasofya, bizim kabul olan duamız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Endülüs ve Kudüs için dua etmeye devam edeceğiz. Bu tarihi sorumluluk ve bilinçle, bu emaneti gelecek nesillere aktaracağımızı buradan deklare ediyoruz. Bugün biz, yarınlarda ise evlatlarımız bu mirasa sahip çıkacak. Ayasofya Camisi, her daim İslam medeniyetinin bir sembolü olarak yaşamaya devam edecek' diye konuştu.