Çadırda çakma ürün var!
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda kurulan çadır alışveriş merkezine tepki gösterdi. Zıpkınkurt, çadırın Edirne ekonomisine hiçbir katkısının olmayacağını ve Edirne'nin adını karalayacağını savunurken 'Aldığım bir duyum var çakma ürün satılıyor. 1800 Euro değeri olan bir mont, 450 TL'ye satılıyormuş. Demek ki normal bir ürün değil. Taklit bir ürün. Gurbetçi bu ürünü aldı diyelim. Edirne'de sahte mal satıldığını söyleyecek. Niye Edirne'nin adını bununla kirleteyim?' dedi. Zıpkınkurt, ETSO'nun çadırın kurulmaması için yaptırımı bulunmadığını söylerken, dükkân açma ruhsatını belediyenin verdiğini hatırlattı.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda kurulan çadır alışveriş merkezi ile ilgili basın açıklaması yaptı. ETSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıya ETSO Meclis Başkanı Mustafa Emre Alp ve yönetim kurulu üyeleri de katıldılar. Zıpkınkurt, toplantıda ETSO yönetiminin ve üyelerinin, çadır alışveriş merkezine karşı olduklarını söylerken; çadır alışveriş merkezinin kurulmasına tepki gösterdi.
Zıpkınkurt, ETSO'nun çadır alışveriş merkezinin kurulmasına ilk günden bu yana karşı olduğunu söylerken; 'ETSO olarak başından beri çadırın, Edirne esnafına zarar vereceği konusunda açıklamalarımız var. Edirne'nin bu çadırın kurulmasına ihtiyacı yok. Çadır, Edirne'ye çok fazla değer kazandırmayacak. Edirne o kadar zengin bir kent ki çadırla kaybedecek zamanı yok. ETSO olarak tavrımız başından beri belliydi. Bugün de aynı duruştayız. Edirne'de çadırın olmasını istemiyoruz. Çadır, Edirne ticaretine katkıda bulunacak bir yer değil. Çadır, 40 gün süreyle kurulmuş bir iş yeri ve Edirne'de ticari faaliyette bulunacak. 40 gün sonra bu çadır gidecek. Arızalı bir mal satılırsa bu malı alan kiminle irtibata geçecek? Edirne'de kandırıldığını söyleyecek. Ben, Edirne'nin imajını düşünüyorum. Daha önce bu çadır, Edirne'de şehrin 1-2 bölgesine kurulmak istendi. O günde biz karşıydı ve gerekli müdahaleleri yaptık. Orada bir kazanım elde etmiştik. Ama ne oldu da çadır Kapıkule'ye kuruldu? Bizim bilgimiz dışında bir iş' ifadelerine yer verdi.
Çadır alışveriş merkezini, Kapıkule Gümrük Kapısı'na kurulmaya başlamasının ardından öğrendiğini açıklayan Zıpkınkurt; 'Bu çadırın kurulduktan sonra mı izinleri alındı? Yoksa kurulmadan önce mi izinleri alındı? Bunu bilmiyoruz. Çadıra izni veren zaten belediyedir. Belediye Başkanı ile Kapıkule'deki çadırın kurulması ile ilgili konuşmadım. Daha önce çadırın, Edirne'nin 1-2 bölgesinde kurulması ile alakalı talepler vardı. Ben de Belediye Başkanına, bunun karşısında olduğumuzu söyledik. Belediye Başkanı da anlayışla karşıladı. Ama Kapıkule'de kurulması ile alakalı bilgimiz de yok. Esnaf Odası Başkanı ile de telefonda konuştum. Esnaf Odası Başkanı da bizimle aynı görüşteydi. Ancak daha sonra çadırı ziyaret etmiş, çadırı kuranlarla görüşmüş, valilik veya belediyede bir araya gelmişler. Çadırın 4 gün açık kalması, 3 gün kapatılması gibi bir konu vardı. Basın açıklaması da yaptı. Esnaf Odası Başkanının açıklamasına katılmıyorum. Ya desteklersin ya da 4 gün açık kalsın gibi bir söylem çok da ayakları üzerinde duran bir söylem değil. Adam oraya çadırı kurmuş; 4 gün açıp 3 gün mü kapatacak? Her gün açacak' dedi.
