Bastonla gelip, kep attı

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü 2016 yılında kazanarak dikkatleri üzerine çeken 75 yaşındaki Şevki Kılıç, 4 yıllık bölümü 3 yılda bitirerek kep atma mutluluğu yaşadı. 4 kez üniversite kazandığı halde olumsuzluklar nedeniyle bitiremeyen Kılıç, 5'inci üniversitesinde mezun olmayı başarırken İngilizce eğitiminin ardından 2011 yılında kazandığı ve bitiremediği Açık Öğretim Fakültesi'nden de mezun olduğunu söyledi. Çift diplomalı Kılıç, mezuniyet töreninde sahneye çıktığı bastonunun ucuna taktığı kepiyle katılımcıları selamlarken sınıf arkadaşları ise '˜Helal Olsun Sana' tezahüratı yaptılar.

TAKİP ET

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, 2018-2019 akademik yılı mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Alp, dekan yardımcıları, akademisyenler, veliler ve öğrenciler katıldılar. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Trakya Üniversitesi tanıtım videosunun da gösterimi gerçekleştirildi.

Törende öğrenciler adına konuşmayı Tarih Bölümü ikinci öğretim öğrencisi Elif Seçil Yılmaz yaptı. Yılmaz, konuşmasında şiddetin ve savaşların hâkim olduğu bir dünyada mezun olan öğrencilerin, Türkiye'nin milli menfaatlerini göz önünde bulundurarak daha çok çalışması gerektiğini söylerken; 'Vatanımıza ve milletimize elimizden geldiğince katkıda bulunmalıyız' ifadelerine yer verdi. Yılmaz'ın konuşmasının ardından törende bir konuşma da Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Alp yaptı. Alp, konuşmasında Edebiyat Fakültesi'nin 9'uncu mezunlarını verdiğini belirtirken; 'Ancak önceden Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde bazı bölümler vardı. Bunlar da bugün 29'uncu dönem mezunlarını vermektedir. Bugüne kadar Edebiyat Fakültesi'nde eğitim öğretimini gören 6 bin 943 öğrenciyi mezun ettik. Bu yıl mezunlar zincirine 539 yeni öğrencimiz katılmaktadır. Fakültemizde 3 bin 164 öğrenci okumaktadır. Bu yıl bölümlere göre mezun olanların sayısı ise Arkeoloji Bölümü 55, Balkan Dilleri Edebiyatı Bölümü 56, Mütercim Tercümanlık Bölümü 94, Sanat Tarihi Bölümü 35, Tarih Bölümü 136 ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 163'tür' dedi.

Alp'in konuşmasının ardından törende dereye giren öğrencilere plaketleri takdim edildi. Edebiyat Fakültesi birincisi Boşnak Dili ve Edebiyatı programı öğrencisi Kübra Kıldize, fakülte ikincisi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı programı öğrencisi Fatma Palazlı, fakülte üçüncüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi İmran Mızrak, Arnavut Dili ve Edebiyatı programı birincisi Ercan Soner Akyol, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı programı birincisi Fatma Palazlı, Boşnak Dili ve Edebiyatı programı birincisi Kübra Kıldize, Tarih Bölümü ikinci öğretim bölüm birincisi Elif Seçil Yılmaz, Tarih Bölümü örgün öğretim bölüm birincisi İrem Uzun ve Arkeoloji Bölümü birincisi İlayda Ötgün'e plaketleri takdim edildi. Törende ayrıca Tarih Bölümü öğrencileri de Prof. Dr. İlker Alp'e hediye takdim ettiler.

