Can birliği
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Türkiye genelinde yayılmaya devam eden sokak hayvanlarına şiddet olayları ile birlikte İstasyon Mahallesi'nde de yaşanan zehirleme olayının ardından Edirne Belediyesi ile İl Özel İdaresi'nin içinde bulunduğu Sokak Hayvanları Birliği'nin kurulması için çağrı yaparak 'Belediyelerin mücavir sınırları dışındaki köylerde neler oluyor? Sokaktaki hayvanlara, canlara kimler bakıyor?' dedi.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, İstasyon Mahallesi'nde meydana gelen sokak hayvanı zehirleme olayının ardından basın açıklaması düzenleyerek, Edirne'deki sokak hayvanları için Edirne Belediyesi ile İl Özel İdaresi'nin yer alacağı Sokak Hayvanları Birliği'nin kurulması amacıyla çağrı yaptı.
Dr. Tanrıkulu, makamında düzenlediği basın toplantısında Türkiye genelinde sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylara dikkat çekerek; 'Kayseri ve Kırşehir'de olduğu iddia edilen şeyler ne yazık ki Türkiye'deki genelinde sokak hayvanlarına karşı tepki doğurdu. Bu doğru değil. Edirne halkından böyle bir şey beklemiyorum. Ama ne yazık ki biz de birkaç defa münferit olaylarla karşılaştık. Bunlar hiç hoş şeyler değil. En son da İstasyon Mahallesi'ndeki hayvanların zehirlenmesi durumu ile karşılaştık. Bunu yapanları kesinlikle bulacağız. Emniyet birimlerimiz, asayiş şube müdürü ve müdür yardımcısı bu konunun araştırmasını yapıyorlar. Olayın olduğu gece de saat 03.00'e kadar beraberdik. Poşetlerden parmak izleri ve kamera görüntüleri alındı' ifadelerine yer verdi.
Türkiye'deki sokak hayvanlarına şiddet sarmalına Edirnelilerin kapılmasını istemediğini söyleyen Tanrıkulu; 'Sokak hayvanlarına karşı bir tepki doğsun istemiyorum. Başta Belediye Başkanımız Recep Gürkan olmak üzere biz, bu şehirde bütün canlılarımızla, ağaçlarımızla, yaşam alanlarımızla birlikte yaşamayı öngörüyoruz. Bizim için önemli olan bu canların yaşam hakkına saygıdır. O gün 4 tane hayatını kaybeden, 3 tane de hayatta olan köpeğimiz vardı. Tedavi altına alınan 3 köpeğimizin şuan durumları iyi' dedi.
'Barınağımızda misafir edeceğiz'
Tanrıkulu, açıklamalarında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na dikkat çekerek; 'Hayvanlarla ilgili kanunun mecliste beklediğini bilmiyordum, çıktı düşünüyordum. Kabahatler kanununa göre işlem uygulanacakmış. Fakat aynı zamanda o gece bu konunun halk sağlığını zarara uğratmasından dolayı da suç duyurusunda bulunmuştum. Hem sokak hayvanlarına yapılan bu zehirlemeyi, hem de orada bir çocuğun o zehirli tavukları eline alabileceğini söyledim. Belediye Başkanımız Recep Gürkan'ın da çok güzel bir önerisi oldu. Sokakta çok fazla hayvanımız var. Kışın barınma, ısınma ve beslenme sorunları olduğu için hastalanma riski yüksek olanları sokaklardan alıp barınağımızda misafir edeceğiz. Hayvanseverlerle ve hayvan dernekleri ile beraber bakıma muhtaç ve hasta olan, kışın gıda bulamayan sokak hayvanlarımızı barınağımızda bir süreliğine misafir edeceğiz' sözlerine yer verdi.
'Barış içinde mutlu yaşayacağız'
Edirne Belediyesi Hayvan Barınağı'nda misafir edilecek sokak hayvanlarının tedavilerinin yapılması ve beslenmelerinin ardından alındıkları yere bırakılacağını söyleyen Tanrıkulu; 'Edirne halkı hem kendi içinde, hem de diğer canlılarla barış içinde yaşayan mutlu bir halktır. Edirne'yi anlatırken,'˜Edirne'ye gittiğinizde mutlu ve gülen insanları görürsünüz' diye anlatıyorum. Edirne'de ağacıyla, çiçeğiyle, Edirne sümbülüyle, endemik bitkileriyle ve sokak hayvanlarıyla birlikte yaşayan insanlarıyla mutlu ve barış içinde yaşadıklarını söylüyorum. Bu kentin el birliği ile daha mutlu olması için tüm canlılarla ne gerekiyorsa yapacağız' dedi.
'Sokak Hayvanları Birliği kurulmalı'
Tanrıkulu, belediyelerin mücavir sınırları içerisinde sokak hayvanlarına bakmak zorunda olduklarının altını çizerek; 'Onları alacak, tedavi edecek, kısırlaştıracak ve sonra yine aldığı yere bırakacak. Bu mücavir sınırlarının dışındaki yerlerde ne oluyor? Köylerde neler oluyor? Lalapaşa, Süloğlu ve Havsa Belediyeleri küçük belediyeler olduğu için hayvan barınağı yok. Belediyelerin mücavir sınırları dışındaki köylerde neler oluyor? Sokaktaki hayvanlara, canlara kimler bakıyor? Bu konuda daha önce giden vali yardımcımız Mustafa Karslıoğlu ile de ciddi çalışmalar yapmıştık. Nasıl ki köylere hizmet götürme birliği, damızlık birliği varsa Özel İdarelerin de, belediyelerinde birlikte olduğu bir sokak hayvanları birliği gibi bir şey kurulmasını istiyoruz.Onun gibi bir birlik kurulma aşaması var' ifadelerine yer verdi.
'Köylerde bu işi yapan yok'
Sokak Hayvanları Birliği'nin kurulması amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmalarda yasal sorunlarla karşılaştıklarını açıklayan Tanrıkulu; 'İnşallah bu çıkacak kanunda da birlik meselesini gündeme getireceğiz. Bu konu ile ilgili valilik aracılığıyla Ankara'ya yazı da yazdık. Sokak hayvanları son zamanlarda arttı. Çünkü köylüler hayvanı çuvala koyup ya belediye mücavir alanının içine ya da eski çöplüğün olduğu bölgeye bırakıyorlar. Köylerde bu işi yapan bir şey yok. O anlamda da bunu gündeme getireceğiz. Özel İdarenin de içinde olduğu ve para harcadığı, bütçe ayırdığı sokak hayvanları birliği gibi bir birliği kuracağız' dedi.