Bilim-halk buluşmasında hipertansiyon anlatıldı

Trakya Üniversitesinde Bilim Kafe etkinliklerine bir yenisi daha eklendi. Yükseköğretim Kurulu koordinasyonunda, Türkiye genelinde farklı mekânlarda hayata geçirilen etkinlikte, toplumun ortak sağlık sorunlarından biri olan hipertansiyon konusu ele alındı.

TAKİP ET

Yıldırım Mahallesi'nde bulunan Trakya Anadolu Birlik Derneği'nde düzenlenen etkinliğe, dernek üyeleri ve mahalle halkı büyük ilgi gösterdi.

Moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eylem Bayır'ın üstlendiği söyleşide, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ konuşmacı olarak yer aldı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler de etkinliğe katılarak bir konuşma yaptı.

Daha sonra moderatörün yönelttiği sorular doğrultusunda konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler veren Prof. Dr. Sedat Üstündağ, primer hipertansiyonun halk sağlığı açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Hastalığın toplumda sık görülmesi, uzun süre belirti vermeden ilerlemesi ve kalp-damar hastalıkları için önemli bir risk faktörü olması nedeniyle koruyucu sağlık hizmetlerinde öncelikli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

'FELÇ GEÇİREN HER DÖRT KİŞİDEN BİRİNDE TEMEL NEDEN HİPERTANSİYON'

Etkinlikte ayrıca işlenmiş ve yüksek tuz içeren gıdaların hipertansiyon üzerindeki olumsuz etkileri ele alındı. Prof. Dr. Sedat Üstündağ, felç geçiren her dört kişiden birinde hipertansiyonun temel neden olduğunu, ölümlerin de yaklaşık dörtte birinin yüksek tansiyonla ilişkili olduğunu belirtti. Söyleşide, günlük tuz ihtiyacının yaklaşık 5 gram olmasına karşın Türkiye'de bu miktarın ortalama 18 grama ulaştığı ve dünya ortalamalarının oldukça üzerinde seyrettiği ifade edildi.

Doğru tansiyon ölçümünün önemi üzerinde de duran Üstündağ, ölçümün nerede ve nasıl yapılması gerektiği konusunda uygulamalı bilgiler verdi. Uygulamalı olarak tansiyon ölçümü yapıldığı etkinliğe katılanlar merak ettikleri sorulara da yanıt buldu.

Böyle bir aydınlatıcı programın mahallelerinde yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Trakya Anadolu Birlik Derneği Başkanı Celal Demir, Rektör Prof. Dr. Mustafa Hatipler ve Prof. Dr. Sedat Üstündağ başta olmak üzere Üniversite yöneticilerine teşekkürlerini sundu.

HABER MERKEZİ