'Taklit ürün satılıyor'
ETSO üyelerinin de çadır alışveriş merkezine karşı olduğunu belirten Zıpkınkurt; 'Çadır, 40 gün süreyle kuruluyor. 40 gün sonra bu çadırın muhatabı kim? Aldığım bir duyum var; çakma ürün satılıyor. 1800 Euro değeri olan bir mont, 450 TL'ye satılıyormuş. Demek ki normal bir ürün değil. Taklit bir ürün. Gurbetçi bu ürünü aldı diyelim. Edirne'de sahte mal satıldığını söyleyecek. Niye Edirne'nin adını bununla kirleteyim? 40 gün birileri para kazanacak diye Edirne'nin imajını niye kötüleyim? Bu çadırın ekonomik olarak şehre hiçbir katkısı yoktur. Ancak oradaki insanların kısmen ihtiyacını karşılayabilir. Edirne ekonomisine nasıl katkısı olsun? Aslında şehri beraber yöneteceğiz diyoruz; madem böyle bir talep var, bu adam kime gitti? Bana gelse üst kurumlara telefon açarım ve artısını, eksisini anlatırım. Bu dosya kime gitti? Kim izin verdi? Telefon açacak, görüşümüzü alacak. Sen hizmeti düşünürsün, ben esnafın ticari geleceğini düşünürüm' sözlerine yer verdi.
'Rantabl bir iş değil'
Çadır alışveriş merkezinde tezgah açmak isteyen esnafın giderlerine dikkat çeken Zıpkınkurt; 'Bugün orada tezgâh açan bir esnaf, 24 saat açık olacağına göre, minimum 4 tane eleman koyacak. Bugün bir elemanın sigortası, vergisi, yolu, yeme içmesi ile maliyeti, 4 bin 500 TL'dir. 4 eleman 19 bin TL yapar. Tezgâh açan adam 19 bin TL'yi oraya ödeyecek. Kendi de zaman ayıracak çünkü kendi tezgâhındaki gibi orayı da takip etmesi lazım. Edirne esnafı için çok rantabl bir iş değil zaten neden gitsin? Edirne'de bugünlerde müşteri sıkıntımız yok ki. Oteller, lokantalar, bakkallar dolu, insanlar sokaklarda. Edirne 24 saat yaşıyor. Dolayısıyla alışveriş yapacak insanlar gelsinler, şehir merkezinden alışveriş yapsınlar. Hizmet sektörüne hiç itirazım yok. Tuvaletler, büfeler yapılsın ama bu tür şeyler, ticari anlamda şehre bir şey katmaz. Daha çok zarar verir' dedi.
'Daha önce izin vermedik'
Zıpkınkurt, çadır alışveriş merkezini açan şirketin Çorlu merkezli olduğunu açıklarken; 'Daha önce de Edirne'de aynı girişimlerde bulunmak istedi ve biz karşı çıktık. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyesidir. Çadır, 6 ay önce Edirne'de şehir merkezinde bir araziye kurulmak istendi. Hatta yer de kiralandı. Cirodan pay istenince çadır oradan kalktı, Cuma Pazarı'nın yanına götürülmek istendi. Biz, orada müdahil olduk ve şehre zarar vereceğini söyleyip çadırın orada olmaması gerektiğini belirttik. Vali beye rica ettim, belediye başkanına anlattım. Belediye Başkanı da karşı olduğunu söyledi ve çadırın kurulmasına o dönemde izin verilmedi. İzin almadan bu çadırı kimse kurabilir mi? Özel mülkiyet arsasını kiralayabilir. İzni veren kurum kim? Ama belediye, ama güvenlik açısından valilik özel idare. Nitekim belediye encümeni kararı var. Edirne ekonomisine bu işin bir katkısı yok. Tam tersine Edirne'nin adını karalayacak bir iştir. Edirne esnafının 40 gün için o çadıra ihtiyacı yok. Kim gidecek oraya? ETSO'ya üye esnaftan oraya giden olacağını tahmin etmiyorum. Neden gitsin?' ifadelerine yer verdi.
'Ruhsatı belediye veriyor'
ETSO'nun, çadır alışveriş merkezinin kurulmaması için bir yaptırımı bulunmadığını söyleyen Zıpkınkurt; 'ETSO'nun, '˜Sen buraya dükkân açma' deme gibi bir yaptırımı yok. Yaptırım kimde? Valilik'te, belediyededir. ETSO yalnızca fikrini beyan edebilir. Bu durumun şehre artısını, eksisini anlatabilir. Biz de o görevimizi yerine getiriyoruz. ETSO'ya üye olmak isteyen veya şirket kurmak isteyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ETSO'da tescilini yaptırır ve Edirne'de işadamı olur. Bizden aldığı evraklarla da belediyeye gider, dükkân açma ruhsatı ister. Belediye de prosedürü tamamsa ruhsatını verir. Bizim dükkân açma ruhsatı verme gibi bir yetkimiz yok. Herkes ETSO'ya üye olabilir. Biz bunu engelleyemeyiz. Biz, adamın çadır mı kuracağını, sirk mi getireceğini, köfteci dükkânı mı açacağını bilmiyoruz. Dükkân açma ruhsatını belediye veriyor. Bizimle bir alakası yok' dedi. Zıpkınkurt, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, toplantı sona erdi.