Çadırın talimatı Gürkan'dan
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, başta küçük esnaflar olmak üzere yoğun eleştiri alarak kent gündemini oluşturan Kapıkule Gümrük Kapısı'nda kurulan alışveriş çadırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gürkan, çadıra Edirne dışından hiçbir esnafın kabul edilmeyeceğini belirtirken çadırın, kent merkezine giriş yapmayan yüzde 95'lik kesime Edirne esnafının satış yapabilmesi amacıyla kurulduğunu söyledi. Bir basın mensubunun çadır kurulması kararında Belediye Başkan Yardımcısı Hakan İşcan'ın imzasının bulunduğunu hatırlatması üzerine cevap veren Gürkan 'Benim talimatım olmadan hiçbir şey yapamazlar' dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Başkan Yardımcısı Hakan İşcan'ın imzasıyla geçerek Kapıkule Gümrük Kapısı'na kurulan alışveriş çadırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gürkan, açıklamasında Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş rekorları kırıldığına dikkat çekerken; giriş yapanların yüzde 95'inin Edirne kent merkezine giriş yapmadığını söyledi. Alışveriş çadırının kent merkezine giriş yapmayan yüzde 95'lik kesime Edirne esnafının satış yapabilmesi amacıyla kurulduğunu ifade eden Gürkan, Encümen kararında imzası bulunduğu için eleştirilere maruz kalan Belediye Başkan Yardımcısı Hakan İşcan'a da sahip çıktı.
Gürkan, Edirne Belediyesi'nin alışveriş çadırının kurulması için önderlik yapmadığını ve destek olmadığını, sadece izin verdiğini söylerken; 'Önderlik veya destek değil de izin dersek daha doğru olur. Evet, Edirne Belediyesi izin vermiştir. Bu yıl Kapıkule'den giriş rekorları kırılıyor. 20 '' 23 - 25 bin kişi civarında günlük girişler oluyor. 20 bin kişinin girdiğini kabul edelim. Edirne şehir merkezine kaç kişi uğruyor? Bin kişiyi geçmiyor. Bu bin kişi ne yapıyor? Camiye geliyor, Saraçlar'ı dolaşıyor, bir şeyler atıştırıyor, kalan kalıyor ya da devam ediyor. Peki, şehir merkezine gelmeyen 19 bin kişi ne yapıyor? Transit geçiyor' ifadelerine yer verdi.
Alışveriş çadırının açılışından önce Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ile Arasta, Alipaşa ve Bedesten dernek başkanlarıyla görüşme gerçekleştirdiğini açıklayan Gürkan; 'Çadırla ilgili baştan beri koyduğumuz prensip; Edirne dışından hiçbir esnaf olmayacak. Tümü Edirne esnafı olacak. Esnaf Odaları Birlik Başkanı ve tarihi çarşıların başkanlarının istediği şartlarda çalışılacak. Bunların hepsi kesin kuraldır. Bunlar olmuyorsa da bu çadır açılmayacak. Çadır işletmecisi, hem birlik başkanıyla, hem de çarşı başkanlarıyla defalarca görüştü. Şehrin çarşı dışındaki esnafı, '˜Kapıkule'den girip Edirne'ye uğramayanlardan hiç yararlanamıyoruz' diyor. Kapıkule'den girenlerin yüzde 95'inden Edirne hiçbir şekilde yararlanmıyor. Yüzde 5'inden de merkezdeki esnaf yararlanıyor. Binevler'deki, Kutlutaş'taki, Esentepe'deki, Yıldırım'daki, Yeniimaret'teki, Kıyık'taki esnaf yararlanamıyor. Bizim burada yapmaya çalıştığımız, Edirne'ye hiçbir şekilde uğramadan geçip giden yüzde 95'e en azından bir sakız satabilmektir. O çadıra izin verilmesinin de amacı budur. Çünkü Edirne esnafının dışında hiç kimse burada olmayacak şartı var' dedi.
'Algı değil, sonuç önemli'
Alışveriş çadırında Edirne esnafının dışında başka şehirlerden hiçbir esnafın görülemeyeceğini söyleyen Gürkan; 'Edirne esnafının dışında bir tane görülürse, o zaman gelsinler, sorsunlar. Edirne esnafına diyoruz ki; '˜Sen, gurbetçiyi dükkanında bekleme. Hizmeti, gurbetçinin ayağına götür. Git, orada yer al, kiralar da düşük. Orada ekmek mi satacaksın, Edirne köftesi mi satacaksın, kıyafet mi satacaksın, çadır oradadır. Git bu krizde ekmek paranı çıkar. Bunda yanlış bir şey varsa herkes söylesin. Edirne dışından bir tane esnaf girmeyecek, girerse de çadır kapatılacak. Çarşı esnafı dedi ki; '˜Cuma, Cumartesi, Pazar çalışmasın'. O da tamam. Burada tartışma ne? Edirne'nin dışında bir esnaf gelse de buradan paraları götürse amenna. Benim 5 yıldır dışarıdan gelen yöresel ürünlere takındığım tavır ortadadır. Bütün baskılara rağmen bir tanesine izin vermemişim. Burada tartışılan nedir? Edirne esnafı için çadıra izin veriyoruz. Ben algılara bakmıyorum, sonuç önemlidir. Çadırda, Edirne esnafı dışında bir tane esnaf var mı? Mesele budur. Çadırı esnaf odaları birliği de, çarşı esnafı da, biz de takip ediyoruz. Edirne esnafı deyince; çarşıdaki bir ciğerci de, Binevler'deki bir fırın da, Margi'deki ya da Erasta'daki bir dükkan da Edirne esnafıdır. Çadırda dükkan açma hakkına sadece bunlar sahiptir. Keşan'da, Çorlu'da, Lüleburgaz'da, İstanbul'da dükkanı olan kişi, gelip burada yer açamaz' sözlerine yer verdi.
'Emrim olmadan hiçbir şey yapamazlar'
Toplantıda bir gazetecinin Belediye Başkan Yardımcısı Hakan İşcan'ın imzasının bulunduğu kararda gıda ürünü satışlarının yasak olduğu ile ilgili ifadelerin bulunduğunu söylemesi üzerine cevap veren Gürkan; 'Gıdadan kasıt, dışarıdan gelecek yöresel ürünlerdir. Edirne'nin gıda ürünleri değildir. Gerek Hakan İşcan, gerek Hüsnü Güler, gerek Yaver Tetik, gerek Ertuğrul Tanrıkulu, gerekse Selçuk Çakır; onlar, benim yardımcılarımdır. Onlar, benim talimatım olmadan hiçbir şey yapamazlar. Emrim olmadan hiçbir şey yapamazlar. Ne yapıyorlarsa da benim adıma yaparlar. Encümen kararındaki yasak, farklı şehirlerin yöresel ürünlerinedir; Edirne'nin yöresel ürünlerine yasak yok. Edirneli esnaf olmak şartıyla çadırda her şey serbesttir. Bu anlamda bir sorun görmüyorum. Edirneli esnaf gitsin, Edirne'ye girmeyen yüzde 95'e bir şeyler satmaya ve çarkını döndürmeye çalışsın' dedi.
Gürkan, toplantıda Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin alışveriş çadırı hakkında düzenlediği basın toplantısının da hatırlatılması üzerine; 'Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı biraz acele etmiş' ifadelerine yer verdi.