75 yaşında mezun oldu

Plaket takdiminin ardından törende tüm mezun olan öğrencilere, akademisyenler tarafından mezuniyet belgeleri dağıtıldı. Törende Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden 3 yılda mezun olmayı başaran 75 yaşındaki Şevki Kılıç da mezuniyet belgesini alarak kep atma mutluluğu yaşadı. Kılıç'ın mezuniyet mutluluğuna ortak olan sınıf arkadaşları da törende; '˜Helal olsun sana' diyerek tezahürat yaptılar. Kılıç, törende sahneye çıktığı bastonunun ucuna taktığı kepiyle tüm katılımcıları selamlarken; sınıf arkadaşlarıyla birlikte meslek andını okumasının ardından kepini attı.

5 kez sınava girip kazanmış

Törenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kılıç, 1983 yılında ilk kez üniversite kazandığını açıklayarak; 'Lise diplomam olmadığı halde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü 481 puanla birinci olarak kazanmıştım. Halkalı'da memur olmam nedeniyle devam edemedim. 2010'da uzaktan eğitim almak için sınava girdim. Karabük Üniversitesi'ni kazandım. Ona da yol uzaklığından gidemedim. 2011'de Açık Öğretim'e 332 puanla girmiştim. 2015 yılında Açık Öğretimde İngilizce hariç bütün dersleri 4 yılda verdim. Fakat İngilizceyi veremediğim için tekrar sınava girdim. 2015 yılında Kırklareli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Dilleri Bölümü'nü 77 kişi içinden 6'ncı olarak kazandım. Oraya da yol uzaklığından devam edemedim. 2016 yılında tekrar sınava girdim. 335 puanla Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü kazandım' dedi.

Çift diploma aldı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın sağladığı İngilizce bursu sayesinde hem Açıköğretim diplomasını aldığını, hem de Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü 3 yılda bitirdiğini açıklayan Kılıç; 'Çok mutluyum. Çok kitap okuyan birisiyim. Fakat Edirne'de üniversite okuyacağım hiç aklıma gelmemişti. Açık Öğretim'de tek dersten kalmam nedeniyle mecbur kaldım. 2017'de Açık Öğretim'den, 2019'da da Trakya Üniversitesi'nden mezun oldum. Hedefim; yüksek lisans yapmak. Burada da 50 yıl önce öğrenmiş olduğum Osmanlıca'nın avantajı var. Balkan Savaşları'nda Edirne Müdafii Şükrü Paşa'nın müdafasını Osmanlıca'dan günümüz Türkçesi'ne çevirdim. 2018 yılında ALES'e girdim ve hazırlıksız olduğum halde 50 puan aldım. 60-70 puan alırsam hocalarımın da desteğiyle yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. Osmanlı harfleriyle ilgili araştırma yapmayı düşünüyorum' sözlerine yer verdi.

'Türkiye'ye böyle örnekler lazım'

Sınıf arkadaşı İshak Aydın ise Şevki Kılıç'ın pozitif, gelişmeye açık, okuduğunu paylaşmayı seven biri olduğunu söyleyerek; 'Tam istenilen bir öğrenciydi. Her yönüyle örnek teşkil ediyordu. Sınıfta bizden daha çok derse katılan ve soru soran, daha çok bilgisiyle yorum yapabilen bir öğrenciydi. Bir anda ön plana çıkıp kendisini gösterebiliyordu. Daha da ileri gitmesini isterim. Bu ülkeye böyle örnekler lazım' dedi. Törende Kılıç'ı yalnız bırakmayan kızı Deniz Kılıç ise babası Şevki Kılıç'ı sahnede gördüğü sırada heyecanlandığını söylerken; 'Başarısını herkes gibi bende takdir ediyorum. Babam her zaman okuyan ve araştıran bir insandı. Bu durumu, buralara getirdiği için kendisiyle gurur duyuyorum. Kendisini tebrik ediyorum. Okumanın yaşı olmadığını herkese gösterdi' dedi.

Açıklamalarının ardından Kılıç, sınıf arkadaşlarıyla birlikte fuaye alanında hazırlanan mezuniyet hatırası yazılı platformda sınıf arkadaşlarıyla birlikte bol bol fotoğraf çektirdi.